Din oras

Jandarmii patrupezi, spaima infractorilor din Cluj

Au parte zilnic de un antrenament asemeni unui soldat. Participa la meciuri de fotbal, mitinguri de protest si multe manifestari publice. In regimul comunist aveau grade militare, acum primesc doar calificative. Sunt cei 15 caini aflati in dotarea Inspectoratului Judetean de Jandarmi Cluj impreuna cu Brigada Mobila de Jandarmi. Cainii jandarmi, cu varste intre 3 si 7 ani, sunt specializati pe trei categorii: ordine publica-interventie, detectarea de materiale pirotehnice si paza. Jandarmii montani au in subordine si un labrador, pe nume Lynda, specializat in cautarea si salvarea persoanelor disparute in zona de munte.

La varsta  de 6 luni cainele face cunostinta cu subofiterul care il va ingriji, instrui si alaturi de care va lua parte la misiuni. Dupa 9 zile de acomodare la Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea de la Sibiu, subofiterul de la jandarmi ajunge la unitatea din Cluj,  unde pana la varsta de un an a cainelui sunt executate exercitii de  predresaj.

Actiunea de predresaj cuprinde  comenzi simple prin care  cainele invata sa asculte de stapan. Atunci cand implineste un an cainele se reintoarce la Centrul Chinologic de la Sibiu unde efectiv este dresat. La un an si trei luni cainele jandarm este inclus in serviciu. Pana la varsta de pensionare care inseamna 6-7 ani de activitate, atat cainele, cat si subofiterul sunt testati periodic primind calificative.

Exista posibilitatea in care dupa evaluarea periodica efectuata la Sibiu, unii caini sa fie lasati la vatra motivul fiind neadaptarea la conditii de stres, intalnit in special la animalele care deservesc serviciul de ordine publica si interventie. Pentru acestia inclusiv semnalmentele de  agresivitate pot sa fie motive de concediere. La fel ca si in cazul pensionarii cainilor din jandarmerie, exista doua variante in cazul retragerii din serviciul militar: varianta in care  cainele este eutanasiat, ceea ce nu s-a intamplat la jandarmeria clujeana pana in prezent, si varianta in care cainele este adoptat de catre persoane iubitoare de animale. 

Trei  mii de euro este valoarea unui caine jandarm ajuns in pragul pensionarii. Valoarea materiala  este pur simbolica pentru ca in misiune este de neinlocuit. De multe ori  viata subofiterului in grija caruia se afla cainele jandarm poate fi salvata de catre animal datorita in mare parte a timpului petrecut impreuna si  a modului de instruire. Cainele se ataseaza puternic de instructor fiind singura persoana a carui comanda o asculta. In perioada de 5-6 ani de activitate, Inspectoratul de Jandarmi Cluj investeste aproximativ 50 de euro lunar  pentru intretinerea unui caine.

Plutonierul Catalin Sucala are ca si  partener pe Tony un ciobanesc belgian malinois alaturi de care isi petrece mai bine de 6 ore pe zi din care 4 ore in constituie  doar antrenamentul. Specializarea lui Tony este detectarea de materiale  pirothenice si  explozive. O specializare noua, in care Tony face fata cu succes, gasind de fiecare data materialele explozive. 

„Felul in care reuseste sa gaseasca materialul exploziv este asimilat de catre animal ca o joaca, el cautandu-si mingea de antrenament. Asimiland mirosul obiectelor pirotehnice cu recompensa de a-si primi  mingea de joaca, Tony se aseaza culcat sau  in sezut in momentul in care simte miros de exploziv”, a declarat Sucala

Ben un alt caine jandarm este specializat pe interventie. La fel ca si in cazul precedent, plutonier Marius Fodor, jandarmul in subordinea caruia se afla  Ben isi petrece aproape 8 ore pe zi cu acesta. O ora de intretinere si minim  doua ore de dresaj, restul fiind de acomodare si deplasare in teren. In cadrul dresajului de specializare Ben a reusit sa invete apararea camaradului, dispersarea  persoanelor precum si imobilizarea agresorului. 

„Baza de pregatire si antrenament de pe Bulevardul Muncii are aproape 2 hectare, insa este revendicata in instanta de multa vreme. In momentul finalizarii procesului vom fi nevoiti sa eliberam terenul respectiv. Avem promisiuni de ani buni din partea Primariei pentru o realocare a zonei unde sa adapostim animalele, insa nimic concret pana in prezent”, a declarat general Aurel Litan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *