Justitie

ISJ Cluj cumpără tablete de aproape două milioane de la clienți ai DNA-ului

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a atribuit un contract de aproape două milioane de lei celor de la Elsaco Solution, o firmă deținută de câțiva ”clienți” ai  Direcției Naționale Anticorupție. Contractul s-a semnat în baza Programului Național ,,Educația în siguranță” înființat de Guvernul Orban prin Hotărârea nr. 756/2020, astfel că Elsaco Solution a devenit furnizorul oficial al ISJ Cluj de tablete electronice pentru elevi. 

În 19 noiembrie s-a semnat contractul cu numărul 12028 dintre Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Elsaco Solution SRL. Valoarea totală a acestuia este de 1,8 milioane de lei, iar la licitație s-au înscris șase companii, Elsaco Solution fiind declarată ofertantul câștigător. 

„Obiectul contractului este reprezentat de livrarea a 1890 tablete necesare desfășurării activităților educaționale în mediul online. În acest sens livrarea contractului va include minim următoarele produse și servicii: 

• Tablete cu conectivitate internet 4G; 

• Livrarea produselor la sediul autorității contractante; 

• Asigurarea garanției produselor livrate, la sediul autorității contractante. 

Livrarea contractului va include minim următoarele servicii: 

– Livrarea echipamentelor furnizate; 

– Asigurarea serviciilor de date mobile (intenrnet) pentru fiecare tabletă livrată, pe o perioadă minimă de 12 luni, la volumul de date mobile precizate în oferta tehnică”, se arată pe E-licitație(vechiul SEAP).

Elsaco, DNA-ul și firmele

Noul furnizor al ISJ Cluj, Elsaco Solution SRL, face parte din grupul de la Botoșani Elsaco, alături de Elsaco Electronics. Compania care a intrat acum pe piața clujeană este patronată de Valeriu Iftime, Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov și Doru Popa. La fel și Elsaco Electronics, care este personajul principal într-un rechizitoriu finalizat de cei de la Direcția Națională Anticorupție pentru „complicitate la abuz în serviciu după ce a emis 3 facturi fiscale aferente unor servicii de mentenanță, fără ca lucrarea să fie executată. Valoarea facturilor era de 1.156.525 de lei fără TVA”, după cum arată și cei de la Europa Liberă. 

Odată cu ancheta celor de la DNA, o parte din bunurile de pe Elsaco Electronics au fost puse sub măsura arestului preventiv, patronatul redobândindu-le în martie 2018. Dosarul a ajuns pe rolul instanțelor în ianuarie 2018 și în prezent încă se judecă la Tribunalul Botoșani. 

În 2017, Valeriu Iftime ocupă locul 294 din Top 300 Capital – Cei mai bogați români, cu o avere estimată la 20 – 22 milioane de euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *