Justitie

Judecător de civil, de la Curtea de Apel Cluj, se retrage prin pensionare

Marian Nicolae, fostul președinte al Tribunalului Bistrița-Nasăud, magistrat la Curtea de Apel Cluj încă din 2013, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îi aprobe cererea de pensionare. Cererea acestuia a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 24 septembrie. 

Bistrițeanul magistrat făcea parte din completul D7 și soluţiona cauzele în materia juridică a dreptului muncii si asigurărilor sociale cu stadiul procesual fond, precum şi orice alte litigii cu stadiul procesual fond şi căile extraordinare de atac formulate la aceste fonduri (contestaţii în anulare şi cereri de revizuire) formulate atât în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă de la 1865, cât şi cele în care sunt incidente dispoziţiile noului Cod de procedură civilă (Legea nr. 134/2010).

Magistratul s-a specializat pe Codul Civil și a fost în atenția presei locale în urmă cu șapte ani, când se zvonea că făcea parte dintr-o gașcă renumită în justiția bistrițeană. Potrivit unui articol publicat de jurnalistul de investigaţii Dan Badea, pe blogul său, în urmă cu câțiva ani, Nicolae Marian a avut susţinători puternici pe trei foşti judecători la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi aici este vorba de Gheorghe Buta, Virgil Andrieş şi Valentin Mitea. Primul a fost chiar preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, până în 1998. Cert este însă ca cei trei foşti colegi, ajunşi rând pe rând foarte sus în schema ierarhiei tagmei judecătorilor – preşedinte Curte de Apel Cluj, preşedinte Consiliul Superior al Magistraturii sau judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ICCJ) – s-au sprijinit reciproc la nevoie, dar nu şi-au uitat nici subalternii, iar judecătorul Nicolae Marian pare să fie unul dintre aceştia. Potrivit jurnalistul Dan Badea, Marian a fost susţinut în principal de Gheorghe Buta.

Astfel, în perioada 1990 – 1998, Nicolae Marian a fost preşedintele Judecătoriei Năsăud, în timp ce Buta era preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud. După plecarea lui Buta la Curtea de Apel Cluj, în 1998, locul său a fost luat de fostul său subordonat de la Năsăud, judecătorul Nicolae Marian, care de atunci şi până în prezent se află la preşedinţia tribunalului bistriţean. Marian s-a aflat în subordinea lui Gheorghe Buta şi pe când acesta a devenit preşedintele Curţii de Apel Cluj.

Cu ce avere pleacă magistratul? 

La sfârșit de carieră, potrivit ultimei declarații de avere, judecătorul Marian Nicolae se pensionează cu un teren agricol-livadă și un apartament în Bistrița. El și soția acestuia, Stana Marian, dețin două autoturisme Volkswagen și două depozite bancare la Banca Transilvania în valoare totală de 848 de mii de lei. Veniturile anuale declarate ale acestora arată că judecătorul a câștigat lunar aproximativ 12.000 de lei, iar soția 17.000 din activități notariale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *