Din oras

Jim Morrison pe scena Nationalului clujean

Un spectacol total nonconformist va aduce in 25 octombrie, de la ora 19, epoca hippie pe scena Teatrului National “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Se numeste Flower Power si s-a nascut din nostalgia acelor ani, traiti de un copil din Cluj intre blocurile de pe strada Horea. Este, practic, un happening pe texte de Jim Morrison, la care sunt asteptati nu doar nostalgicii perioadei hippie, ci si tinerii educati in acest spirit.

Ideea acestui spectacol ii apartine producatorului Catalin Condurache. 

“De mult timp o am in cap. Intr-un fel, eu cam de prin zonele acelea vin din punct de vedere muzical, si, hai sa zicem, ca si perioada. Pe vremurile cand  curentul flower power si cand curentul hippie erau in voga in anii ’60-’70 eram destul de mare ca sa inteleg fenomentul. Am mai avut un foarte mare noroc: in locul unde locuiam, in curtea de pe strada Horea 37-39 eram foarte multi copii, stratificati pe varste total diferite si acolo am avut norocul ca niste prieteni mai mari cu vreo 7-8 ani mai mari ca mine, vecini, sa isi fi facut formatie. Eu am invatat de la ei foarte multe cantece exact din acea perioada. Lucrul acesta se intampla prin ’69-’71. Am ramas, intr-un fel, foarte placut marcat de acea perioada, pentru ca era o perioada foarte adevarata ca exprimare si ca manifestari, iar muzica rock si folk care s-a compus in acea perioada a influentat decisiv istoria muzicii. A fost perioada cea mai buna si cea mai fructuoasa”, a relatat acesta, pentru Ziar de Cluj. 

Multi clujeni stiu ca Catalin Condurache canta folk de multa vreme.

“M-am gandit sa readuc putin in atentia oamenilor, celor tineri in special, celor care stiu si au trait in acea perioada, sa aduc in atentia rockerilor un mod de a gandi si de se manifesta foarte liber si fara inhibitii, iubitori de pace si iubitori de iubire”, marturiseste clujeanul. 

Asa s-a nascut spectacolul Flower Power, dupa numele filosofiei fenomenului hippie. 

“Momentul prielnic a venit la inceputul anului. Am avut o discutie pe aceasta tema cu regizorul, actorul si prietenul meu Sorin Misiriantu, pe care il cunosc de foarte mult timp. Am lucrat impreuna la Radio Guerrila, CD Radio si mai apoi la NCN. I-a placut foarte tare ideea. El este, oricum, unul din pionierii teatrului de avangarda si a teatrului independent la Cluj si e clar ca e omul cel mai potrivit sa faca acest proiect”, a continuat Condurache. 

Zis si facut. Cei doi s-au intalnit, producatorul si-a dezvaluit viziunea, iar regizorul a propus un scenariu: niste texte scrise de Jim Morrison, cel care a fost liderul trupei The Doors.

“El era si lider de opinie, scriitor, poet, a fost o voce foarte importanta a acelor vremuri”, justifica el. 

Actiunea spectacolului incepe cu o gasca de prieteni care organizeaza o petrecere in amintirea prietenului lor John, care a murit in Vietnam, in urma cu doi ani. 

“Spectacolul incepe intr-un mod mai neconformist, cu o masina a epocii, inflorata, care intra in scena, iar noi incercam sa ne aducem aminte de John, cantand cateva piese din acea vreme. Dupa care, peste o vreme, apare John, iar spectacolul in zona de teatru. Aflam povestea lui John si asa incepe actiunea, muzica se leaga de asta, sunt piese emblematice ale perioadei Flowr Power”, dezvaluie producatorul. 

Partea muzicala a spectacolului este asigurata atat de Catalin Condurache, cat si de Sandi Deac de la Desperado. De asemenea, li s-a alaturat unul dintre cei mai buni percutionisti clujeni, Samuel Lupean. 

“Ii asteptam pe nostalgicii acelei perioade, dar eu sunt convins ca vor veni si multi tineri, pentru ca eu am impresia ca fenomenul acela este foarte important si astazi. Pentru ca ceea ce se intampla cu noile generatii, viata lor in general este total opusa celei pe care o aveai cei din anii ’60, hippiotii. Acum, toate lucrurile sunt anonime. Si numai daca ne gandim cu actionau hippies impotriva razboiului – cu haine foarte largi, cu camasi inflorate, de foarte multe ori chiar in nud – contrasteaza total cu modul in care cei de astazi isi manifesta nemultumirea fata de guvernanti. Dupa cum bine stiti, celebrele masti anonime ascund in spate personalitatile oamenilor care merg acolo. Am constatat ca exista interes din partea publicului mai tanar. Eu am doi copii, si ca mine probabil ca mine probabil ca sunt mai multi, pe care i-am crescut in spiritul din perioada anilor ’70-’80 si sunt cunoscatori ai fenomenului. Sunt convins, asadar, ca foarte multi tineri vor dori sa afle despre ce e vorba si sa vada un spectacol care merge intr-o zona psihedelica. Mai ales din punctul de vedere al textului”, a dezvaluit producatorul. 

Initial, proiectul prevede cinci reprezentatii, in tot atatea teatre din Romania. La Cluj e premiera acestui spectacol, un fel de editie-pilot. 

“In functie de cum merge, de cat de apreciat va fi si de masura in care vom gasi sponsori, pentru ca e un proiect care consuma resurse, mai mult ca sigur ca va intra si in reteaua teatrelor de club, cum se intampla de obicei cu acest gen de spectacol. Suntem dispusi sa colaboram si cu Teatrul National in continuare”, a mai spus Condurache. 

Biletele de intrare costa 55 de lei la loje si primele randuri din tara, umatoarele, pentru celelalte locuri de la parter costa 40 de lei, iar cele de la balcon costa 25 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *