Din oras

Kitsch-ul, pe soclu, la Cluj: “Avem cele mai proaste statui din Europa!”

Sculptorii clujeni sustin ca Orasul Comoara e plin de statui kitschoase. Profesorul universitar de la catedra de Sculptura a Universitatii de Arte si Design (UAD) din Cluj-Napoca, Alexandru Pasat spune ca monumentele care impodobesc orasul sunt de cea mai proasta calitate din intreaga Europa si ca ar trebui schimbate. Intre timp, municipalitatea nu are bani nici macar sa inceapa restaurarea uneia dintre statuile-simbol ale orasului, monumentul lui Donath.

“Avram Iancu e o bataie de joc, trebuie dat jos!”

Sculptorul Alexandru Pasat sustine ca statuia lui Avram Iancu este cea mai kitschoasa din Europa.

In opinia specialistului, din oras ar trebui sa dispara, la brat cu  Craisorul Muntilor, “Alba ca Zapada” din spatele Catedralei Ortodoxe, Crucea de tabla de pe Cetatuie si Monumentul Eroilor Anticomunisti, “un bloc de piatra care reflecta tocmai stilul comunist”.

“E o batate de joc ce e acolo. Il regasim pe Avram Iancu mergand pe sarma, cu niste tulnicarese, cocotat pe niste pietre care simbolizeaza Muntii Apuseni. Nu are niciun fel de compozitie, iar conceptual nu are niciun fel de legatura cu personajul Avram Iancu, care a fost un jurist, un intelectual. Statuia e facuta de un domn Berindei, nimeni nu a auzit de el. In opinia mea, statuia ar trebui data jos si pusa alta in loc, alt Avram Iancu, mai putin horror, care sa nu fie bataia de joc a tuturor. Acolo trebuie un Avram Iancu bine facut”, a spus sculptorul Alexandru Pasat.

In Cluj-Napoca exista inca alte 3 statui care ar trebui refacute, in cel mai bun caz.

In opinia artistului care a cerut, in Consiliul Civic Local, inlocuirea statuii lui Avram Iancu, in Cluj-Napoca ar trebui schimbate si Crucea de pe Cetatuie, Monumentul Eroilor Anticomunisti si Statuia Ostasului Roman.

“Toate sunt niste lucrari foarte proaste, care nu au legatura cu nimic. Statuia Ostasului Roman, Alba ca Zapada cu cei 7 pitici, cu personajul central realizat dupa o macheta a unui monument al victoriei socialismului impotriva poporului roman, ar fi trebuit sa fie inlocuita si ea. Crucea de pe Cetatuie e facuta dintr-o tabla cu ape, care straluceste intr-un fel de biserica maramureseana. Ceva ingrozitor! Toate trebuie schimbate”, sustine profesorul universitar.

10 sculpturi moderne pentru Capitala Culturala Europeana

Profesorul de sculptura sustine ca Orasul Comoara ar putea sa-si spele pacatele cu 10 lucrari de arta contemporana, realizate pana in 2021, cand Cluj-Napoca aspira la titlul de Capitala Culturala Europeana.

“Ar fi ideal ca municipalitatea sa invite 10 sculptori si sa le dea mana libera sa creeze ceva modern. Sa realizeze arta de buna calitate. Ar trebui sa puna la dispozitia artistilor 10 spatii, care exista, si sa-i lase se creeze ce vor. Sa-i invite sa creeze pentru municipalitate. Orice. Cu un buget de 1 milion de euro”, a spus Alexandru Pasat.

Donath, abandonat

Municipalitatea nu are bani, insa, nici macar pentru reconditionarea statuilor-emblema ale Clujului. Statuia lui Donath a fost abandonata pentru ca nu se gasesc 25.000 de euro, bani necesari reconditionarii ei.

Sculptorul Ilarion Voinea a castigat licitatia in care municipalitatea isi exprima dorinta de a reconditiona statuia lui Donath. Desi procedura a fost castigata acum un an, lucrarile nu au inceput, pentru ca nu sunt bani. Potrivit proiectului depus la finele anului 2012, statuia ar putea fi reconditionata si relocata in zona Taietura Turcului, in intersectie.

Scuptorul Ilarion Voinea spune ca statuia ar putea fi refacuta total, din cauza ca a suferit atatea agresiuni, iar originalul ar putea fi mutat intr-un muzeu.

“Proiectul meu din 2012 e la ei. Nu stiu daca e reavointa, neglijenta. Eu am crezut ca o fac vara trecuta, insa nu am inceput nici in primavara asta. (…) Daca ma incumet sa merg cu echipa, am nevoie de o macara speciala. Statuia trebuie impachetata in tifon, hartie speciala in mai multe straturi, apoi pusa intr-o lada cu spuma poliuretanica. La inceput era vorba ca va fi refacuta in santierul meu, insa nu stim cum si daca poate fi transportata. Nu se stie ce fisuri are, ce coroziuni, soclul e distrus complet. Oricum, si daca se reface si daca se reconditioneaza, tot 20, 25 de mii de euro costa”, a explicat Ilarion Voinea, pentru Ziar de Cluj.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au aratat ca “municipalitatea face eforturi pentru a gasi o sursa de finantare pentru reconditionarea statuii lui Donath”.

Potrivit expertilor, statuia lui Donath dateaza din anul 1740 si a fost sculptata in piatra in acelasi stil ca si ornamentele Castelului de la Bontida, sau portile Cetatii din Alba Iulia.

Foto: cluj.travel, panoramio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *