Justiția clujeană pune pumnul în gura presei. Decizie șocantă și nedreaptă în procesul Alexa/Metz. De ce au fost ignorate faptele?

În urmă cu doi ani influentul om de afaceri Daniel Metz, CEO NTT Data organiza o conferință de presă făcând în public acuzații de șantaj și presiune la adresa jurnalistului Liviu Alexa fără să poată susține cu dovezi pe moment sau ulterior alegațiile sale. Mai mult, într-un mesaj pe Facebook, pe pagina sa personală, Metz îndeamnă public clujenii la acte de violență împotriva jurnalistului, și oamenii de afaceri la act de izolare economică și boicot a ziarului și televiziunii deținute de Alexa. În ciuda amenințărilor concrete expuse public, plângerea la poliție făcută de Alexa rămâne în aer. Jurnalistul se îndreaptă în justiție de această dată împotriva lui Daniel Metz solicitând daune pentru prejudiciul creat prin îndemnul la boicot economic a lui Metz. În dosar afaceristul Metz intervine ca intervenient, iar astăzi vine bomba. Judecătoria Cluj-Napoca dă sentința nedefinitivă prin care îi cere lui Alexa, nu lui Metz, să plătească 3 mii euro pentru pretinse daune morale și să șteargă un articol, o scrisoare publică adresată de Alexa CEO-ului NTT Japonia.

”Sunt pur și simplu șocat de această sentință. Mi se pare că e o tendință foarte periculoasă a UNOR judecători din palatul clujean de justiție, a unor judecători care pur și simplu detestă presa, sau mă detestă pe mine, injectând umorile personale în sentințele pe care le dau. Este incredibil să aflu că Daniel Metz, bogătan cu influențe în justiție care face o conferință de presă publică și care îndeamnă public la boicot economic împotriva unei instituții mass-media, scapă basma curată și că eu și trustul meu media prejudiciate de declarațiile lui influente suntem cei care trebuie să plătească daune morale inexistente. Îmi pare foarte rău că judecătorii din Palatul de Justiție clujean, unii dintre ei, aleg să răspundă la comenzi politice sau de altă natură, pe sistemul gulerelor albe. Se pune întrebarea legitimă dacă presa clujeană mai are voie să publice investigații, dacă onor judecătorii clujeni ne mai permit să facem munca jurnalistică de anchetă și să dezvăluim corupția sau faptele reprobabile din societate. Judecând după ultimele sentințe pe care unii ziariști clujeni le-au primit, mi se pare că nu. Aici nu este vorba despre o decizie nedreaptă sau despre Alexa, este vorba despre un trend periculos împotriva presei care nu stă cu capul plecat”, a declarat jurnalistul Liviu Alexa.

 

Adauga comentariu