Kelemen Hunor mai vrea un mandat la conducerea UDMR. Cum comentează parlamentarii clujeni candidatura liderului maghiar?

Președintele UDMR, clujeanul Kelemen Hunor, și-a anunțat decizia de a candida pentru un nou mandat de patru ani la conducerea Uniunii. Congresul Uniunii urmează să se desfășoare în perioada 22-23 februarie la BT Arena din Cluj Napoca, conform unui comunicat oficial publicat de UDMR. 

„Este inevitabil ca în Transilvania, găsirea unui partener de dialog să se materializeze fără acceptarea unui compromis. Aceasta este și va rămâne o condiție inevitabilă a politicii minoritare, a consolidării comunității. 

Au trecut 100 de ani în România, iar la scară istorică obiectivul este ca în următorii 100 de ani să existe în această țară o comunitate maghiară puternică, competitivă și de succes, care să își poată păstra identitatea pe pământul natal. 

Este responsabilitatea noastră să creăm o viziune pentru viitor. Aceasta este cea mai importantă sarcină a Congresului din februarie”, a declarat Kelemen Hunor.

De asemenea, președintele UDMR a subliniat faptul că experiența acumulată în ultimii opt ani de când se află la conducerea UDMR, îi oferă șansa de a face față cu încredere unui nou mandat.

Cum apreciază parlamentarii clujeni candidatura lui Kelemen Hunor pentru încă un mandat de 4 ani?

“Este o candidatură absolut normală și previzibilă.

Este singurul care și-a depus candidatura, în condițiile în care și-a anunțat foarte târziu intenția”, a susținut senatorul clujean, LÁSZLÓ Attila (UDMR). 

Ce a făcut pentru comunitatea maghiară Uniunea Democrată Maghiară din România, sub conducerea domnului Kelemen Hunor?

”A fost o perioadă extrem de dificilă și cred că s-a descurcat onorabil, având în vedere condițiile de lucru cărora a trebuit să le facă față, iar din acest punct de vedere, și-a onorat activitatea și atribuțiile.

Undeva, este absolut firesc să meargă mai departe, este tânăr, are experiența necesară pentru a-și continua activitatea.

Nu este foarte ușor să fii președinte”, a declarat LÁSZLÓ Attila.

Cu privire la obiectivele UDMR pentru următoarea perioadă, 4 ani de mandat, LÁSZLÓ Attila a apreciat că următorii 2 ani vor fi ani ”de foc”, în condițiile alegerilor care se apropie, atât europarlamentare, cât și locale.

”Nu aș vorbi, deocamdată, despre un termen de 4 ani.

Haideți să ne limităm, deocamdată, la următorii 2 ani. Pentru că, pe de o parte, cred că prioritățile se referă la alegerile europarlamentare din acest an, respectiv alegerile locale și parlamentare de anul viitor, care nu vor fi ușoare.

Din punctul acesta de vedere, următorii 2 ani, vor fi ani de foc.

Probabil că acesta a fost unul dintre argumentele pentru care a luat (Kelemen Hunor – n.r.) această decizie de a merge mai departe.

Pe de altă parte, ai nevoie de continuitate și de experiență ca să faci treburile astea, întrucât iar intrăm într-o zonă ”de foc”, cu alegeri din șase în șase luni”, a conchis LÁSZLÓ Attila.

 

”Este o candidatură așteptată, pe undeva, normală.

Candidaturi multiple, zic eu, ori cel puțin două candidaturi, ar fi de dorit și în UDMR, și în alte partide, dar asta e.

Mi se pare un lucru normal”, a declarat fostul consilier prezidențial, Péter Eckstein-Kovács.

Întrucât nu mai este membru UDMR, Eckstein-Kovács nu a dorit să se pronunțe pe marginea realizărilor din ultimii 8 ani a acestei formațiuni politice, dar nici în ceea ce privește obiectivele pe care trebuie să le aibă în vedere UDMR pentru perioada următoare.

În 23 iunie 2018, Péter Eckstein-Kovács își anunța demisia din calitatea de membru al UDMR, după 28 ani, reclamând ”cârdăşia” cu PSD şi adoptarea modificărilor la codurile penale cu voturile formaţiunii.

 

”Au existat canale bune de comunicare cu domnul Kelemen Hunor și cred că este un președinte potrivit pentru conducerea UDMR-ului.

Cred că respectul reciproc dintre români și maghiari este o condiție pentru buna continuare a relațiilor dintre cele două comunități”, a declarat liderul PSD Cluj, Horia Nasra.

 

”Eu îl consider pe domnul Kelemen Hunor un politician foarte valoros și îi doresc succes la conducerea Uniunii.

Din câte știu, nu are contracandidat. Sper să iasă pe primul loc, în spiritul începutului de an”, a declarat deputatul clujean, Emanuel Ungureanu (USR).

 

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda, nu a oferit un punct de vedere în privința candidaturii anunțate de către Kelemen Hunor pentru un nou mandat la conducerea UDMR.

 

Kelemen Hunor a intrat în politică în 1997 și a fost secretar de stat în Ministerul Culturii; deputat timp de trei mandate din 2000 până în 2012; din 2009 până în 2012 a fost ministru al Culturii, iar în 2014, pentru câteva luni, a fost vicepremier.

În UDMR se află la conducere din 1999, când a fost președintele Consiliului de Coordonare timp de opt ani. Din 2007 a fost președintele executiv al UDMR, iar din 2011 este președinte al formațiunii. 

 


Sursa foto: activenews.ro

 

 

 

 

Adauga comentariu