Politica

Kelemen Hunor, la ședința CRU de la Cluj: UDMR își asumă adunarea semnăturilor pentru protecția regiunilor naționale. Anticipate și locale într-o singură lună

În cadrul ședinței Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), desfășurate sâmbătă la Cluj, liderul UDMR, Kelemen Hunor a atins câteva subiecte sensibile pentru comunitatea maghiară din România, pronunțându-se asupra strategiei adoptate de către formațiunea pe care o reprezintă, dar și în ceea ce privește soarta Ținutului Secuiesc. 

Principalele declarații au vizat subiecte sensibile de pe agenda publică, precum introducerea alegerilor primarilor în două tururi, alegerile anticipate, strategia politică adoptată de formațiunea maghiară, dar și susținerea inițiativei cetățenești pentru Regiunile Naționale, în acest caz fiind vorba despre Ținutul Secuiesc. 

Astfel, după cum a afirmat Kelemen, UDMR va colabora cu toți cei care se poziționează împotriva introducerii alegerii primarilor în două tururi, cu excepția PSD, iar aceasta întrucât UDMR ar putea pierde până la 20% dintre primari: 

„Vom vota moțiunea de cenzură împotriva acestui Guvern, care nu a reușit să-și respecte promisiunea și se pregătește să modifice legea electorală prin asumarea răspunderii. Prin introducerea alegerii primarilor în două tururi putem pierde până la 15-20 la sută dintre primarii noștri, ceea ce nu este în interesul comunității noastre!”, a declarat Kelemen Hunor.

În privința alegerilor anticipate, liderul maghiar a apreciat că formațiunea pe care o reprezintă susține ideea alegerilor anticipate ca pe un „pas necesar”, întrucât actualul Guvern nu are o majoritate parlamentară și poate guverna doar prin intermediul adoptării Ordonanțelor de Urgență și a asumării răspunderii. 

De altfel, Kelemen a înaintat și două posibile zile pentru alegerile anticipate și pentru cele locale. Conform acestuia, UDMR consideră că anticipatele ar putea fi organizate în 14 iunie, iar cele locale în 21 iunie: 

„Suntem pregătiți să mergem oricând în fața alegătorilor noștri. Dacă este necesar, putem cere încrederea comunității noastre chiar mâine.

Prin urmare, recomandăm ca alegerile anticipate să fie înainte de cele locale. 

Astfel ar trebui să avem alegeri parlamentare, anticipate, în 14 iunie, iar alegeri locale în 21 iunie”, a adăugat liderul maghiar în cadrul șdeinței CRU de la Cluj.

Un alt subiect abordat s-a referit la sprijinul inițiativei europene cetățenești, prin intermediul semnăturilor, pentru susținerea Regiunilor Naționale prin Uniune.

„UDMR își asumă adunarea a 200-220 de mii de semnături în susținerea inițiativei cetățenești pentru protecția regiunilor naționale, a cărui scop este ca Uniunea Europeană să acorde o atenție specială Ținutului Secuiesc și regiunilor similare, și să sprijine convergența economică a acestora”, a adăugat acesta.

De asemenea, în cadrul ședinței UDMR de la Cluj, au fost acordate distincții, „Bradul de Argint”, pentru 24 de personalități care au contribuit la dezvoltarea culturii și comunității maghiare în diverse domenii de activitate. 

Liderul maghiar a mai susținut că prin intermediul strategiei promovate de UDMR, prioritatea este reprezentată de păstrarea comunității maghiare acasă, în România, în Transilvania.

 

 

sursa foto: udmr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *