Jobbik Cluj: Presedintele Basescu nu are jurisdictie asupra unui partid dintr-o alta tara

Reprezentantii organizatiei clujene a radicalilor de la Jobbik  reactioneaza la declaratiile presedintelui Traian Basescu de ieri, cand seful statului a anuntat ca va cere interzicerea Jobbik pe teritoriul Romaniei.

“Interzicerea membrilor Jobbik e in sine discutabila din punct de vedere legal, trecand peste faptul ca  presedintele Basescu ar face acest lucru din motive false, inexistente. Presedintele nu are jurisdictie asupra membrilor unui partid ungar in Uniunea Europeana.  Iar faptul cine este reprezentantul unui partid al unei tari straine, sa daca este sau nu membru al partidului nici nu ar putea fi codificat. Afirmatia presedintelui este avida dupa senzational si este o incercare de destramare a coabitarii pasnice intre romani si maghiari. Este perturbarea pacii cetatenilor romani, o incercare de a crea o atmosfera anti-maghiari, cu scopul de a crea capital politic. Avem incredere ca natiunea romana nu se lasa pacalita de acest joc politic ieftin si distrugator”, a declarat pentru Ziar de Cluj Erdely Bela, liderul organizatiei clujene a Jobbik.

Seful statului a spus ieri, in contextul scandalului de la comemorarea din Targu Mures, ca membrii Jobbik nu au ce cauta in Romania si ca inclusive partidelor din Ungaria le este rusine de Jobbik.

“Presedintele Traian Basescu doreste sa creasca popularitatea propriului partid cu afirmatii iredentiste, anti-maghiare. In zilele trecute mai multi membri ai noului partid au facut declaratii in acest spirit. In ceea ce priveste Jobbik: noi nu suntem prezenti  si nici nu vrem sa fim prezenti pe paleta politica a Romaniei, nu suntem extremisti si nu instigam. Vrem sa ne ocupam de problemele etnicilor maghiari, sa le solutionam, sa ne intalnim cu alegatorii nostri. Accentuez, noi nu facem politica impotriva romanilor, nici nu intelegem de ce ar face cineva aceasta confuzie. Numai daca acel cineva este de fapt cel care e adeptul excluderii si al sovinismului, si vrea sa dobandeasca popularitate prin atacarea noastra, cu denaturari si minciuni. In ceea ce priveste atitudinea partidelor ungare fata de Jobbik: sunt in opozitie, e normal ca Jobbik, aparatorul sistemului de valori crestine si organizatia care activeaza pentru natiune, sa fie tinta atacurilor ideologiilor opozante, iar aici intra si FIDESZ, partidul de la guvernare. Organizatia clujeana se dezvolta, dar scopul nostru nu e sa fim o organizatie de masa, pentru ca nu suntem prezenti ca un partid pe paleta politica din Transilvania. Dam voce problemelor comunitatii locale si ajutam acolo unde se poate. Referitor la alegerile din Ungaria: suntem singurii cu un program coerent, vrem sa il facem cunoscut alegatorilor”, a aratat Erdely.

In ceea ce priveste imbrancelile dintre jandarmi si participantii la comemorarea din 10 martie, reprezentantul Jobbik neaga ca membrii lor ar fi fost in spatele lor.

“La evenimentele din Targu Mures am participat ca persoane private. O parte din presa romaneasca relatat evenimentele in mod denaturat, in goana dupa sensational ne-au banuit pe noi in spatele tulburarii ordinii. Noi am manifestat pasnic, iar violentele sunt atat de fictive incat nici macar nu s-a facut vreo plangere. Este o noua dovada ca retorica anti-maghiara, sovinista, naste minciuni si creeaza un conflict fara baza”, a mai spus Erdely pentru Ziar de Cluj.

Pe teritoriul Romaniei exista opt filiale ale Jobbik. Radicalii si-au inceput expansiunea in afara granitelor Ungariei in 2013, deschizand prima filiala a partidului in judetul Satu Mare. Au urmat alte sapte: Mures, Salaj, Bihor, Miercurea-Ciuc, Sfantu-Gheorghe, Odorheiu-Secuiesc si la inceputul acestui an si la Cluj-Napoca.

Foto: itthon.ma

Comentarii

erdelyi

13.03.2014 13:23

Nici usturoi n-am mancat nici gura nu ne pute! Nu facem politica dar vorbim de alegatorii nostri ... care? daca nu fac politica? Or fi strigat romanii la Tg Mures! Sa vad daca recunoasteti granitele actuale si statul roman! Sa va vad declarand asta la fiecare adunare! Daca nu, statul cel mai democatic, exemplul mondial, SUA, si-a pus nativii dupa gard, in rezervatii. Ar trebui sa luam exemplu de la ei!  

kkkkkkkk

14.03.2014 18:15

Nu au ce să caute în România. Pe lângă faptul că au o ideologie greşită, nu au nimic în comun cu valorile creştine. Prin atitudinea lor antisemită instigă oameni la ură şi dezbinare.Preşedintele are dreptate şi nu este vorba de şovinism. 

Adauga comentariu