IPOCRIZIE maximă: UDMR a făcut campanie electorală în ziua votului. Kelemen Hunor nu recunoaște nimic și îi ceartă pe români – VIDEO

În ziua alegerilor europarlamentare, cetățenii de etnie maghiară au fost bombardați cu mesaje electorale atât pe telefon cât și pe Facebook, deși legea interzice acest lucru. De asemenea, există informații potrivit cărora, membrii UDMR au făcut live-uri pe Facebook în ziua alegerilor, în cadrul cărora transmiteau mesaje electorale. Printre aceștia se numără deputatul UDMR Cluj Csoma Botond și viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese. Prezent, joi după masă, la Cluj, Kelemen Hunor a negat orice legătură UDMR cu respectivele mesaje.

Pe rețelele de socializare, mai multe persoane de etnie maghiară au semnalat că în ziua alegerilor au primit mesaje prin care erau îndemnați să meargă la vot și să pună ștampila pe UDMR. Cam așa sună mesajele trimise în numele UDMR:

Am primit azi la ora 16:27 acest mesaj de la UDMR:

Stimate Kovács András!

Votul românilor e la un nivel record! Să nu lăsăm românii să îi reprezinte pe maghiari! Încă nu e târziu să ne unim! Votează și tu și trimite mai departe

Am și răspuns:

Tocmai de aceea am votat deja USR - PLUS. Sper ca UDMR-ul să dispară curând

Csoma Botond și Olah Emese au făcut live-uri pe Facebook, cu o oră înainte de închiderea urnelor, și a îndemnat comunitatea maghiară să iasă masiv la vot pentru că riscă să nu prindă pragul electoral. Se pare că mesajele transmise de liderii UDMR au avut efectul scontat. UDMR a reușit să facă pragul electoral și să obțină dou mandate în Parlamentul European: Iuliu Winkler și Lorant Gyorgy Vincze.

Reporterii Ziar de Cluj și NCN au apelat unul din numerele de telefon de la care au fost trimise mesaje electorale și la capătul celălalt era un mesaj vocal al lui Kelemen Hunor care le mulțumea alegătorilor pentru votul acordat UDMR.

Mai multe persoane care au fost apelate de la acel număr au confirmat că este vorba despre UDMR.

telefon mesaj electoral udmr

telefon mesaj electoral udmr

Kelemen Hunor, președintele UDMR a negat că formațiunea politică pe care o conduce ar avea vreo legătură cu toate acele acțiuni ilegale din ziua alegerilor.

„Nimeni, cel puțin din staff-ul nostru nu a spus să votați UDMR duminică. Să fiți prezenți la vot, să mergeți la vot – asta face toată lumea. Ce au făcut unii sau alții nu cunoaștem, dar noi nu am încălcat legislația electorală în niciun fel. Suntem conștienți ce înseamnă...niciodată nu am spus. Eu nici măcar sâmbătă, cu o zi înainte de vot, nu am avut un discurs public la Sânmărtin legat de Valea Uzului, tot în campanie. Nu am pronunțat nimic că am fost foarte atent și colegii mei la fel. În rest, cine ce face, cum manipulează...”, a declarat Kelemen Hunor.

În schimb, Kelemen Hunor a avut un ton critic la adresa românilor care au pus sub semnul întrebării numărul mare de voturi obținut de UDMR în comunități în care populația maghiară este foarte mică, dar cu toate acestea uniunea a primit voturi de 30-40 de ori mai multe decât numărul persoanelor din comunitatea maghiară.

„Eu am observat că atunci când voturile maghiarilor se duc către partidele românești, toată lumea consideră că este un lucru firesc, moral, politic, legal. Dar când eventual, românii votează cu noi toată lumea spune că este imoral, e ilegal, că nu e bine. Nu înțeleg această abordare, o abordare extrem de periculoasă”, a comentat liderul uniunii.

La alegerile europarlamentare din 26 mai, UDMR a obținut 472.000 voturi. Inițial, conducerea uniunii a avut un target de 380.000 de voturi, cu care ar fi obținut un mandat.

Adauga comentariu