Din oras

Japonezii au dat exemplu de curatenie la Cluj

Peste 100 de voluntari au facut astazi curatenie in parcul Detunata. Politisti locali, politisti din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Cluj, oameni de afaceri din oras si din intreaga tara, alaturi de voluntari veniti din Japonia cu acest scop si-au unit fortele pentru a igieniza cel mai mare parc din cartierul Gheorgheni. 

20 de politisti locali, 12 politisti din cadrul IPJ Cluj si chiar primarul Clujului, Emil Boc, au pus azi mana pe matura, grebla si pensula si s-au pus pe curatenie. Daca Boc a plecat o data cu blitzul aparatelor de fotografiat, oamenii legii au ramas pana la capat: politistii clujeni nu au lasat ustensilele din mana pana nu au lasat in spate un parc sclipind de curatenie.

Actiunea face parte din programul educational „Kaizen pentru Romania”. Autoritati publice, oameni de afaceri din intreaga tara, cetateni de toate categoriile de varsta, de la scolari la studenti si pana la oameni in varsta, voluntarii de astazi au dat un exemplu aplicat al metodei japoneze de curatenie- au infrumusetat locul in care traiesc.

„Exersand acest lucru prin voluntariat, spiritul civic, treptat- treptat creste, dar creste si respectul pentru oameni. In Japonia, aceasta metoda se practica de 20 de ani si s-a observat ca in ultimii 10 ani, adica dupa 10 ani de astfel de evenimente, a scazut rata criminalitatii si a infractionalitatii cu 50-60%.  Sunt statistici obiective. Chiar si Yakuza, celebra mafie japoneza, a inceput sa participe la actiuni”, spune Julien Bratu, reprezentantul institutului Kaizen in Romania.

Metoda adusa de japonezi este una destul de simpla, care se bazeaza pe principiul „5 S”: sortare, sistematizare, stralucire, standardizare si sustinere.

„Pana la urma, nu este vorba de curatenia care se vede, ci de o curatenie a oamenilor. Mijlocul este insa curatenia fizica, un mijloc practic, vizibil. Copiii vad, oamenii vad si realizeaza ca totul s-a facut prin niste voluntari. Pas cu pas, poate ca se vor alatura si ei acestei miscari de voluntariat”, mai spune Bratu.

Si voluntarii de azi au fost incantati de actiune, chiar daca a fost prima de acest gen la Cluj-Napoca.

„E o activitate care te face sa te simti bine si care ar trebui implementata in mai multe locuri, nu doar in parcuri”, spune o profesoara din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Reprezentantii Institutului Kaizen vor ca primaria sa continue aceste actiuni.

„Avem niste standarde care dorim sa fie respectate, le lasam primariei. Azi a fost doar o mostra, dar actiunile vor continua. Noi o sa venim poate o data la sase luni, o sa repetam impreuna, dar ei pot face asta lunar. Ar fi de dorit, pentru a intra in obicei si a se extinde pas cu pas”, incheie Julien Bratu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *