Iuliu Mureșan:"Arpad Paszkany a fost presat să renunțe la CFR Cluj"

Iuliu Mureșan, cel care a fost președintele clubului de fotbal clujean CFR Cluj timp de 16 ani, a rememorat unele dintre momentele cheie ale clubului feroviar, unele plăcute, unele mai puțin plăcute, însă toate au marcat fotbalul românesc și chiar și cel european. Despre plecarea de la echipă a lui Arpad Pazkany, cel care a construit clubul din banii lui, Mureșan recunoaște că acesta a fost presat se renunțe, lăsând să se înțeleagă că ar avea legătură cu dosarul DIICOT. 

Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan au fost vizați în 2016 într-un dosar DIICOT în care au fost acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în formă continuată. Procurorii susţineau că, în perioada 2008 - 2013, persoane din cadrul societăţii comerciale care deţine clubul de fotbal CFR Cluj 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a banilor clubului, şi-au însuşit suma totală de aproximativ 10 milioane euro din patrimoniul SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA.

 

Arpad Paskany a fost presat se renunuțe la CFR Cluj și nu se mai întoarce niciodată în fotbal, recunoaște Iuliu Mureșan în cadrul emisiunii GSP Live

Îi place fotbalul, se uită la la meciuri, după fiecare meci îmi dă mesaj, sau a doua zi mă sună și face o analiză mult mai severă decât se face la televizor. Îi place fotbalul, dar de implicat nu se va mai implica niciodată. El consideră că nu a fost respectat destul pentru ceea ce a făcut în fotbal. La un moment dat i s-au pus chiar și bețe în roate. A renunțat, a renunțat și la afacerile din România. Vreau să precizez că el nu a avut niciodată afaceri cu statul. Nici noi ca și club nu am lucrat niciodată cu bani publici. A considerat că e mai bine să renunțe și și-a lichidat afacerile din România. Pot să vă spun că a fost presat să plece și a fost mai bine pentru el să renunțe. La noi sunt unele persoane pe care le aleg anumite organe și te tot toacă și spre alții nu se uită niciodată. Fiind o situație discreționară a cosniderat că e mai bine să plece.

Mediul politic din Cluj este cu U Cluj

Despre rivalitatea cu U Cluj, Mureșan recunoaște că nu au primit sprijin din partea mediului politic și administrativ, aceștia ”sunt cu U Cluj”.

Există influență politică în sport, acest lucru se vede din modul în care se implică primăriile. Există influență politică în cazul în care cei care conduc cluburile sunt apropiați de medii politice și puși în anumite funcții de medii politice. La Cluj mediul politic a fost defavorabil. Noi am fost nevoiți să facem acolo un stadion din banii lui Arpad Paszkany și a firmelor sale și din banii clubului. Noi nu am fost ajutați de primărie, nu am primit bani de la Cluj. Acolo a fost o concurență cu U Cluj și tot mediu politic era cu U Cluj și la fel este și acum.

Stadion construit din banii lui Arpad Paskany

CFR Cluj nu a primit sprijin nici din partea autorităților locale și nici din partea celor naționale atunci când au dorit să reafcă stadionul din Gruia. Acesta a fost adus la standarde europene din banii finanțatorului Arpad Paszkany care a investit 2 milioane de euro.

CFR Cluj e clubul la care am lucrat 17 ani, l-am luat din Liga III și l-am făcut să crească și îmi aduc aminte că prima apariție internațională a fost chiar după primul campionat în Liga I când am terminat la locul 11. Au fost echipe care nu s-au calificat, altele au renunțat și am ajuns noi să jucăt în Cupa Intertoto. Am eliminat pe Saint Entienne și pe Atletic Bilbao. La antrenamentul oficial, președintele de la Atletic Bilbao m-a chemat pe mine și pe onservatorul de joc și a reclamat faptul că nu se antrenează pe terenul oficial pe care vor juca partida. M-am uitat jenat și i-am explicat că acesta este stadionul pe care vor juca a doua zi. Nu le venea să creadă. Sigur acesta e? Stadionul era mic, urât, cu niște țevi vopsite în galben, cu garduri. Esr inestetic, mic și necorespunzător. Acestea erau condițiile în 2005 și totuși am ajuns să jucăm finala Intertoto, pe care am pierdut-o. Am fost foarte fericit și atunci, așa de mare ne-a fost rușine când am mers pe alte stadioane și atunci am început să discutăm cum să ne facem un stadion. Am început discuții cu primăria, cu Ministerul Tineretului și Sportului, nu am reușit, în 2007 având perspectiva câștigării campionatului și să jucăm în Champions League în grupe, ne-am hotărât să facem din banii proprii să facem cu 2 milioane de euro stadionul de 7000 de locuri și apoi l-am dus la 24.000 de locuri și a fost omologat stadion de categoria a IV unde poate juca și echipa națională.


Sacoșele cu bani din fotbalul Românesc

Iuliu Mureșan recunoaște că era o perioadă în fotbalul românesc când circulau o serie de zvonuri, dar și de valize cu bani menite să stimuleze suplimentar unii jucători. Cazul celebru este cel al valizei adusă de Becali la Cluj pentru a-i motiva suplimentar pe jucătorii lui U Cluj în meciul cu CFR Cluj. La acea dată, Steaua și CFR Cluj se aflau în luptă directă pentru titlu. Pentru această faptă Becali a primit trei ani de închisoare cu executare.

Era așa de mare concurența, toată lumea vorbea, se dădeau declarații. Era așa mare concurența, toată lumea vorbea. Erau mulți conducători foarte vorbăreți. La un meci jucat acasă a apărut o sacoșă, și patronul clubului a lăsat-o în vestiar. Poate au fost maieuri. Atunci când am văzut cum a decurs meciul, cum am fost arbitrați am spus că în fotbalul românesc circulă sacoșe cu bani. Am văzut sacoșa, și poate că erau bani, dar poate că nu erau bani. Era așa de mare tensiunea și lupta, era o presiune care te făcea să te autodepșești, să fii mult mai perfoarmant. Era o presiune la fiecare meci. Am fost chemat la comisia de disciplină, alții au spus lucruri mult mai grave, m-au suspendat două luni și am primit o amendă foarte mare și nu am avut voie să merg la nicio activitate oficială. Am regretat că am spus asta. A părut apoi valiza cu bani la partida U Cluj FCSB și a fost găsită sacoșa la o livadă la un restaurant din Cluj care tocmai se deschisese. Poate că în geanta accea de la Craiova nu erau bani. L-am văzut Mititelu cum mergea cu sacoșa în vestiar și a iești fără sacoșă. Am presupus că erau bani, puteau să fie triocuri sau copete.


Victoria istorică de la Manchester și înfrângerea dramatică de la Munchen

În ceea ce privește cel mai frumos moment și cei mai urât din cei 16 ani petrecuți la CFR Cluj, Iuliu Mureșan a menționat victoriile și înfrângerile din Champions League, acestea fiind de altfel partidele cu cea mai mare miză. 

Primul moment a fost când am câștigat fantastic la Roma și Culio a dat două goluri. Și un alt moment foarte frumos este victoria cu 1-0 când am Câștigat cu Manchester United cu golul lui Luis Alberto. Sir Bobby Charlton s-a ocupat de noi, era de o politețe extraordinară. Ziceam să învăț și eu să pot și eu să mă detașez să nu mai am ură pe adversar. Mi-a zis după meci, felicitări ați jucat foarte bine. E o victorie care va avea urmări, ați intrat în istoria fotbalului, românesc, englez și european și o să vedeți peste o lună două acoperirea acestor vorbe. În februarie Ferguson s-a retras și a fost ultima înfrângere pe teren propriu ca antrenor a lui Manchester.

Am fost trist de mai multe ori, dar după dubla lui Bayern am pierdut cu 3-2 la ei acasă și am dat noi toate golurile. Am fost obligați de jucătorii lui Bayern care veneau cu o viteză, trăgeau pe șase metri, intra mingea din Cadu în poartă, din Panin în poartă. După meci Tbenigge mi-a spus că să faceți un meci așa de bun, să dați cinci goluri și să pierdeți cu 3-2 nu am văzut în viața mea de fotbalist și de antrenor.

Sorin Cârțu sparge banca de rezervă și ajunge la CNN

CFR Cluj a devenit vedetă la nivel mondial după ce antrenorul de atunci al feroviarilor, Sorin Cârțu, într-un acces de furie, a spart cu picioarele banca la un meci cu FC Basel. 

Cu nea Cârțu mai avem o amintire când a sprt banca. I-am spus lui Sandu Matei, să stea lânge el, să nu îl lăse, să-l țină, să tragă de el să facă vreo prostie să ne facem de râs. S-a enervat, a vrut să se ridice, Sandu Matei l-a placat, l-a ținut de umeri, el s-a întors în lateral și cu picioarele a spart peretele lateral al băncii. Primesc un telefonc: Sunteți pe CNN cu Cârțu care a spart banca.

Povestea cu cei patru jucători care au fost adus acasă de la Pitești înainte de meci

Mureșan a reaminti și unul dintre momentele de la începutul echipei, atunci când lipsa de experiență i-a făcut suficient de naivi încât să creadă zvonurile potrivit cărora patru jucători de la CFR Cluj ar fi acceptat să nu își apere corect șansele într-un meci de campionat. 

Jula, Minteuan, Corian și Anca au fost scoși din lot, am mers cu un microbuz și i-am adus acasă. Erau foarte multe scenarii, erau multe zvonuri, multe dintre ele și dezinformări la care mai mușcai. Noi eram la început, acum nu aș mai mușca o asemenea chestie. O persoană foarte credibilă ne-a spus că niște jucători de-ai noștri, soțiile a doi jucători au fost chemați la un alt patron de club, la o vilă foarte mare și că ar fi primit ceva să nu își apere corect șansele la meciul cu Piteștiul. Persoana era atât de credibilă și de convingătoare, am vorbit cu Arpi, care era mult mai vulcanic, am luat decizia. Am plecat, i-am luat cu microbuz acasă, și după mi-am dat seamă că nu era devărat, a fost o reacție prostească. Sigur acel lucru nu a fost adevărat, ca dovadă că acești jucători au rămas apoi la echipă.

Iuliu Mureșan este acum președintele clubului de fotbal sibian Hermannstadt dar recunoaște că îi lipsește presiune și tensiune de la CFR Cluj, și cel mai probabil, îi lipsește experiența europeană. CFR Cluj va disputa în această seară pe teren propriu partida din turul doi al Europa League cu FC Sevilla, iar evenimentul este sold out. 

 

Adauga comentariu