Klaus Iohannis la Cluj - Atac la adresa Guvernului PSD: “Guvernul nu are nicio preocupare în afara asigurării unor miniștri mediocri cu care nu obții decât rezultate mediocre” VIDEO

Președintele Klaus Iohannis, prezent, luni dimineața, la festivitatea de deschidere a anului universitar al Universității Babeș-Bolyai, a criticat Guvernul PSD pentru alocările insuficiente pentru cercetare și pentru miniștrii Educației desemnați în ultimii ani. Despre aceștia din urmă, Iohannis a spus că sunt mediocri, ceea ce înseamnă că nu se poate face un sistem educațional performant. În schimb, a lăudat rezultatele UBB Cluj la nivel internațional.

“Îmi face o deosebită plăcere să deschid anul universitar la Babeș-Bolyai de care mă leagă amintiri frumoase, eu fiind absolvent al Facultății de Fizică. UBB este un simbol și un fervent promotor al educației în dezvoltarea României. Modul în care a fost înființată și activitatea de 100 de ani reprezintă sinteza a trei valori cheie: prioritizarea educației în viața statului. Acest lucru îl vedem în rapiditatea cu care a fost dezvoltat un sistem de educație complet în Transilvania acum 100 de ani. A doua valoare este toleranța pe care o reprezintă mediul multicultural și multiling. Aici se poate învăța și în română și în maghiară și în germană. Promovarea excelenței în educație și cercetare este cea de-a treia valoare. Colaborarea cu parteneri externi face din Babeș-Bolyai una din universitățile cheie din România. Aceste valori ar trebui asumate și de celelalte universități din România, dar realitatea din ultimii ani ne arată că Guvernul nu are nicio preocupare în afara asigurării unor miniștri mediocri cu care nu obții decât rezultate mediocre. Educația din România ar trebui să cultive și să formeze valori, dar din păcate aceasta nu este regula ci excepția. În plus, la noi tinerilor nu li se oferă suficiente oportunități pentru a-și construi cariere de succes”, a spus Iohannis.

Președintele României a criticat și decizia Guvernului de a reduce fondurile alocate cercetării.

“Dragi profesori și cercetători, voi formați elitele și tot voi construiți punțile de colaborare internațională pe care se bazează cercetarea. Din păcate, bugetul alocat cercetării a ajuns la un minim istoric ca urmare a tăierilor succesive”, a afirmat Iohannis.

În discursul său, președintele a lăudat performanțele UBB Cluj, care s-a situat în ultimii ani pe locuri fruntașe în clasamentul universităților din toată lumea.

“Dragi studenți, indiferent de calea pe care o veți alege sper că vă veți folosi de cunoștințele acumulate aici pentru a crea o societate mai bună. La ultimele alegeri ați distrus mitul tânărului apatic care nu se implică la vot. Vă sfătuiesc să rămâneți la fel și să sancționați derapajele politice”, a mai spus Iohannis.

Președintele României se află la această oră la Centrul de Excelență în Medicină, unde efectuează o vizită. Urmează apoi o vizită la Primăria Cluj-Napoca.

Adauga comentariu