Sanatate

Iritabilitatea intestinului (SCI)

Una dintre bolile care apare in ultima vreme, din ce in ce mai frecvent, este sindromul de colon iritabil sau SCI. Acest sindrom afecteaza 10-20 % din populatia tarilor vestice (si mai nou si in Romania) si se intalneste de doua ori mai mult la femei decat la barbati.

 

Desi 60 de procente dintre indivizii care frecventeaza o clinica gastroenterologica sufera de SCI, medicina conventionala nu a reusit sa gaseasca inca o cauza sau un tratament sigur pentru aceasta boala. Exista multe cauze posibile ale acestui sindrom si majoritatea sunt relativ inofensive. Totusi, multe simptome asociate starii generale pot constitui un semn de boala si trebuie investigate de un doctor.

 

Simptome tipice. Persoanele care sufera de Sindromul de colon iritabil pot avea cateva sau fiecare dintre simptomele urmatoare:
– Constipatie sau diaree, sau constipatie alternand cu diaree.
– Dureri abdominale.
– Incordarea abdomenului.

 

Spasmul muscular. Unele dintre persoanele suferinde de SCI sufera de dereglari la nivelul contractiilor intestinale. Spasmul neregulat al muschilor peretelui intestinal cauzeaza crampe si se interfereaza cu trecerea resturilor alimentare prin intestin, ducand la constipatie sau diaree.

 

Activitatea bacteriana din intestine. O cauza majora a SCI este lipsa echilibrului dintre organismele situate in intestin. Adesea problemele sunt asociate cu supradezvoltarea unui microorganism numid candida. Acest organism tinde sa fermenteze alimentele, ceea ce duce la balonare si la producerea vanturilor carcteristice SCI. Secretul vindecarii este eliminarea acestui organism din sistem. Aceasta inseamna eliminarea temporara din regimul alimentar a alimentelor pe baza de drojdie de bere care fermenteaza, cum ar fi zaharul, painea, a carbohidratilor, cum ar orezul alb si pastele, alcoolul, branzeturile, fructele uscate sau zemoase, otetul si alunele. In acelasi timp, ar fi bine sa luati si un supliment acidophilus, disponibil in toate farmaciile. Acesta contine tipuri de bacterii care ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor in intestin. Daca drojdia de bere  este cauza problemei, acest regim dietetic si suplimentul acidophilus ar trebui sa va imbunatateasca starea, intr-o perioada de 2-3 luni.

 

Intoleranta alimentara si SCI. Multor persoane suferinde de SCI anumite alimente le cauzeaza reactii care dau nastere la simptome tipice SCI. Aproape orice aliment poate provoca acest lucru, desi, cel mai mare risc il prezinta laptele, branza si alimentele de baza de grau, cum ar fi painea, pastele, produsele de patiserie, pizza, biscuitii, prajiturile si cerealele pentru micul dejun. Eliminarea acestor alimente din regimul alimentar poate duce o imbunatatire semnificativa a simptomelor, la un numar substantial de persoane.

 

Alimentele-cheie nepermise in SCI:
– Produsele pe baza de grau, cum ar fi painea, pastele, produsele de patiserie, pizza, cerealele pentru micul dejun pe baza de grau.
– Laptele si branza de vaci.
– Alimente care contin si fermenti, cum ar fi painea, care contine drojdie de bere, zeama de carne, ciuperci, alcool, sos de soia, otet.
– Alimente care contin cantitati de zahar, adica biscuiti, prajituri, ciocolata, produse de patiserie si bauturi usoare.
– Alune.
– Fructe uscate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *