In vizor

Judecătorul Mihăiță Lucian Marian: "Așa, și? Faceți plângere, faceți ce doriți!"

 

UPDATE: Judecătorul Marian Lucian Mihăiță a revenit cu un răspuns prin care arată că a strecurat o eroare în argumentarea respigerii cererii. 

„(…)reanalizând am constatat o eroare cu privire la temeiurile invocate în sensul respingerii cererii” admite judecătorul. De data acesta ne-a furnizat mai multe informații despre faptul că acel dosar este judecat cu ușile închise(lucru normal pentru această etapă) și încheie răspunsul cu o propoziție ce, cred eu, caracterizează perfect fișa postului de purtător de cuvânt al Curții de Apel Cluj: „(Totuşi) vă vom comunica datele din dosar care sunt interes public”.

 

 

Cunoscutul judecător care a „albit” un medic (dr. Romeo Micu) acuzat de malpraxis, Mihăiță Lucian Marian a ajuns la Curtea de Apel Cluj, unde le ține spatele colegilor săi, pe numele cărora a fost întocmit un dosar penal. 

În concret, Ziar de Cluj, prin subsemnata, a formulat o cerere de studiu dosar către Biroul de Presă al Curții de Apel Cluj, unde judecătorul Mihăiță Lucian Marian este purtător de cuvânt. Obiectul dosarului respectiv îl constituie ”plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)”. În traducere liberă, o persoană le-a făcut plângere penală mai multor judecători faimoși din Curtea de Apel Cluj, DIICOT ST Cluj și câțiva polițiști. 

Instrumentat de un oarecare procuror (pentru că nu avem ”acces” la o astfel de informație publică), dosarul a fost soluționat cu neînceperea urmăririi penale sau netrimiterea în judecată. Respectiva persoană, autorul denunțului, a formulat o acțiune în instanță prin care contestă decizia luată de procurorul ce a instrumentat cazul. 

În încercarea de a studia documentele ce constituie această acțiune, s-a formulat cererea despre care vorbeam anterior. 

Însă, de la Biroul de Presă al Curții de Apel Cluj, Mihăiță Lucian Marian ne-a semnat un răspuns prin care respinge cererea, invocând articolul 27-6 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar și mass-media.  

Într-adevăr, există un astfel de articol, însă conținutul său nu face obiectul justificării respingerii cererii. În concret, judecătorul Mihăiță Lucian Marian susține că acțiunea aflată pe rolul Curții de Apel Cluj este, de fapt, în cameră preliminară. FALS! Niciunul dintre judecătorii, procurorii și polițiștii din denunț nu a fost trimis în judecată. Dimpotrivă, au primit, cel mai probabil, clasare. Lucru ce ne-a stârnit interesul în a verifica speța și a ne documenta în vederea publicării unui material.

Exista posibilitatea ca denunțătorul să nu aibă dreptate și să fi calomniat mai multe persoane ”repsectabile” din rândul anchetatorilor și magistraților. Cum există și posibilitatea ca denunțătorul să se lupte cu morile de vânt și, deși să fi prezentat argumente plauzibile în denunțul său, să nu fi fost luat în seamă de procurorul de caz. 

Oricare dintre aceste variante puteau fi lămurite, dacă cererea de studiu a dosarului respectiv era aprobată. 

Contactat telefonic pentru a discuta despre faptul că argumentul invocat în respingerea cererii nu are nici o legătură cu aceasta, judecătorul și purtătorul de cuvânt Lucian Marian Mihăiță a replicat sictirit: „Așa și? Prin urmare, acționați cum considerați de cuviință. Faceți plângere, faceți ce doriți.”

Cu un minim de sperață, discuția telefonică s-a încheiat cu angajamentul pe care acesta și l-a luat în a consulta din nou cele menționate în cerere și a reveni cu un răspuns argumentat valid. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *