Jos Palaria, Rares Ciausu!

Procurorul de la DIICOT Cluj, Rares Ciausu apare, astazi, la rubrica Jos Palaria!, pentru modul in care si-a exercitat functia intr-o sala de judecata a Tribunalului Cluj.

Pe masa judecatorului Marius Lupea a ajuns un dosar al carui obiect era “confirmarea renuntarii la  urmarirea penala (art. 318 alin. 12 NCPP) pentru efectuare de operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”. Un tanar din Cluj-Napoca, Daniel Lingurar a fost anchetat de un procuror pentru consum si comert cu etnobotanice. Dupa cateva luni de la prinderea sa, Daniel Lingurar a convenit cu procurorul de caz ca isi va indrepta conduita, totul pentru a scapa de trimiterea in judecata pentru infractiunile pe care le-a savarsit.

Judecatorul a citit propunerea procurorului de caz, i-a dat cuvantul inculpatului care a “promis” ca se va indrepta, iar in momentul in care Lupea i-a cerut procurorului de caz sa sustina cerea DIICOT de a renunta la urmarirea penala, magistratul Rares Ciausu a avut o pledoarie surprinzatoare.

“Am citit propunere colegului meu si consider ca acest dosar trebuie sa se intoarca la parchet pentru continuarea urmaririi penale. Inculpatul Daniel Lingurar, pe durata urmaririi penale, nu doar ca nu si-a indreptat comportamentul dar, in timp ce era internat la Psihiatrie, a continuat sa consume si sa distribuie substante psihoactive unui alt pacient, care era sa se sinucida. Din aceste considerente, va rog sa respingeti propunerea de confirmare a renuntarii la urmărirea penală si sa dispuneti restituirea cauzei la procuror pentru continuarea anchetei”, a explicat procurorul Rares Ciausu.

Reamintim ca rolul procurorului intr-o sala de judecata este cel de a reprezenta “acuzarea” si de a proteja interesele cetatenilor. Astazi, Rares Ciausu a luat o decizie dificila: s-a exprimat diferit cu privire la un dosar instrumentat de un coleg de-al sau si a cerut o solutie opusa. Magistratul Marius Lupea va lua o decizie cu privire la invocarile procurorului de caz si la propunerea lui Rares Ciausu, care poate fi contestata ulterior la Curtea de Apel Cluj.

(Sursa Foto: Loieri.ro)

Comentarii

Rasal

03.07.2018 14:53

Procuror adevarat, nu multi de astia are domnul prim-procuror Mornaila pe la sediul DIICOT! Sa ia aminte alti asa-zisi magistrati, ca asa trebuie sa se comporte, sa apere cetateanul si legea!

Adauga comentariu