Izoleta românească: contract obținut de firma clujeană Deltamed, norocoasa beneficiară a banilor publici

Premierul Ludovic Orban a participat la recepția primului lot de Sisteme de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici–BIOEVAC (izoleta), de concepție românească. Orban a anunțat că urmează să fie achiziționate izolete și distribuite ulterior pentru dotarea ambulanțelor și spitalelor. Contractul în acest sens a fost câștigat de către firma clujeană Deltamed, singura firmă care a reușit de-a lungul a peste zece ani, prin contracte cu statul, fiind norocoasa beneficiară a banilor publici, să asigure echipamente pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sau ambulanțe pentru Serviciul de Ambulanță Județean Cluj. 

„Capacitatea de producție a izoletelor va crește și în ceea ce ne privește le vom achiziționa atât prin ONAC, prin Ministerul Apărării pentru a le pune la dispoziția ambulanțelor, la dispoziția spitalelor pentru a putea fi utilizate cât mai rapid”, a declarat Ludovic Orban.

Firma Deltamed îi aparține lui Dan Vasile Gorgan, una dintre cunoștințele lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Deltamed a câștigat de la ISU o licitație de 13 milioane de euro. Ce coincidență!

În februarie 2019, Deltamed SRL, firma deținută de prietenul lui Raed Arafat, începea anul în forță cu o licitație câștigată de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Potrivit datelor din SEAP, Deltamed SRL, compania lui Vasile Dan Gorgan, primea un contract de 57 de milioane de lei, echivalentul  a aproape 13 milioane de euro. În baza contractului, Deltamed urma să furnizeze echipamente de protecție pentru pompieri. 

Atribuirea s-a făcut în 01.02.2018 și viza un contract pe doi ani între Deltamed și IGSU, parte dintr-o licitaţie a cărei sumă se ridică la 17 milioane de euro.

Licitaţia a fost împărţită în trei loturi pentru comenzi de: echipamente de protecţie pentru pompieri (lot deja atribuit la Deltamed), mănuşi de protecţie pentru pompieri şi centuri de siguranţă pentru pompieri.

Valoarea estimata fără TVA: 79.250.000 RON(echivalentul a 17 milioane de euro).

Firma lui Vasile Gorgan, Deltamed SRL are aproape 10 ani de când obține licitații de la Statul Român.

CITEȘTE ȘIDeltamed a mai castigat un contract cu Ambulanta Cluj

Ziar de Cluj a arătat în mai multe rânduri cum firma Deltamed, ce aparține unui apropiat de-al lui Arafat - Vasile Gorgan - a caștigat foarte multe contracte cu Ministerul Sănătății.

Arafat, din calitatea sa de președinte al Fundației pentru SMURD și al Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România (SMUCR), a avut relații comerciale cu omul de afaceri Vasile Gorgan, patronul firmei Deltamed SRL din Cluj, care a furnizat mai apoi peste 1.200 de ambulanțe Ministerului Sănătății. Acesta a facut parte din comisiile de licitație formate la nivelul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea ambulanțelor de la firma Deltamed SRL.

Mai mult, în 2013, Direcția Națională Aticorupție Structura Centrală a deschis un dosar penal prin care ancheta contractele obținute de Deltamed SRL. 

„Pe rolul DNA – Structura Centrala, se afla inregistrat dosarul penal nr. 367/P/2013, constituit ca urmare a unei sesizari din data de 13.11.2013 a Ministerului Finantelor Publice, privind aspecte de ordin metodologic in legatura cu aplicarea vizei de control financiar preventiv, in contextul achizitiei de catre Ministerul Sanatatii a unor ambulante incepand din anul 2010. In acest moment, in cauza respectiva este inceputa urmarirea penala „in rem” (cu privire la fapta) etapa care nu are caracterul formularii unei acuzatii impotriva unei persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual in care se pot strange primele probe cu privire la o anumita fapta. Prin urmare, nicio persoana nu are vreo calitate procesuala in acest dosar”, afirma DNA, în 2015.

Cu toate acestea, ancheta desfășurată de DNA nu a văzut lumina zilei. 

CITEȘTE ȘIDosarul de la DNA Bucuresti al lui Raed Arafat, manual de utilizare al masinii de spalat al licitatiei pentru ambulantele de 3,8 milioane de euro: analizezi, expertizezi indelung, disjungi putin si apoi clasezi dosarul!

 

 

Adauga comentariu