Diete

Jurnalul alimentar

Pentru a slabi si a-ti remodela silueta, este esential sa te cunosti pe tine insuti: sa stii de ce te-ai ingrasat, sa-ti constientizezi motivatia si sa-ti testezi vointa sunt cele trei secrete ale reusitei unui regim de slabire. Aceasta pregatire preliminara se poate realiza doar printr-o detasare de mediul de lucru, de oboseala si grijile zilnice, de stres si de toate agresiunile exterioare.

 

 

Pregatirea trebuie facuta de unul singur sau impreuna cu altcineva care vrea sa slabeasca, ceea ce ne va ajuta sa ignoram orice “diversiune” exterioara. Intr-un week-end sau intr-un scurt concediu de odihna putem incepe pregatirea printr-o asa zisa “auto-consultatie”. Este vorba despre determinarea motivelor care au provocat luarea in greutate sau esuarea eventualelor incercari de a slabi, precum si definirea motivelor actuale.

 

 

Pentru o mai buna cunoastere a comportamentului nostru alimentar este bine sa tinem un jurnal sau carnet alimentar timp de vreo zece zile. Pentru ca, inainte de a-ti impune un regim foarte strict sau inadaptat propriului mod de viata si cu scopul bine definit de a slabi o data pentru totdeauna, este esentiala o buna intelegere a comportamentului alimentar. Sa tinem o adevarata agenda alimentara in care sa notam zilnic:

 

 

–    ora la care am mancat sau baut;
–    natura exacta a alimentelor si bauturilor (salam uscat, orez integral, coca-cola…);
–    cantitatea sau, si mai bine, greutatea (un sfert de corn, doua patratele de ciocolata, o farfurie de supa de legume….);
–    cadrul in care luam masa (la serviciu, acasa –singur sau cu familia, la restaurant, cu prieteni…);
–    senzatia digestiva inainte de fiecare masa (foame, sete, o simpla pofta…);
–    starea de spirit in momentul mesei sau a gustarii (enervat, obosit, stresat, fericit, preocupat, vesel…);
–    felul in care am mancat sau baut (repede, incet, in picioare, asezat, din obligatie…);
–    sentimentul trait dupa ce am mancat sau baut (fericiti, vinovati, usurati…);
–    senzatia digestiva de dupa masa (satietate, de foame, ne-a cazut greu, tulburari digestive …);
–    activitatile desfasurate si durata lor (toaleta de dimineata = 15 minute; drumul la serviciu pe jos/ cu masina = 30 sau 10 minute…).

 

 

Notandu-ne timp de cateva zile toate aceste informatii importante, vom obtine o baza solida, care va permite analiza comportamentului alimentar si calcularea cheltuielilor energetice. Vom putea gasi astfel solutii eficiente pentru saptamanile ce urmeaza si ne vom atinge obiectivul fara efort… si pe termen lung.

 

 

Dar, atentie, “ancheta” trebuie sa vizeze alimentatia spontana, si nu pe aceea din timpul unui regim pentru a fi cu adevarat relevanta si profitabila. Ea trebuie sa ilustreze alimentatia noastra de zi cu zi, cea care nu e modificata de nici o constrangere a comportamentului natural si spontan.

 

 

In plus, cum noi insine vom fi cei care vor reciti notele si vor face bilantul, nu se pune problema sa mintim sau sa omitem, cu voie sau fara voie, vreo informatie. Tot ce inghitim va trebui notat, fie ca e vorba doar de un pahar de apa, de o ceasca de cafea indulcita sau de o bomboana de menta…

 

 

Ne va fi totodata util sa notam in carnet valorile nutritive inscrise pe ambalajul anumitor preparate pe care le consumam (mancare congelata, preparate din carne de pasare, conserve…)

 

 

Pregatirea nu se va opri aici, fiind necesara si o consultatie medicala, din mai multe motive. Mai intai, trebuie sa cerem avizul medicului in care surplusul de greutate apare in contextul altor complicatii, ca hipertensiunea, diabetul, probleme cardiovasculare. Doctorul trebuie informat asupra intentiei noastre  de a urma un regim de slabire. Ii putem cere sfaturi si-l putem intreba care este opinia lui asupra starii noastre de sanatate si in ce masura este necesara pierderea in greutate.

 

 

Trebuie stiut ca, daca am ales sa nu dezvaluim anturajului intentia de a scapa de kilogramele in plus, medicul se va dovedi de un mare ajutor, sprijinindu-ne pe plan psihologic. El poate juca un rol si mai important, daca ne hotaram sa-l tinem la curent cu rezultatele obtinute pe parcurs.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *