Jos palaria, Horia Ciorcila si Banca Transilvania!

Razboiul Regelui, cel mai complex documentar despre Regele Mihai I de Romania, astazi seara la ProTv. Bucuresti, 10 mai 2016: La aniversarea a 150 de ani de la aparitia Casei Regale a Romaniei, casa de productie Chainsaw Film Production, in parteneriat cu Banca Transilvania, lanseaza ”Razboiul Regelui”,  cel mai complex documentar despre Regele Mihai I si interventia decisiva a Casei Regale a Romaniei in scurtarea celui de-al doilea Razboi Mondial. ”Razboiul Regelui” este bazat pe cel mai amplu interviu al Majestatii Sale, oferit in exclusivitate lui John M. Florescu(CEO Centrade) in anul 2003.

Razboiul Regelui va fi difuzat marti, 10 mai, orele 23.15 de postul de televiziune ProTV, partenerul media al proiectului.

Pentru prima oara in istorie, publicul roman are posibilitatea sa afle adevarul despre momentul 23 August 1944, cand Romania a intors armele impotriva Germaniei schimband soarta celei mai dure conflagratii mondiale,  despre abdicarea Regelui in 30 decembrie 1947 si instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietica. Documentarul ofera o perspectiva din interiorul loviturii de stat,  in cuvintele unice ale Majestatii Sale Regelui Mihai I. Culegerea informatiilor a durat 13 ani, fiind filmat in Paris, Berlin, New York, Moscova si Bucuresti.

”Razboiul Regelui a reprezentat un pas natural. Sunt fiul unui istoric roman, Radu Florescu; iar bunicul meu a fost diplomat la Londra pana la instaurarea regimului Antonescu. Am constientizat astfel de la inceput importanta majora pe care interviul Majestatii Sale o are pentru toti cei care doresc restabilirea adevarului istoric si ma simt onorat pentru ca am avut privilegiul sa coordonez acest proiect si ca il pot prezenta astazi publicului din Romania. Alaturi de echipa mea, in acest proiect am avut doi parteneri extraordinari care au inteles imediat importanta demersului: Banca Transilvania, recunoscuta pentru sustinerea valorilor romanestisi postul de televiziune ProTv, recunoscut pentru inovatia in media”, a declarat John Florescu producatorul filmului.

”Razboiul Regelui” este cel mai complex demers efectuat de o echipa de productie integrata pentru restabilirea adevarului istoric al rolului jucat in istoria acestei tari de Casa Regala a Romaniei. Autenticitatea  datelor prezentate in documentar este redata inclusiv de reputati istorici, martori ai acelor vremuri, veterani de razboi, strategi militari. Printre personalitatile intervievate in cadrul documentarului se numara Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai I, in prezent Custodele Coroanei Regale, generalul  Wesley Clark, fost comandant suprem alNATO, diplomatul Neagu Djuvara, istoricul britanic Dennis Deletant, politologul german Dr. Anneli Ute Gabanyi, fostul director al Arhivelor Naţionale Romane si Presedintele Societatii de Stiinte Istorice din Romania,  Ioan Scurtu , directorul Centrului Roman de Studii Istorice Evreiesti, Adrian Cioflinga si istoricul Matei Cazacu, director al Centrului National de Cercetari Stiintifice din Paris.

"Banca Transilvania este onorata sa se alature unui proiect de interes major pentru toti romanii, cel mai complex documentar istoric despre Regele Mihai, lansat odata cu aniversarea a 150 de ani a Casei Regale a Romaniei. Dorim ca acest documentarsa contribuie la reafirmarea rolului Romaniei in istorie”a declarat Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie si fondator al Bancii Transilvania.

Contributia decisiva a Romaniei la scurtarea cu pana la 200 de zile a celui de-al doilea Razboi Mondial si curajul Regelui Mihai I de a iesi din alianta cu Germania nazista pentru a-si salva poporul au beneficiat de recunoastere internationala imediat dupa terminarea razboiului. Majestatea Sa, Regele Mihai I a primit ”Diploma de merit” din partea presedintelui Statelor Unite ale Americii de la acea vreme, Harry Truman si ‘Ordinul Victoria’ din partea Rusiei lui Iosif Stalin.

Adauga comentariu