Jurnalista Diana Apahidean a pierdut procesul cu TVR Cluj. Curtea de Apel o obligă să achite cheltuieli de judecată

Jurnalista Diana Apahidean, concediată de TVR în urmă cu trei ani, a pierdut definitiv procesul cu Studioului Teritorial de Televiziune Cluj al Televiziunii Române. Curtea de Apel Cluj a decis pe 20 ianuarie respingerea apelului formulat de Diana Apahidean împotriva sentinței de fond dată de Tribunalul Cluj. 

În 2017, Diana Apahidean a chemat în judecată SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE și SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE PRIN STUDIOUL TERITORIAL DE TELEVIZIUNE CLUJ - ADMIS L.C.P.P., însă magistrații au respins acțiunea acesteia și i-au imputat cheltuieli de judecată în cuantum de 7.000 de lei. Jurnalista a contestat decizia la Curta de Apel Cluj, însă instanța superioară a menținut sentința de fond. 

„Respinge ca nefondat apelul declarat de reclamanta AD împotriva sentinţei civile nr.575 din 7.12.2018 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosarul nr.7312/117/2017 pe care o menţine. Obligă apelanta să plătească intimatei SRT suma de 7.117,50 lei cheltuieli de judecată în apel şi intimatului LC suma de 515,51 lei reprezentând cheltuieli de transport. Decizia este definitivă”, se arată în soluția pe scurt. 

 

Diana Apahidean a fost anchetată de Comisia de etică a TVR și i s-a desfăcut contractul de muncă. Ancheta a reținut că trupa maghiară nu a spus la Cluj ”Va fi, va fi, Clujul va fi din nou un oraș maghiar”, ci la un concert din 2009, din Ungaria. În reportajul de la TVR s-a citata sursa Youtube și anul 2009 pentru imaginile folosite cu momentul în care trupa a spue aceste cuvinte, dar s-a considerat că montajul este tendențios, fiind inserate imagini de la un alt concert, arată cei de la Stiri de Cluj.

La concert s-a strigat ”Allahu Akbar” și au fost difuzate imagini cu Hitler și Lenin, dar numai pentru că acesta era mesajul piesei, care condamnă atrocitățile comise de aceste personaje. 

Comisia de etică a fost sesizată și pentru că din materialul difuzat inițial de TVR declarația unuia dintre organizatori a fost trunchiată.

Diana Apahidean a cerut despăgubiri de la TVR pentru prejudiciul de imagine cauzat, scandalul fiind preluat de presa națională. Pentru că a pierdut procesul, la o primă instanță, va mai trebui să achite și 7.000 de lei despăbugiri. 

"Apar tot felul de știri că “Diana Apahidean a pierdut procesul cu TVR”. Da, am pierdut procesul și m-a costat 6000 de euro încercarea de a-mi face dreptate și las mai jos concluzia instanței.

Din motivare citire (a se citi cu atenție!): “Instanța reține că, chiar dacă s-a dovedit că vinovăția pentru prima apariție a materialului într-o formă trunchiată aparține angajaților TVR, în cauză nu s-a dovedit producerea unui prejudiciu serios, în afara unei perioade în care reclamanta a fost afectată de faptul că materialul a apărut trunchiat, fără vina sa.”

Adică eu NU am încălcat Statutul Ziaristului, nu am transmis o știre incompletă sau falsă, cum încearcă unii să sugereze. Acum, voi ce credeți? Cam ce prejudiciu i se produce unui jurnalist când îi calci în picioare credibilitatea și demnitatea? Nu unul serios, în opinia justiției din România. Atât de aici. Doamne ajută!" a comentat pe Facebook, jurnalista Diana Apahidean. 

După ce a fost concediată, Diana Apahidean a devenit purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Turda. 

Adauga comentariu