In vizor

Jocuri de PR politic pe marginea construirii Spitalului regional de urgență din Cluj

După ce Alin Tișe și PDL al PNL Cluj s-au apucat de campanie electorală pentru anii 2019 și 2020, apucându-se să colecteze în stradă semnături pentru, chipurile, realizarea prin forțe proprii (județene), a Spitalului Regional de Urgență (promisiune din 2004, care chipurile ar fi trebuit să fie gata în 2014), vine și replica de la ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ot PSD. Aflată în vizită la Bistrița-Năsăud, aceasta susține că „Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene”.

Cu aroganța individului care se neputincește de mai bine de 10 ani să finalizeze proiectul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, Alin Tișe a cerut, oficial (că hârtia suportă orice), Comisiei Europene și autorităților de la București preluarea proiectului spitalului regional.

Normal că papagalii au sărit să aplaude acest exercițiu de imagine, uitând, brusc, neputințele individului și ale echipei județene a PDL al PNL, care au făcut fix nimic chiar și în perioada în care s-au aflat la guvenare. Au transferat un teren din patrimoniul Armatei în cel al județului cu efortul echivalent Bunului Dumnezeu de a crea lumea. Au mutat niște hârtii, apoi s-au odihnit, iar acum ies în stradă să-i vadă lumea că există. Nici bunul simț (mvai!) nu-l are Tișe să-și aducă aminte cum zicea în primul mandat de președinte al CJ Cluj că trebuie să se mobilizeze bugetar toate județele din Regiunea Nord-Vest pentru realizarea acestul spital – că, oricum, beneficiază. Clujul nu are capacitatea de a face singur un Spital regional. Nu are bani, nu are konow-how, nu mai prezintă încredere pe fonduri europene (la câte a buftat), nu are cum. Și dacă, prin absurd, acești incapabili locali, ar deveni brusc capabili, și ar fi bani – și Uniunea ar vrea să li-I dea lor, în primul rând trebuie aplicat pentru aceștia. Alt timp de halit până la aprobare. Apoi licitații, contestații șamd. Facem spital, dacă îl facem, cum l-am făcut timp de 15 ani într-un nou termen estimat de măcar la alți 7 – 9 ani.

Gașca PDL a PNL Cluj a ieșit la marcat teritoriu politic, nu cu scopul de a face ceva concret.

La fel este și răspunsu Sorinei Pintea: marcaj politic.

„Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii”, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în timpul unei vizite la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, potrivit stiridebistrita.ro.

Sorina Pintea s-a declarat surprinsă de intenţia anunţată de reprezentanţii Consiliului Județean Cluj de a construi singuri spitalul regional şi a dat asigurări că luna viitoare vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare atât pentru spitalul din Cluj-Napoca, cât şi pentru cele din Iaşi şi Craiova:

„Eu am rămas foarte surprinsă de ceea ce au spus cei de la Consiliul Judeţean, pentru că, în momentul în care am preluat portofoliul Sănătăţii, în luna februarie, Clujul nu avea definit un teren, mai era nevoie de încă o bucată de teren, trebuia extins PUZ-ul şi am întâmpinat foarte mari dificultăţi în relaţia cu CJ Cluj. Lucrurile s-au rezolvat între timp, studiul de fezabilitate pentru spital este gata. În decembrie, vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova, dar să nu uităm că este nevoie de o cofinanţare din partea statului român.”

PSD știe foarte bine că e în conflict cu actualul comisar european pentru Dezvoltare, Corina Crețu. Că aceasta, știind cât de sensibil este subiectul, doar zice că sunt bani, în realitate îi cam dosește.

Ca dovadă a conflictului, Sorina Pintea a ţinut să îi dea o replică şi comisarului european Corina Creţu, în legătură cu posibilitatea suplimentării fondurilor europene pentru spitalele regionale, afirmând că deja s-a primit un răspuns negativ în acest sens în luna septembrie:

„Europa a alocat pentru cele trei spitale regionale 150 milioane euro, or, un spital, împreună cu infrastructura care va deservi spitalul, costă în jur de 400 milioane euro. Cu siguranţă, Guvernul trebuie să găsească surse, inclusiv din zona privată. Asta nu înseamnă că nu vom atrage fonduri europene. În ceea ce priveşte declaraţia comisarului european, că, dacă este nevoie de o suplimentare, ni se va acorda, daţi-mi voie să o contrazic. În data de 27 septembrie, o delegaţie a Ministerului Sănătăţii, condusă de Cristian Grasu, secretar de stat, s-a dus la Bruxelles tocmai pentru această chestiune şi i s-a spus: ‘Nu, pe această axă de finanţare nu mai avem sume suplimentare’. Deci noi am făcut aceste demersuri. Prin urmare, s-a luat decizia fazării. Ca să nu pierdem finanţarea, am spus că până în 2020 vom face prima etapă, licitaţiile, iar în etapa a doua, construcţia efectivă. Deci spitalele se vor face.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *