ISJ Cluj: milioane pentru bogati, nimic pentru saraci

Aproximativ 90 de unitati de invatamant din judetul Cluj nu aveau, la inceputul anului scolar trecut, toalete in incinta si nici apa curenta. In anul 2011, un sfert dintre unitatile de invatamant din judetul Cluj nu au fost autorizate din aceleasi motive. In 2012, gradinita si scoala din Tranisu isi astepta elevii cu gauri in tavan, gropi in pardoseala si frig in sali. Cladirea nu mai fusese renovata de cel putin 22 de ani. Cazul nu este insa unul singular; apa si toaletele sunt, in continuare, pentru multe institutii de invatamant din judet, o necunoscuta. In acelasi timp, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj acorda milioane de lei pentru renovarea unor gradinite din oras. In urma unei plangeri a profesorilor din Cluj in ceea ce priveste managementul promovat in ultimii ani la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Ziar de Cluj a cerut institutiei lista obiectivelor de investitii pe anii 2011 si 2012. Alocarile de bani sunt cel putin dubioase - in timp ce scolile din satele si comunele judetului, scoli care nu au avut niciodata apa curenta sau centrala termica, primesc cateva mii de lei, cateva gradinite din oras sunt rasplatite cu milioane. Este cazul Gradinitei Zana Zorilor, institutie ce a fost "recompensata" cu aproape 2 milioane de lei pe intreg parcursul anului 2011. Nici Gradinita Neghinita nu sta mai rau, aici fiind alocati 1,5 milioane de lei.
"Aceste sume de bani au fost destinate unor investitii majore ce au reprezentat constructii de cladiri. Astfel, cladirea destinata gradinitei Neghinita a fost finalizata si receptionata, iar cladirea de la Zana Zorilor este in curs de finalizare, dar se utilizeaza partial", spune Andreea Coroian, sef de cabinet la ISJ Cluj.

Unele de milioane, altele de nimic

"Lucrarile la Gradinita Zana Zorilor au inceput in 2008, e normal sa se dea bani la lucrari deja incepute", explica Peter Tunde, inspector general adjunct in cadrul ISJ Cluj.
Cu toate acestea, lucrarile nu sunt nici pe departe finalizate, desi au inghitit deja peste 1,9 milioane de lei. Daca grosul banilor s-a dus la gradinita in constructie, in defavoarea celor fara minimum de confort, ISJ Cluj s-a gandit sa construiasca si una noua, in timp ce alte institutii din judet stau sa se prabuseasca. Neghinita a fost construita de la zero cu 1,5 milioane de lei, bani de la ISJ.
"Gradinita Neghinita a fost o investitie noua. Primaria a facut licitatia, iar o parte din bani i-a dat Ministerul Invatamantului, prin inspectorat", mai spune Peter Tunde.
In acelasi an, 2011, Scoala cu clasele I-VII din Petrestii de Jos, Scoala cu clasele I-IV din Bogata si Scoala cu clasele I-VIII din Rasca au primit cate 20.000 de lei. Scolile cu clasele I-IV din Sacel si Muntele Baisorii au primit cate 15.000 de lei, in timp ce scolile cu clasele I-VII din Vaida Camaras, Negreni, Sanpaul, Maguri Racatau si Catina au primit doar 10.000 de lei.

Pe ei nu-i vede nimeni

Scoala din Tranisu nu a fost primit insa niciun leu de la Inspectorat. Gropile din pardoseala si gaurile din tavan nu i-au impresionat pe cei de la ISJ, preocupati cu constructia de noi gradinite. Ajutorul a venit din partea Habitat for Humanity, care a efectuat lucrari in doua etape - prima data au renovat salile de clasa, apoi au tras apa in scoala si au construit o toaleta in incinta.
"La prima noastră vizita, am gasit o scoala darapanata, in care ploua prin tavan; podeaua era plina de gauri prin care intrau soareci, iar geamurile lasau sa patrunda gerul. Mobilierul era vechi de generatii intregi si foarte uzat", explica Ionut Sampetrean, director executiv Habitat for Humanity Cluj.
Desi in multe sate abandonul scolar este frecvent, in Tranisu copiii nu renunta la scoala. Invatatoarea spune ca in momentul de fata se descurca fara o tabla si fara catedra, iar in ultimii trei ani nu au primit nimic de la inspectorat.
"Ei stiu ca a merge la scoala inseamna sansa unui viitor mai bun. De aceea, copiii isi doresc cu adevarat sa faca scoala si sunt motivati sa invete ca sa scape de greutate si sa aiba o meserie, sa aiba banul lor. E pacat ca suntem tratati asa, si copiii de aici au aceleasi drepturi cu cei ce merg la scolile din centru", spune Merca Lucica, invatatoarea scolii.
Ca in multe alte scoli din mediul rural, invatatoarea preda simultan pentru gradinita si clasele I-IV. In perioada acestor alocari, sefa la ISJ Cluj era Anca Hodorogea, urcata in functie de organizatia judeteana PDL Cluj. In ciuda insistentelor, aceasta nu a putut fi contactata pentru o declaratie in ceea ce priveste alocarile de bani din ultimii ani. 

Comentarii

Luca

19.04.2013 09:49

Matei, singura diferenta intre scolile/gradinitele unor localitati trebuie sa fie dimensiunea scolii/gradinitei, avand in vedere numarul de locuitori aferent localitatilor respective, nu conditiile in care se invata.
Ref. la inteparea administratiei... daca tie ti se pare ca lucrurile merg in directia in care trebuie, nu mai are rost sa discutam caci ar fi mult prea lunga discutia.

Adina Fartusnic

18.04.2013 10:02

Și aia 7-10 copii merita, nu-i asa, sa invete intr-o scoala murdara, friguroasa si in care ploua? Daca sunt mai putin de o duzina nu merita nici macar o tabla, din punctul tau de vedere. Asa le trebuie daca au avut nesansa sau poate chiar norocul de a se naste departe de orasul asta in care oamenii gandesc cum o faci tu. Prosti, dar multi sa fie!

Matei

18.04.2013 08:41

Eu zic că comparăm mere cu căpșuni aici și e un articol scris de dragul de a înțepa administrația locală (cum sunt majoritatea articolelor de prin presă). Dintre localitățile enumerate cunosc vreo 4, și chiar în Tranișu am fost anul trecut. E o localitate pe vîrful unui deal într-o zonă neaccesibilă cu mașini unde probabil sunt vreo 7-10 copii (localitatea are doar cîteva zeci de case răsfirate pe mai multe dealuri din zonă). Bologa și Săcuieu sunt la distanță de mers pe jos (4-5 km) și în aceste localități sunt școli.
În schimb probabil că la grădinițele amintite vin zeci de copii din tot cartierul. Eu zic că ar merita să se facă și comparația din punctul ăsta de vedere (cîte familii servește fiecare din instituțiile amintite).

ISJ Cluj impart...

13.05.2013 14:44

[...] cum am scris si in primul articol pe aceasta tema, alocarile de bani ridica multe semne de intrebare, iar anul 2010 nu face nota discordanta. Desi [...]

Adauga comentariu