Iohannis anunță noi măsuri de relaxare din 15 iunie: se redeschid mall-urile, sălile de fitness și grădinițele și creșele private

Președintele Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri de relaxare ce vor intra în vigoare începând cu 15 iunie. În același timp, Iohannis a declarat că a propus prelungirea stării de alertă, deoarece nu există o scădere semnificativă a numărului de cazuri. 

Principalele măsuri anunțate de Iohannis:

Se vor putea organiza evenimente private cu 20 de persoane in interior și 50 de persoane în exterior.

Se redeschid mall-urile, dar fără restaurante și locuri de joacă.

Ca un sprijin pentru părinții care trebuie să meargă la muncă în timpul vacanței copiilor, va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea grădinițelor și creșelor private și afeter-school-uri

Se vor redeschide sălile de fitness cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte

Începe sezonul estival și va fi posibilă redeschiderea pscinelor exterioare cu respectarea regulamentelor sanitare.

În ceea ce privește izolarea la domiciliu, Iohannis a declarat că măsurile vor fi respectate în cazul țărilor care înregistrează un număr mic de îmbolnăviri.

”S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem lucra, în acest sens lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul îmbolnăvirilor e mic, unde acesta în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milionul de locuitori. Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde sunt destul de mulți concetățeni, Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, având un criteriu obiectiv vom urmări comunicările europene, unde lucrurile se schimbă în bine vom reacționa imediat și noi”, a declarat Iohannis.

În același timp, președintele a menționat că a propus prelungirea stării de alertă deoarece numărul cazurilor noi nu a scăzut semnificativ.

”Nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, avem 150 de persoane la terapie intensivă, ultimul week-end s-a simțit și vom fi în continuare precauți și se impune prelungirea stării de alertă. Mai puține restricții, mai simplu, dar nu se poate continua pentru starea de alertă. Portul măștii, evitarea aglomerărilor, vor rămâne în continuare, Guvenrul va dezbate această chestiune, dar măsurile restrictive pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât până acum”, potrivit lui Iohannis.


 

Adauga comentariu