Reportaj

Japoneza studioasa de la Cluj

Sfioasa ca o gheisa, greva japoneza a studentilor clujeni s-a raliat, astazi, protestelor celor 10.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar care picheteaza sediul Guvernului.

La ora la care in birturi se face curatenie dupa cel putin un sfert de bursa petrecuta alaturi de Jack si Johnny cu o seara inainte, Clujul pare pustiu. Timida, pe Pasteur la Universitatea de Medicina si Farmacie, japoneza de la Cluj devine geiko – initiata, la brat cu niste banderole albe, intr-un amfiteatru aproape plin cu studentii din seria 1, anul II, de la Farmacie.

“Ii sustinem pe profesori pentru ca sustinem imbunatatirea sistemului de invatamant din Romania. 6% pentru educatie se traduce prin conditii mai bune de invatamant pentru studenti, prin cresterea burselor, dar si prin plata transportului public”, spune dintr-un suflet Sabrina, la putin timp dupa cel mai matinal cappuccino “to go” din ultima vreme.

E putin trecut de ora 8, iar alaturi de Sabrina stau in primele randuri din amfiteatrul Preda, cu un flyer in fata si banderole albe pe maini George, Oana si Mariana.

“Noi, de fapt, nu cerem mare lucru: ne cerem doar drepturile pe care au uitat sa ni le dea guvernantii. Au promis de foarte multa vreme 6% din PIB pentru Educatie, iar acum atat de multi bani au ajuns la noi, incat am ramas si fara abonamentele pentru transport”, trezeste japoneza George, in timp ce mi-o arata pe Amalia. “A incercat aseara sa-si faca abonament. Numa’ intreab-o ce-a patit”, starneste japoneza George in timp ce-si soarbe cafeaua in amfiteatrul Preda.

Studentii din Cluj nu mai pot sa-si faca abonamente gratuite in aceasta luna din cauza bugetului redus al universitatilor. “Intelegerea cu RATUC pe luna octombrie a expirat”, explica un cappuccino si o universitate dupa, Comisarul Regional al ANOSR la Cluj, Tudor Ogner.

Bursele sociale sunt mici. Regia intr-un camin decent depaseste cu 30 de lei bursa sociala echivalenta cu 5 seri de Piezisa.

“Apoi, aici, in UMF, taxele de scolarizare s-au marit foarte mult in acest an. Un an de studii costa 8.100 de lei si s-a marit si taxa de recuperare a laboratoarelor, de la 7 la 9 lei”, icneste Mariana.

La 10 minute de cand mica japoneza s-a instalat la UMF, printre primii 40 de studenti, Victor Mateiciuc, reprezentantul tinerilor de la Farma da pastila.

“Stii… nu e vorba doar de dascalii din preuniversitar. A venit vremea sa reformam sistemul de invatamant complet, iar asta e o buna ocazie. Oricum ne gandeam mai demult sa facem o greva. La inceput am fost sprijiniti de niste activisti Rosia Montana, iar acum, s-a pus totul de acord de la Bucuresti. Urmeaza si un miting in 13 noiembrie, asa ca nu avem de gand sa ne oprim”, traseaza liniile strategice Victor, cu o mana pe telefon si cu un ochi dupa televiziuni.

Banderolele se leaga pe maini si inlocuiesc obi-urile si la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN). Japoneza de la Cluj ajunge si pe holul aproape pustiu al Facultatii de Constructii, la pas cu presa, pe poarta principala.

“Eu nu-s asa un mare activist si de asta nici nu prea vreau sa ma bag in proteste. Stiam ca azi e greva, insa nu cred c-o sa port banderola alba. 6% din PIB inseamna mult pentru noi. Nu strica un pic sa atragem atentia oamenilor ca ar fi bai mare daca nu ni s-ar aloca banii astia”, se destainuie Robi, student in anul I la Constructii, direct de pe scarile institutiei.

Colega de an, Csilla, se fastaceste, in timp ce japoneza pare sa faca un pas gresit.

“Ce greva-i azi, ca habar n-am?!” Un pliant dupa, se lamureste si ajuta japoneza. “Am auzit ceva, daca ma gandesc mai bine. Deci de aia nu am putut sa-mi fac abonament? Atunci sa stii ca fac si eu greva”, promite in timp ce-si stinge tigara.

“Din solidaritate cu profesorii care protesteaza in Bucuresti si pentru pregatirea protestului general care va avea loc saptamana viitoare la Bucuresti, astazi in Cluj se vor imparti 1.000 de banderole albe in toate universitatile”, a intins o mana japonezei de la Cluj, Cristin Iosif, reprezentantul studentilor din UTCN, in timp ce Cristi, masterand in Inginerie Civila, pare sa fie agasat de farmecele grevei. Intreaba portareasa unde poate lipi afise cu “C 60”.

“Nu mai bine ai scrie tu despre C 60 in loc de dinastea? Mie mi se pare mai important decat prostia asta de greva. Ce credeti c-o sa se rezolve? Mm? ”, si intoarce in lehamite intrebarea in timp ce lasa japoneza sa dea cu nasul de blocheti – “ziduri de sprijin din pamant armat cu fatada din elemente modulare prefabricate din beton”.

Sifonata, dar decisa, japoneza de la Cluj se ridica de la UTCN si se indreapta catre Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), de la ora 12. E asteptata de 100 de studenti in Amfiteatrul Eminescu de la Facultatea de Litere.

“Practic nu cerem nimic ilegal. Cerem ceva ce Guvernul si-a asumat: 6% din PIB pentru educatie. Inseamna subventii mai mari pentru studenti, implicit conditii mai bune in camine, mancare si conditii mai bune la cantine, cresterea fondului de burse. Bursa sociala acum nu acopera deloc necesarul minim al unui student. Ar ajuta la imbunatatirea sistemului, pentru ca avand mai multe fonduri, studentii ar putea avea acces la mai multe resurse”, cere Danna-ului – Ministerul Educatie, gheisa de la Cluj, prin vocea reprezentantei studentilor din UBB, Oana Onicas.

Ade si Maria, ambele in anul 3, asteapta cursul comun de Estetica, al lui Horea Poenar “cel misto”, si descopera greva japoneza ciclotimic, langa o tabla cu Christopher Marlowe.

Nu stiam ca-i greva, dar si eu vreau banderola”, intind mana fetele dupa fasia de material alb, fix inainte ca Oana si Diana sa prezinte situatia nu atat de estetica a Educatiei.

“Poate ca voi, fiind la Litere sunteti foarte stresati de faptul ca trebuie sa platiti ca sa intrati la o biblioteca. (…) Daca s-ar respecta ce ni s-a promis, cei 6% pentru Educatie, taxele la noi la facultati nu s-ar mai scumpi, nu s-ar mai scumpi caminele fara sa fim anuntati, nu ar mai trebui sa platim la spalatorie, nu ar mai trebui sa dam atatia bani”, a inghiontit japoneza pe scarile Amfiteatrului Eminescu, Diana Secara, coordonatoarea studentilor din UBB, transformata ieri, de greva, intr-o “simpla studenta indignata”.

Studentii de la Cluj promit Ministerului Educatiei o ceremonie complexa care va transforma japoneza studioasa de provincie intr-o mastie de Capitala.

“Daca nu ne sunt ascultate doleantele, in 13 noiembrie iesim in strada. Plecarea va fi de la ora 15, din Observator, din fata Caminului 2, de la ora 16, din Hasdeu, din fata Caminului 14 si de la ora 17 din Piata Unirii”, au punctat studentii din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *