Iubirea starostelui Ovidiu Blag pentru "U" costă 3500 de euro pe lună. Marii uiști se transformă în curve capitaliste când ajung în conducerea lui ”U”.

Am stat multe zile în cumpănă dacă să scriu sau nu despre schimbările monstruoase petrecute în ultimele 3 săptămâni în conducerea lui ”U” Cluj.

Am avut mai multe motive pentru care am preferat să stau să mă gândesc la ce voi scrie.

Plecarea lui Radu Constantea, pe care eu o așteptam de mult mai multă vreme, așa cum ar fi fost normal, m-a mâhnit într-un fel, pentru că deși nu mai suntem prieteni apropiați, așa cum am fost acum 7-8 ani, știu sigur că a avut cele mai bune intenții cât timp s-a implicat la ”U” (și sper că se va mai implica).

Au trecut mulți căcănari și hoți, mulți fripturiști și nesimțiți prin conducerile ”U” din ultimii 30 de ani, dar Radu nu a fost niciuna dintre aceste categorii. Îl consider un om slab ca manager, dar nu hoț. Îl consider imperfect pentru statutulul de președinte de club cu anvergura unui Simbol, dar nu bulangiu.

Puțini știu că Radu Constantea realmente s-a străduit și chiar a împrumutat clubul cu o grămadă de bani luați de la alții pe încredere, atunci când acesta era în budă. Nu mi-e milă deloc de Radu, îl acuz că a ratat unul dintre cele mai importante momente din istoria Universității. Aș îndrăzni să spun, singurul moment în care ”U” Cluj a avut și bani, și oportunități să promoveze, dar și sprijinul necondiționat al celui mai puternic primar din România, Emil Boc.

Radu, din păcate, și asta e tipologia lui, nu știe să finalizeze. Iar în relația cu Emil Boc a avut prea mult bun-simț, rușinându-se adeseori să îi ceară lui Boc să intervină mai ferm în unele probleme.

Dar Constantea a ratat adevăratele obiective ale ”U” Cluj, fără de care obiectivul final, promovarea, nu putea fi posibil. Și-a ratat propria independență în club, fiind tributar diplomațiilor de carton ale Clujului în care Constantea a vrut să facă „să fie bine” și cu Dîncu, și cu Ioan Rus, și cu suporterii, și cu dracu, și cu lacu'! Un conducător ferm conduce, nu stă aplecat în fața lui Dîncu sau a nu știu cui și nici în fața fanilor. Fanii trebuie respectați, ok, dar nu ei decid cine vine și cine pleacă în club.

Al doilea obiectiv ratat este nedeschiderea fundației care gestionează Universitatea acum către investitorii privați. Și aceasta din cauza opoziției tâmpite venite din partea UBB, care a coalizat și celelalte universități.

Încăpățânarea UBB de a refuza intrarea în conducerea Universității a unor persoane private cu cașcaval în spate se datorează nesimțitului perfid de Cosmin Irimieș, unul dintre oamenii care a făcut cel mai mult rău Universității prin lăcomia sa și răutatea nativă. În fapt, ca să nu mai fiți proști, vă luminez eu: aducerea lui Constantin Răduță și a lui Ovidiu Blag la ”U” Cluj este rezultatul sforăriilor lui Irimieș, care doar aparent s-a retras din club. Dar, despre asta, puțin mai târziu în acest text.

Dacă Radu Constantea ar fi avut puțină obrăznicie să îi ceară lui Emil Boc să se implice în rezolvarea problemei, Boc i-ar fi pus pe universitarii implicați la ”U” cu botul pe labe. În definitiv, datorită lui Emil Boc, ”U” Cluj a primit în ultimii ani milioane de euro din bani publici, în timp ce universitățile abia s-au scremut să dea 7 000 și ceva de euro pe an fiecare.
Radu Constantea nu înțelege cum funcționează Emil Boc nici astăzi, deși este în siajul lui de atâția ani! Emil Boc are foarte puțin timp la dispoziție ca să se preocupe de tot felul de chestiuni, dar cei apropiați știu că dacă te duci la el să-i ceri ceva și îi explici de ce trebuie să se implice, o va face și va rezolva problema.

Radu Constantea și-a săpat propria groapă la începutul „proiectului”, vrând să pară șmecher și elitist (așa vrea și starostele de Blag să pară, dar nu e). Constantea a insistat să imprime proiectului o aură de academism bășit, prin implicarea universităților în conducerea ”U” Cluj, aceeași poveste mai clișeistă ca un bla-bla de politician în care tot povestim despre anvergura universitară a lui ”U”, în timp ce în realitate nu e nimic universitar acolo de peste 30 de ani, nici jucători, nici abordare academică, ba, din contra, de 30 și ceva de ani Universitatea Cluj este privită ca o vacă de muls din care toți își trag salarii imense sau fură pe rupte (în afară de Constantea).

Sfatul meu pentru Radu este unul pervers, dar eficace: îl sfătuiesc să rămână în conducerea Universității ca reprezentant al Primăriei, adică al adevăratului sponsor al proiectului, să scape de pinguinii de Răduță și Blag cât mai repede cu putință, să se gândească la un președinte de club, nu musai ”U”-ist, ci rezolvator, adică un om care să bată cu pumnul în masă în fața FRF, în fața arbitrilor, pentru ca ”U” Cluj să nu mai fie furată și timorată în mod grosolan. M-am săturat de duma asta că cei care vin la conducerea U trebuie să fie mari uiști. Toți marii uiști implicați în conducerea Universității sau în antrenatul ei au fost niște impotenți profesional, au ratat TOT în ultimii ani. Lumea fotbalului e obscură, e nevoie de un golan cu cravată în fruntea U care să vadă prin această obscuritate, prin corupția de la FRF și din arbitraj. Atât despre Constantea.

Un alt motiv pentru care m-am codit să scriu despre Constantin Răduță este faptul că omul ăsta, acum vreo 20 și ceva de ani, mi-a întins o mână de ajutor, când nu aveam un acoperiș deasupra capului, eram jurnalist neplătit cu lunile, atât de mare sărăcie era în presă atunci! Dar, după o însemnată analiză personală, consider că datoria mea de jurnalist este să scriu, să nu tac. Constantin Răduță este un om care a însemnat ceva pentru istoria ”U” Cluj, nu-i vorbă, dar este departe de ideea unui președinte modern de club de fotbal din secolul XXI!

Răduță ar fi trebuit să înțeleagă ce înseamnă bunul-simț profesional, ar fi trebuit deja să înțeleagă că locul lui e la pensie și că, și așa, postura de vătaf, de slugă a lui Cosmin Irimieș e o răsplată îndestulată pentru cât de anacronică și comunistă este viziunea lui. Nu este o exagerare: Rădută nu îi iese din cuvant lui Irimieș, este cățelușul său! Nu ar fi rău poate ca Daniel David, rectorul UBB, să reconsidere cloaca internă din jurul lui Irimieș și Dan Lazăr, cei care au format un stat în stat în interiorul UBB de mai mulți ani! Numirea lui Răduță ca „șef” al "proiectului" U Cluj este o rușine pentru ideea de club modern! Am fost șocat să văd această numire. Dar, cel mai tare m-a șocat îngălarea de care a dat dovadă „jurnalistul” Ovidiu Blag, numit nu se știe ce în conducerea Universității. Fiindcă nu are o funcție precizată, dar, după comunicatele, interviurile, declarațiile sale, tragem concluzia că o fi mare sculă pe basculă la ”U”.

Tot ce fac în aceste momente Răduță și Blag este o mare butaforie. Trag perdele de fum, dar înlocuiți fumul cu flatulente, fiindcă despre asta discutăm cu adevărat!

Și Ovidiu Blag a fost un motiv pentru care am adăstat câteva zile înainte de a scris acest text. M-am gândit că poate nu ar fi cazul să atac un jurnalist. Dar Blag nu mai este jurnalist de foarte multă vreme. Mai precis, de peste 10 ani, poate chiar și mai mult. Ultimul lui job de ziarist a fost la penultima publicație condusă de Florin Danciu, Foaia Transilvană. L-am mai văzut acum recent semnând niște interviuri triste pentru Cluj24, dar în ultimii 15 ani, Ovidiu Blag nu a fost altceva decât un limbist în cururile diverșilor sportivi trecuți ai României, mereu încercând să epateze cu pretinsul său aer superior, rasat jurnalistic, ceea ce nici vorbă!

Ovidiu Blag face parte din categoria pseudo-jurnaliștilor care chiar se cred speciali, cele mai înalte produse editoriale ale sale fiind câteva evocări ale cartierului uitat al Clujului, Sinuța, distrus de comunism. În rest, istoria presei nu o să-și mai aducă aminte nici de Ovidiu Blag și nici de cărțile sale de 2 lei 50, fiindcă nici acelea, nici pseudo-articolele lui nu îl fac nici scriitor, nici jurnalist.

Pe măsură ce mă gândesc mai bine la Blag, nici prieten nu îl pot estima, așa cum a fost Radu Constantea pentru mine. Cred că ultima oară l-am văzut pe Blag la un botez acum foarte mulți ani, nu că v-ar interesa asemenea detalii particulare. Dar, cu siguranță, nici mari amici nu suntem!

În fapt, consider extrem de îngrijorătoare înlocuirea lui Radu Constantea, care de ani de zile nu are un job constant, cu greierele Ovidiu Blag, care nici el nu a avut un job constant sau o activitate constantă, decât aceea de soț al soției lui, un cvasi-întreținut al nevesticii. Să nu-mi spună mie nimeni altceva, de vreme ce pe Blag l-am văzut în ultimii 10 ani doar din postura de staroste, efectiv staroste la evenimente sportive, unde cu o mină regală și cu o privire flegmatică prezenta câte un FedCup sau cine știe ce alte paranghelii sportive! Ba chiar poate aș fi tăcut cu privire la subiectul Ovidiu Blag, dacă nu îi observam ploaia de declarații date în presa locală, care mai de care mai ipocrite și mai îngrețoșătoare!

În articolele cu poze în care are maxilarul strâns, semnificând fermitate, când Blag este un bleg. „Jurnalistul”, „conducătorul”, „marele ”U”-ist Ovidiu Blag ne povestește despre un nou proiect, despre revenirea la matca universitară, despre cât e el de vizionar, cât de mult iubește ”U” Cluj și cât de mult vrea să închidă rănile trecutului! În fapt, marea iubire a lui Blag pentru Universitatea trece prin stomacul lui de mops constipat. El a pretins de la ”U” Cluj o rentă lunară de 3500 de euro, un salariu enorm pentru un nimuruc ca el, care habar nu are care este situația reală a ”U” Cluj în acest moment, care nu știe nici măcar regulamentele, nu știe nici măcar cum se legitimează un jucător, darămite ce nevoi are în acest moment clubul!

Ce interesant este cu marii ”U”-iști, așa cum se consideră Blag, care zbierau despre alți ”U”-iști că de ce iau bani de la Universitatea, așa cum zbiera Blag la cafele, dar care ajung și ei să solicite o halcă din ciolanul Universității atunci când au ocazia! Pentru marele ”U”-ist Ovidiu Blag, iubirea pentru Simbol costă 3500 de euro plus taxe. În condițiile în care cei rămași în club și câteva persoane pe care Blag le-a sunat râd deja de el, fiindcă martalogul ăsta nu știe nimic, dar absolut nimic despre echipă! Ați observat jocul extrem de prost din meciurile lui ”U” în play-out. Știți cât de implicat era domnul Blag în tot acest timp? Îl durea în cur de Universitatea! El s-a dus staroste – prezentator la penibilitatea aia de FedCup, în timp ce ”U” nu își găsea azimutul și o lua pe coajă. Reformăm U Cluj, dar numai când are timp domnul "derector" Blag!


În fapt, misiunea lui Blag acolo este cu totul alta! Îmi permit să scriu asemenea editoriale, fiindcă spre deosebire de panglicarul de Blag, în dreptul meu și al echipei cu care am lucrat ca și conducător stă o medalie de argint a echipei de baschet feminin a Universității.

Misiunea lui Blag este alta decât cea pe care ați putea-o bănui, este de fapt misiunea trasată de Irimieș și înseamnă confiscarea de către gașca din UBB a Universității Cluj. Dacă s-ar întâmpla, ar fi o imensă greșeală. Sub Irimieș și clica din UBB, U Cluj ar deveni la fel de irelevant ca CS Universitatea lui Ovidiu Vasu. Asta se dorește? Trist!

Îl acuz pe Blag de trafic de influență la cel mai jegos mod posibil, prin aducerea lui Ionuț Badea în calitate de director sportiv. Știam de o săptămână de această mișcare, n-am vrut sa scriu, dar o să vedeți că următoarea manevră este implementarea in viața U Cluj a impresarului Bogdan Apostu, parte din grupul incompetent organizat Blag – Badea. Stați să vă zic una bună și despre acesta, care a pretins nu mai puțin de 7 500 de euro pe lună salariu! Chiar nu e nimeni în orașul ăsta destul de sănătos, să le dea papagalilor ăstora un șut în cur, chiar în halul ăsta tocăm banul public?!

Sunt șocat ce aud despre marele manager sau ce-o fi fiind el, Ovidiu Blag! Recent în presa locală prea oarbă să-l critice, Ovidiu Blag scotea pe gură o penibilitate ce pute a clișeu, din-aia cum numai politicienii obosiți mai sunt în stare să scoată! Zice Blag că se va implica total pentru a crea un Centru de Copii și Juniori al clubului.

Bă, mie unuia, care citesc despre tâmpenia asta de ani de zile mi s-a acrit de această expresie! Ce cred eu este însă cu totul altceva față de realitate. Universitatea Cluj are deja un parteneriat foarte bun și lucrativ cu clubul Luceafărul, parteneriat semnat. Luceafărul este o poveste minunată creată de patronul Adi Crișan și de competența lui Marius Stan, un club al cărui juniori sunt extrem de bine văzuți în țară și străinătate, ca să nu mai vorbim despre investițiile mari făcute de Crișan în baza sportivă! Ei, bine, ce credeți că vrea marele manager Blag să facă? Nici mai mult, nici mai puțin, vrea să rupă parteneriatul cu Luceafărul, de pe care în ultimii ani ”U” Cluj a beneficiat copios. O mizerie de decizie care, dacă s-ar lua, ar lăsa Universitatea în curul gol pe acest capitol.

Recent, s-a întors în țară Adi Crișan, patronul Luceafărului, care a fost chemat la "discuții" de către Blag și Răduță. Te umflă râsul cât sunt de proști ăștia doi, efectiv, ei nu înțeleg cât de mult înseamnă acest club de copii și juniori pentru U, și pentru ca nu înțeleg vor să îl elimine din ecuația Universității. 

Într-un articol din cotidianul Ziua de Cluj de vineri, 16 aprilie, ce părea publicitar de la o poștă, "conducerea" U spune:

"Trebuie să fim răspunzători față de dorința fiecărui clujean, cât și pentru condițiile optime asigurate și puse cu generozitate la dispoziția echipei, prin efortul Consiliului Local Cluj, Universităților din Cluj și Sponsorilor, printr-un control eficient și transparent al banului public".

Treceți peste limbajul de lemn comunist împuțit al lui Răduță. Pe mine mă interesează să vă arăt cât rahat mănâncă el și cu starostele Ovidiu Blag. Auziți, bre, că ei vor "control eficient și transparent al banului public". Da? Păi, ia să vă văd, neicușorilor, cum puneți pe site-ul U Cluj deconturile și salariile din ultimii 3 ani, să vedem și noi "transparent" cum s-a cheltuit banul public.

 

Nu îmi dau seama ce s-a întâmplat în capul lui Boc de a acceptat venirea celor doi ageamii la U Cluj. Bine, pentru mine, Boc rămâne tot principalul vinovat pentru situația în care e U. Mă frec la ochi când citesc ultima să declarație despre U Cluj, în care zice că echipa va promova și va juca "în cupele europene". Măi, fanilor, voi nu v-ați săturat de minciunile papagalului de Boc? Mai, primare, ție nu ți-e rușine să minți în halul asta? Nu ți-e jenă, mă, că eșți atât de incompetent în privința U Cluj, nu ti-e jenă să minți din nou public și să vorbești de "cupe europene", când pe U Cluj o paște calul retrogradării?

Tot ce se întâmplă la U Cluj e deja mai tare că un film cu proști. Fanii se îmbățoșează și își închipuie că mai sunt mulți, când colo, abia o mâna de oameni mai fac gesturi concrete pentru U, restul sunt purtători de căciuli și măști cu U. Boc scoate anual câte o  minciună gogonată și promite marea cu sarea. Și e mereu crezut de fani. Nu se mai revoltă nimeni, nu îl mai presează nimeni pe Boc și să îi ceară socoteală pentru 3 ani de nereușite strigătoare la cer. 

Pe ușile Universității se perindă an de an jucători de doi bani, jucători alcooliști sau oportuniști, și nimeni nu are o problema cu asta. Se toacă milioane de euro la U Cluj și ciu-ciu promovare, în timp ce alți desculți din România urcă în Liga 1. 

Asta mi se pare incredibil la U: cum se hrănesc toți, la propriu și la figurat, dintr-un Simbol strălucitor, ținându-l în întuneric. 

Adauga comentariu