Jos pălăria pentru Daiana Jelescu, o studentă de la Conservator care le predă balet tinerilor cu sindromul Down!

Daiana Jelescu, o studentă de 21 de ani de la Conservator, le predă balet copiilor cu sindromul Down, iar în luna ianuarie va organiza un spectacol de balet în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde vor participa și cursanții ei, alături de alți balerini. Daiana își dorește ca acest spectacol să fie un act de încurajare pentru toți oamenii cu dizabilități, prin care aceștia să înțeleagă faptul că arta poate avea și un rol terapeutic și că, „indiferent de piedici, poți străluci!”

„Le predau balet acestor «copii» de o jumătate de an. Eu le spun «copiii mei», dar copiii mei sunt cu 10 ani mai mari decât mine. 

A fost o propunere primită din partea unei mămici, care își dorea ca fiica ei, Raluca, să poată urma cursuri de balet. Nu știu în ce măsură ar fi fost primită în altă parte. Am acceptat propunerea cu entuziasm și cu câteva temeri. Nu știam ce metode de lucru se aplică în cazul oamenilor cu sindromul Down. 

La prima oră cu ei, m-am simțit ușor depășită de situație, pentru că nu voiam să fac ceva greșit. Nu știam dacă să păstrez această colaborare sau să găsesc pe cineva mai «competent». La sfârșitul primei ore, deja îmi spuneau că mă iubesc și nu am putut să trec peste asta. Sunt niște oameni așa de puri și au atâta iubire de oferit, că ar fi mare păcat să nu te afli în preajma lor! Vorbesc la plural pentru că eu am acceptat propunerea în ceea ce o privește pe Raluca, dar, spre surprinderea mea, la oră nu a venit doar Raluca, așa cum mă așteptam eu, ci au venit trei tineri. La spectacolul care va avea loc în data de 16 ianuarie, la ora 19, la Conservator, vor participa doi dintre ei.

Spectacolul se numește «Terapie prin artă», iar intrarea va fi liberă pentru toți cei care iubesc arta coregrafică. Vrem ca, pe viitor, să înființăm un modul de «terapie prin artă» și la Conservator”, a precizat Daiana, pentru Ziar de Cluj.

Pentru inițiativa ei, de a îi încuraja pe tinerii cu sindromul Down să trăiască bucuria artei, Ziar de Cluj îi dedică astăzi Daianei Jelescu rubrica „Jos pălăria!”

Foto: Daiana Jelescu, Epic Studio

Adauga comentariu