In vizor

Ironia vieții: e mai ieftin să te naști decât să mori. Șpaga medicilor pentru o naștere nu ajunge nici la jumătate din suma de bani cheltuită pe o înmormântare

O ironie amuzantă s-a dovedit a fi un adevăr: este mai ieftin să te naști decât să mori. O înmormântare decentă costă peste 4.000 lei, iar o naștere la un spital de stat, teoretic este gratuită (practic și șpaga tot la costuri intră) însă nici cu șpagă nu atinge jumătate din suma la care ajunge o înmormântare.

Teoretic, orice persoană care plătește asigurarea obligatorie de sănătate trebuie să beneficieze de servicii medicale gratuite. În realitate, de multe ori este fix pe dos: plătești asigurarea, dar plătești și serviciul medical. La fel se întâmplă și în cazul nașterilor. Femeile se feresc să nască la privat din cauza tarifelor mari, pe care nu și le permit, dar când ajung la stat își dau seama în scurt timp că ajung să plătească aproape la fel ca la privat cu toate șpăgile și atențiile pe care le dau medicilor, asistentelor și chiar infirmierelor.

O mămică care a născut de curând la un spital de stat ne-a spus că nu merită să naști la un spital privat deoarece costurile sunt imense, iar dacă există o problemă tot la stat ajungi cu nou-născutul. Cât despre șpagă, femeia spune că o sumă decentă care se dă la naștere este între 100-200 euro și 100-200 de lei la moașă.

„ Din punctul meu de vedere nu merită să dai sute de milioane la privat că tot la stat poți să ajungi. Orice problemă mai gravă ar fi, privatul te trimite la stat. O persoana decentă nu dă mai mult de 100-200 euro pentru o naștere la medic și 100-200 de lei la moașă. Bine, poți să dai cât vrei, dar cam asta este media. Oricum nu te obligă nimeni să dai, serviciile sunt gratuite”, spune proaspăta mămică.

O altă mămică declara în 2017 că a ajuns cu toată șpaga dată la naștere la 1.500 de lei, aceasta având o sarcină cu probleme. Cu toate acestea, sarcina nu a costa nici jumătate de suma la care ajunge o înmormântare.

„Am născut la Stanca în 2012. Am avut o sarcină cu probleme și o naștere cu recomandare de la doi specialiști prin cezariană. Medicul nu mi-a cerut nimic, însă a ținut o asistentă să îmi spună să îl aștepte soțul pe medic, după ce iese din operație, să îl informeze cu privire la starea mea. Am știut că se referă la plic. Și am cotizat cu 800 de lei. La o oră după ce am ajuns la ATI, a venit anestezistul care a stat lângă pat. Nu mi-a zis nimic, doar stătea lângă mine, așteptând să îi vâr în buzunar. L-am rugat să revină a doua zi, pentru că am o senzație cruntă de rău și mi-e teamă să nu îi vărs pe halat. A doua zi, la vizită, lipit de patul meu, și-a scuturat halatul. Și i-am pus un plic cu 200 de lei. Unele infirmiere și asistente au semnalat fără menajamente că ar fi mai drăguțe dacă ar fi remunerate. Îmi amintesc de o infirmieră care a mers și mi-a făcut rost de un iaurt și un pachet de biscuiți, la miezul nopții, fiindu-mi foame. Și nu a vrut să ia niciun leu. În total, am cheltuit cam 1.500 de lei” a relatat femeia pentru Ziar de Cluj.

Cu toții bani cheltuiți pe parcursul sarcinii și a nașteri la stat, nu se ajunge nici la jumătate din suma unei înmormântări decente. În urmă cu câteva zile, un director economic de la o firmă de pompe funebre declara pentru Ziar de Cluj cât costă o înmormântare decentă.

„O înmormântare care ajunge la 40-50 de persoane costă aproximativ 4.000/5.000 lei. Am făcut înmormântări și de 22.000 lei, depinde de sicriu, de ce servicii se solicită”, spune directorul unei firme de pompe funebre.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *