Jos palaria

Jos pălăria pentru Alexandru Bologa, judokanul clujean mediat cu bronz la Jocurile Paralimpice din acest an!

Alexandru Bologa, primul judokan nevăzător din România şi primul care s-a calificat la Jocurile Paralimpice, o obținut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016.

Sportivul are 20 de ani și practică judo de la vârsta de 16 ani, antrenându-se cot la cot cu ceilalți tineri în sala de Judo a Centrului Olimpic de la Cluj. Alexandru este în prezent student la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi, în acelaşi timp, învaţă şi meseria de maseur în cadrul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca.

Drumul spre lumina medaliei olimpice

Alexandru s-a născut în Derșida, un sat din comuna Bobota, județul Sălaj. Din fragedă tinerețe a avut probleme de vedere și de la vârsta de 7 ani este complet nevăzător. A plecat la Cluj-Napoca pentru a urma cursurile unei școli speciale, apoi ale Liceului special pentru deficienții de vedere, rămânând departe de părinții săi, plecați la muncă în Spania. 

În copilărie a practicat înot. În clasa a VI-a a fost descoperit de Sally Lamont, președintele Comitetului Paralimpic Român, a fost selecționat în cadrul unui program judo pentru nevăzători și a început să se pregătească la Centrul Olimpic din Cluj, alături de lotul olimpic feminin, sub îndrumarea Geaninei Andreică și a lui Tamas Gergely, fiind integrat și în lotul de juniori.

În anul 2013, la vârsta de 18 ani, Alexandru a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial pentru juniori (sub 21 de ani) de la Eger. În 2016 a câștigat Open-ul de la Heidelberg și Grand Prix-ul de la Birmingham. Și-a făcut debutul paralimpic la ediția din 2016 de la Rio de Janeiro, unde a trecut în turul întâi de sud-coreeanul Lee Min-jae, apoi de dublul campion mondial, algerianul Mouloud Noura. În semifinală a pierdut cu japonezul Hirose Makoto, care în cele din urmă a cucerit medalia de aur. În recalificări l-a învins pe Henry Borges din Uruguay, câștigând medalia de bronz. (ro.wikipedia.org)

Alexandru este un model de performanță pentru ceilalți tineri

Gergely Tamas, unul dintre antrenorii care îl ajută pe Alexandru în pregătire, îl definește pe tânărul campion drept un sportiv foarte ambițios, care, pe viitor, ar putea să ajute și alte persoane cu dizabilități:

„Alexandru este, în primul rând, un băiat foarte ambițios, ca dovadă că a reușit să ia medalia aceasta așa de timpurie. După 4 ani de antrenament, să reușești să iei o medalie la Jocurile Paralimpice este un lucru remarcabil, mai ales că el a învățat și judo ca fiind nevăzător deja! El a concurat și cu deficienți de vedere, ei au trei categorii, B1, B2, B3, dar se luptă împreună și sunt sportivi care văd chiar bine. El și-a pierdut vederea la 7 ani și a fost la o școală de nevăzători care l-a învățat să se descurce și singur în viață și practic asta l-a și ajutat pe el mult. Acum e student și învață și la o postliceală, e la Facultatea de Psihologie, la Psihopedagogie Specială, iar astfel poate va putea să ajute pe viitor anumite persoane cu dizabilități”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, antrenorul secund Gergely Tamas.

Alexandru Bologa este un model pentru colegii săi de antrenament, dar și pentru noi toți, fiind un exemplu că prin voință, pasiune și perseverență pot fi depășite orice obstacole! 

Pentru tenacitatea sa și pentru că a reprezentat Clujul victorios pe onorabila scenă a Jocurilor Paralimpice, Ziar de Cluj îi dedică astăzi lui Alexandru Bologa rubrica „Jos pălăria!”

Foto: click.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *