ISU Cluj vrea sa cumpere un unimog si o autospeciala 4x4 pentru interventiile montane

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta are in dotare 104 autospeciale, unele vechi si de 40 de ani, altele noi de ultima generatie. In urma accidentului aviatic din Apuseni a iesit insa la iveala faptul ca institutia nu este dotata pentru a interveni in conditii de zapada la munte. Atunci au intervenit membrii Transsylvania Off Road Club cu masini 4x4, acolo unde ISU nu a ajuns, existand un protocol de colaborare in acest sens. Reprezentantii Inspectoratului spun ca in perioada urmatoare intentioneaza sa achizitioneze un unimog cu sprijinul Consiliului Judetean Cluj si o autospeciala 4x4 de prima interventie cu sprijinul Consiliului Local.

Cele mai vechi autospeciale aflate in dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj sunt din 1974, iar cele mai noi au intrat in parcul auto al institutiei anul trecut. Relicva parcului auto al ISU Cluj este o autospeciala de interventie cu apa si spuma din 1974, urmata de autospecialele de interventie cu pulbere din 1979 si 1980. ISU Cluj are si o motopompa din 1960, alaturi de una din 2006. Cea mai veche ambulanta e din 2005, iar cea mai noua din 2012. In total in dotarea Inspectoratului exista 104 vehicule. Cu toate acestea, in cazul accidentului aviatic masinile de interventie nu au reusit sa ajunga in apropierea epavei, ranitii fiind transportati la ambulante de masinile clubului de Off Road Transsylvania.

“Protocolul de interventie a fost incheiat intre ISU Cluj si Transilvania Off  Road Club Cluj in data de 21.08.2012 si are valabilitate pana la notificarea uneia dintre parti de imposibilitatea sau dorinta de a renunta la aspectele stabilite prin protocolul  de colaborare. Obiectul protocolului este asigurarea cooperarii celor doua structuri in situatii de urgenta si/sau dezastre din zona de competenta care au loc in zone montane”, arata reprezentantii ISU.

De asemenea Inspectoratul are in vedere achizitionarea unor vehicule care sa le permita interventia in zone montane inzapezite.

„Printre viitoarele achizitii se numara autospeciala pentru conditii deosebite tip unimog, care poate fi folosita in zone inzapezite sau greu accesibile cu sprijinul Consiliului Judetean Cluj. Este in derulare achizitia unei  autospeciale 4x4 de prima interventie cu sprijinul Consiliului Local Cluj”, arata reprezentantii institutiei.

 

Adauga comentariu