Jos palaria, familia Ratiu!

Testamentul olograf al lui Avram Iancu va fi predat la sfarsitul saptamanii viitoare Bibliotecii Central Universitare Lucian Blaga din Cluj-Napoca. Predarea documentului in custodia bibliotecii clujene va fi facuta de catre Ratiu Family Charitable Foundation in posesia careia se afla in prezent.

Testamentul a fost pastrat de catre familia Ratiu, care este considerata de istorici o exponenta a familiei romanesti transilvanene dedicata idealurilor nationale si de unitate politica a romanilor. Avram Iancu a redactat testamentul in 1850 si a predat documentul canonicului Basiliu Ratiu de la Episcopia Greco-Catolica din Blaj, acesta fiind un stramos al familiei Ratiu. Donatia documentului va fi facuta de fiul cel mare al lui Ioan Ratiu, Indrei.

Biblioteca Centrala Universitara Lucian Blaga va organiza cu aceasta ocazie o expozitie, care va avea ca piesa centrala testamentul olograf al lui Avram Iancu, care va fi astfel expus pentru a fi vazut de public. Expozitia va fi deschisa la sediul institutiei din Cluj-Napoca incepand de vineri 6 noiembrie. Pentru gestul deosebit de a permite publicului larg posibilitatea de a vedea testamentul celui care a fost conducatorul de fapt al Tarii Motilor in anul 1849, comandand armata romanilor transilvaneni, in alianta cu armata austriaca, impotriva trupelor revolutionare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth,

Ziar de Cluj isi da Jos Palaria! in fata familiei Ratiu!

Adauga comentariu