Kelemen Hunor: "Trebuie să căutăm toate mijloacele pentru a bloca intrarea în vigoare a alegerii primarilor în două tururi. Dacă moțiunea de cenzură nu trece, vom merge la Curtea Constituțională"

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, la Adevărul live, că Uniunea va căuta toate mijloacele pentru a bloca intrarea în vigoare a alegerii primarilor în două tururi, iar dacă moțiunea de cenzură pe care o va susține alături de PSD nu trece, va merge la Curtea Constituțională.

Întrebat dacă UDMR se va alătura PSD și în demersul de a contesta la CCR alegerea primarilor în două tururi, Kelemen Hunor a răspuns: „Alături de cei care vor semna, da. Trebuie să căutăm toate mijloacele pentru a bloca intrarea în vigoare a legii”.

El a amintit că UDMR a spus din 2017 că nu susține schimbarea sistemului electoral. „Pe termen lung, putem discuta, dar concomitent cu o reformă administrativă”, a adăugat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR ar trebui votată și de USR, pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Liderul UDMR a subliniat că dorește declanșarea alegerilor anticipate, iar primul pas este demiterea Guvernului.

Întrebat cum vede implicarea politică a președintelui Klaus Iohannis în ultima perioadă, Kelemen Hunor a replicat: „Nu vreau să comentez cum se implică președintele Iohannis. A învățat ceva de la Băsescu, sper că nu a învățat și lucrurile rele”.

Guvernul vine în Parlament în 29 ianuarie pentru a-și angaja răspunderea pe alegeri în două tururi

Conducerea Parlamentului a stabilit luni calendarul asumării Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, în sesiune extraordinară. Premierul Ludovic Orban va prezenta legea în parlament în 29 ianuarie.

Anunțul a fost făcut de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, conducerea Parlamentului a stabilit luni ca amendamentele asupra legii să fie depuse până în 27 ianuarie. În 29 ianuarie, la ora 14.00, premierul Ludovic Orban va prezenta legea în Parlament. "Vor trece apoi zilele prevăzute de regulament de depunere a moțiunii de cenzură. Cu alte cuvinte, vom intra cu prezentarea și votul pe moțiunea de cenzură în sesiune ordinară", a spus Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului solicitarea de a convoca sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Proiectul propus de Executiv s-au şuat măsuri împotriva "turismului electoral"

Guvernul Ludovic Orban a introdus, în proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi, un alineat ce prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”

 

Adauga comentariu