PORTRET

Iosif Vasile Pop, o viață dedicată salvării semenilor din ghearele flăcărilor

E ceva rar să întâlnești un om care practică o meserie de mulți ani și totuși o iubește ca în prima zi. Flăcările cu care s-a luptat 22 de ani, nu i-au stins elanul și pasiunea pompierului clujean, Iosif Vasile Pop cu care am stat față în față la o discuție despre ce înseamnă să salvezi vieți.

Iosif Vasile Pop, pompierul cu cea mai mare vechime din Cluj-Napoca, a intervenit de-a lungul anilor la descarcerări, incendii care au durat și șapte ore, dar și la cazuri mai speciale – salvarea pisicilor din copaci sau recuperarea unor roiuri de albine.

Meseria de pompier e în topul viselor pe care le făuresc băieții în copilărie, dar puțini ajung să o și practice. Ceea ce se vede în filme nu coincide întotdeauna cu realitatea, care poate fi mai frumoasă sau mai urâtă după caz. Iosif Vasile Pop s-a întâlnit cu ambele fețe ale acestei profesii nobile, dar nu regretă nicio clipă alegerea făcută în urmă cu 22 de ani. El a povestit pentru Cluj 100% despre activitatea sa. Omul pe care l-am întâlnit într-o dimineață de joi, în timpul serviciului său, mi-a deschis ușa spre lumea eroilor care trăiesc printre noi. Îi vedem la știri și ne rugăm să nu avem nevoie de ajutorul lor, dar cum ar fi să intrăm puțin în pielea unui pompier și să îi înțelegem provocările?! Am încercat să fac asta, discutând la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Avram Iancu cu pompierul care are cea mai mare vechime dintre colegii săi de la Cluj.

S-a împrietenit cu meseria de pompier în armată și povestea durează de 22 de ani

Iosif Vasile Pop s-a îndrăgostit de această profesie în timpul serviciului militar. „Am fost fascinat de ceea ce am făcut într-un an de zile și am luat decizia de a reveni la pompieri. Serviciul militar l-am îndeplinit între anii 1993-1994 după care m-am angajat din 1995 ca și militar pe bază de contract până în 2004 când am fost avansat la gradul de subofițer sergent-major și șef gardă intervenție. De 22 de ani sunt angajat la fostul grup de pompieri Cluj-Napoca, actualmente Inspectoratul pentru Situații de Urgență Avram Iancu. Nimeni din familia mea nu a fost pompier. E o meserie frumoasă în care toată lumea poate să avanseze. Aș sfătui tinerii să se facă pompieri pentru că și în meseria asta ar trebui să vină generația nouă, noi trecem curând în rezervă. În generația mea, toată lumea vroia școala de meserii, și eu am absolvit o școală de croitori, dar am ales să devin pompier”, își amintește Iosif Vasile Pop.

Ce simte un pompier când se dă alarma și intră în rolul de salvator

Pompierii intervin în diverse situații, iar viața bate filmele de aventură. Alarma sună pentru accidente de mașină, incendii, deblocarea ușilor, eliberarea unor animăluțe captive, tentative de suicid și multe altele. Deși are pregătirea necesară pentru a înfrunta orice incident neplăcut, pompierul nu e un robot. E doar un om obișnuit care își controlează bine sentimentele astfel încât să poată acționa pentru a salva vieți. Este o profesie care nu îți permite să te lași condus de emoții.

„Este adrenalină, dar în momentul când ești alertat, deja nu mai contează nimic, te gândești doar la ceea ce ai de făcut după ce te deplasezi la locul intervenției. Trebuie să-ți stăpânești emoțiile. Nu simți  nimic deosebit când e vorba de un străin pentru tine, te duci, intervii și îl ajuți; problema e când ajungi la locul intervenției și dai de un aparținător. Nu mi s-a întâmplat mie, dar au fost colegi care au ajuns la intervenție și au văzut cu stupoare că e sora și cumnatul în cauză. Se schimbă datele problemei. Te agiți și atunci fiecare om poate să cadă emoțional. Dar în general, când mergi la intervenție, simți doar obligația de a merge și a salva persoanele care sunt expuse pericolelor. În garda de intervenție trebuie să îmi stăpânesc emoțiile, dat fiind faptul că trebuie să coordonez intervenția. Trebuie făcuți anumiți pași care sunt impuși la locul intervenției. La accidentele de mașină, trebuie să văd de comun acord cu medicul de pe ambulanță cum acționăm. Prima dată stabilizăm persoanele, apoi autoturismul după care scoatem accidentații etc. Sunt mai multe manevre de executat. Trebuie să te controlezi pentru că numai atunci poți să faci ceva de calitate”, a explicat pompierul care conduce o întreagă echipă de pompieri la intervenții.

Nu se gândește niciodată că e posibil să nu se întoarcă acasă

Riscurile sunt parte integrantă din această profesie, dar Iosif Vasile Pop nu stă să le analizeze și nu se lasă cuprins de frică pentru că ea i-ar paraliza munca. „Riscul la noi e din momentul plecării la intervenție până la întoarcerea în unitate. Ești expus riscului dar îmi place și mă dedic. Nu mă gândesc că e posibil să nu mă mai întorc acasă. La lucrul acesta nu se gândește nimeni. Nu ai de unde să știi ce va fi, dar nu am fost niciodată la intervenții cu frică și gândul că nu mă întorc. Dacă ai ieși cu gândul ăla că vii la serviciu și asta e ultima zi, poate nu ai veni la serviciu. Dar vii cu gândul că te duci înapoi la familie și totul e ok. Copilul meu e mândru de meseria pe care o fac”, a spus Pop. Â
Din fericire, până acum pompierul nu a avut accidente grave la muncă. Cea mai urâtă pățanie pe care a trăit-o a fost când un generator a căzut peste el. Deoarece era polei pe carosabil , a alunecat suportul pe care se afla generatorul respectiv. Nu a mai putut fi oprit și a căzut peste Iosif Vasile Pop, producându-i o fractură la picior.

Topul situațiilor critice cu care s-a întâlnit pe teren

Pompierul a văzut multe tragedii, finaluri fericite, dar și alarme false în cariera sa, iar intervențiile pe care le consideră cele mai dificile au fost pe timp de noapte. “Dat fiind faptul că toată lumea se odihnește, noaptea se vede târziu izbucnirea unui incendiu și atunci persoanele sunt surprinse în casă și apar problemele la locul intervenției. Dar nu știu să vă spun exact, pe toată durata carierei mele câte intervenții au fost de zi și câte de noapte. Cam 40% din intervenții au fost pe timp de noapte și 60% pe timp de zi”, a afirmat pompierul clujean.

Indiferent de momentul unei tragedii, un om antrenat să salveze vieți, ar pune pe locul 1 în topul situațiilor critice acele intervenții în care oamenii mor sub ochii lui. Iosif Vasile Pop a întâlnit astfel de situații la accidentele de mașină unde a fost solicitat să intervină și la tentativele de sinucidere de la înălțime.

„La accidente, persoana poate să fie conștientă când ajungi și în timpul intervenției să leșine sau să intre în stop. Dar nu mi-a fost dat niciodată să aud ultimele cuvinte ale unei persoane accidentate. Am avut un caz de sinucidere pe strada Fabricii cu un proprietar de apartament, era vorba de litigii de familie, și după îndelungate tratative, până la urmă tot s-a aruncat brusc în gol. Nu s-a reușit nicicum cu el. A fost și o echipă de la Antitero dar nu s-a reușit prinderea lui pentru că a fost prea dintr-o dată. În timp ce vorbea cu noi, dintr-o dată și-a dat drumul. E riscant și pentru salvator în astfel de situații”, a relatat pompierul. 

În multe situații, nu e doar riscant pentru un pompier să intervină, ci și extrem de obositor. Cea mai lungă intervenție în care Iosif Vasile Pop s-a luptat alături de colegii săi cu flăcările a durat peste 7 ore. A fost vorba de un incendiu la o fabrică de încălțăminte de pe bulevardul Muncii în urmă cu patru ani. Din fericire, nu au fost victime în incendiul respectiv pentru că nu se aflau în incintă muncitorii.

A salvat și pisici din copaci și alte necuvântătoare

De câțiva ani, pompierii urmează modelul colegilor din străinătate și salvează și animăluțe. Regula e să fie salvați prima dată oamenii, apoi animalele și la urmă bunurile materiale. La intervențiile pentru recuperarea animalelor, Iosif Vasile Pop spune că au avut de recuperat din diverse locuri pisici și câini, de exemplu.

„Avem o gamă diversificată de salvări ca în Vest. Am avut pisici în brazi, în diverși arbori, am avut și salvare de câine dintre garaje. Ne-am chinuit cu lațul, l-am udat cu apă ca să-l putem extrage, era foarte strâmt locul. După ce a intrat capul și s-a strâmtorat, îl scoți cam greu pentru că în natura lui câinele merge tot înainte, nu dă înapoi și atunci degeaba îl tragi, e ca și cum ai întinde o coardă de la ambele capete. Dar până la urmă s-a reușit. În anotimpul cald recuperăm și albine pentru că dacă matca pleacă, pleacă și albinele după ea și te miri unde se opresc”, spune pompierul clujean.

În 80% din cazuri însă, pompierul și echipa sa intervin la accidente de mașină, accidente de muncă și incendii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *