IOCN, intre primele 3 institute din lume care ofera testare moleculara pacientilor

Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca (IOCN), intre primele 3 spitale din lume care ofera pacientilor in faze terminale tratament personalizat si testare moleculara oamenilor din grupele de risc. Testarea este aplicata doar pacientilor in stare terminala si le ofera acestora, in plus, un tratament complementar. Astfel de tratamente mai ofera doar institutul oncologic Anderson din Houston, Texas si Institutul Gustave Roussy din Paris. Testarea inovativa, cunoscuta si ca testare genetica, se realizeaza in Departamentul de Cercetare al IOCN si este supravegheata de 25 de cercetatori. Costurile pentru un singur test ajung la 2.000 de euro.
"Testarea moleculara se realizeaza contra-cost. Acum noi o folosim doar in scopul cercetarii. Persoanele cu risc carora li se recomanda sunt rudele de gradul 1 ale pacientilor cu cancer, care au sub 40 de ani", a explicat directorul Centrului de Cercetare al IOCN, pentru Ziar de Cluj, medicul Ioana Neagoe.
Pentru ca nu a intrat in spectrul de diagnostic recunoscut de institutiile internationale - Food and Drug Administration (FDA), testarea moleculara, dar si tratamentul specializat rezultat in urma testarii, nu pot fi aplicate tuturor pacientilor. Cu toate acestea, partenerul IOCN de peste ocean, centrul oncologic Anderson, din Houston, Texas, sustine ca nu exista un tip de medicatie potrivit tuturor pacientilor si militeaza, alaturi de institutia de cercetare clujeana, pentru diagnoza inovativa.
"Aceasta e dorinta noastra: sa putem aplica testarea si sa extindem tratamentul personalizat si pacientilor care nu sunt in faza terminala. Costurile ar scadea de 10 ori si ar fi accesibila tuturor pacientilor. Noi, la ora actuala, folosim testarea moleculara ca un indicator, insa lasam metodele conventionale sa puna diagnosticul. In acest moment noi folosim testarea experimentala si cu acordul pacientului din spitale, avem acces la datele lui biologice, sub protectia anonimitatii, insa ar fi bine daca s-ar recunoaste testarea moleculara ca forma de diagnostic in sine. E precisa", a continuat Neagoe.
Pentru partea de preventie, IOCN deruleaza, in acest an, Programul National de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin. In regiunea de Nord-Vest, peste 60.000 de persoane au fost testate si au fost depistate peste 700 de suspiciuni.
"Suntem singurul institut oncologic din tara care avem un registru al pacientilor, pe regiune, chiar de la infiintare, din 1929. Asta demonstreaza rolul jucat in reorganizarea inregistrarii cancerului la nivel national prin implementarea celor 8 Registre Regionale de Cancer, conform recomandarilor Retelei Europene a Registrelor de Cancer", a explicat managerul Programului National de Screening de col uterin, Florian Nicula.
IOCN a organizat, astazi, Ziua Portilor Deschise si a marcat, intr-un cadru oficial, peste cei 80 de ani in slujba pacientilor bolnavi de cancer. In anul 2012, IOCN a realizat peste 28.000 de servicii de chimioterapie. La IOCN s-au realizat 27.000 de servicii de radioterapie, a diagnosticat 13.809 pacienti si a efectuat 8.177 de interventii chirurgicale.
"La Institut ducem o lupta zi de zi cu cancerul, insa alaturi de colegii nostri specialisti in serviciile oncologice, dar si gratie dotarilor, credem ca putem avea sorti de izbanda in aceasta crunta lupta cu cancerul. Ganditi-va la la noi la Institut au venit, doar in 2012, peste 28.000 de pacienti, adica aproape un oras ca Huedinul ne-a trecut portile. E o marturie ca, la nivel national, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca are specialisti de marca", a aratat managerul Institutului Oncologic "Ion Chiricuta", Patriciu Achimas (foto).
 

Comentarii

Anonimus Andronicus

07.01.2014 00:55

Felicitari dr Ioana Neagoe dar sa nu ne amagim sunt prea multe diferente fata de cele trei institute pomenite. Daca luam ca baza evolutia din 2013 directorul mai are nevoie de citiva ani si ajunge la zero: CT nu, RMN se subintelege, raze cu programare de la 3 luni in sus, analize pe ici pe colo si preferabil cele ieftine si cu indicatia sa fie aduse din teritoriu. In aceste conditii pentru ce sa mergi la Cluj?

Rodica

19.11.2013 22:54

Pentru ANONYMOUS !!!
Va ganditi la faptul ca vin tot felul de oameni din toata tara, unii zisi oraseni - pe care ii vedem zilnic cum arunca resturile peste tot, lipesc guma de mestecat pe peretii proaspat zugraviti, arunca totul pe jos desi sunt cosuri de gunoi URIASE ???
Mai sunt si pacienti care bietii abia mai apuca pana la baie si varsa din cauza chimio-radioterapiei ?
Pana prin 1995 erau peste 1000 de angajati, iar acum din nenumarate motive s-a ajuns ca Oncologia Cluj sa mai aibe abia in jur de 650 de angajati (dupa o perioada indelungata de posturi blocate) si din ianuarie 2014 din nou vor fi blocate posturile in sanatate ????
Sa se comporte si unii dintre pacienti mai civilizat, sa se respecte curatenia de catre apartinatori !
Numai in luna august au fost pensionate peste 100 de persoane care se ocupau de cutatenia - varsta !!!
Nu mai vrea nimeni sa vina in sistemul bugetar dupa ce "baza calcul salar" este in sanatate 600 lei, nu cum se spune de la guvern "salarul minim pe economie este de 800 lei din octombrie 2013" !!!
TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL !!!!

Anonymous

16.11.2013 16:24

Daca tot vine vorba de dotari - pe cand vom vedea un tomograf mai performant? Unul care nu se strica si la 2 zile de la reparatie devine iar nefunctional? Poate unul ca cel de la Oradea? Stiu ca nu depinde (cel putin nu in mare masura) de conducerea IOCN acest lucru, dar sa nu prezentam lucrurile ca fiind doar roz!
In rest, personal (desi anonim), imi exprim toata recunostinta cu privire la activitatea medicilor si personalului medical din aceasta unitate.

p.s. Igiena grupurilor sanitare cred totusi ca nu depinde de Ministerul Sanatatii. In ceea ce priveste mirosul, curatenia ba chiar functionalitatea lor, sunt sub orice critica!

STANCU ANDREEA

25.02.2014 13:16

La institutul dv din cluj se face analiza Scintigrafia MIBG? PT  UN COPIL DE 7 LUNI  

Ionitoiu Irinel

09.06.2014 16:13

Va rog sa-mi spuneti de la ce varsta se face acea analiza moleculara pentru a depista daca exista riscul inbolnavirii cu cancer ,avand rude de gradul unul bolnave.

Nicoleta Podac

18.03.2015 17:19

Am citit comenturile dumneavoastra si ma intreb...daca credeti  ca la Oradea e mai bine ataunci ce cautati la Cluj....??? Experienta traita alaturi de mama mea in IOCN  mi-a schimbat  total viziunea despre sistemul de sanatate romanesc....Am intalnit doctori si asistente foarte devotati muncii lor ..lucrand in conditii foarte dificile ....cu lipsurile de rigoare...ore multe.... dar totusi incercand sa aiba un zambet de incurajare pe buze ...sa caute solutii...si sa faca ce stiu ei mai bine....sa salveze vieti..... Multumim  echipei D-lui Dr Cainap (Chimioterapie -etajul 3) si succes in tot ceea ce faceti !!! 

criss

27.06.2015 17:09

Pentru cei fara destui bani IOCN se numeste fabrica de morti. Ce analize,ce tratamente,ce zambete,ce munca ? Bani! Daca ai bani mai traiesti! Daca nu oricum nu iti va simti nimeni lipsa repede. Eu as propune amenajarea unui salon din care pe tobogan sa ajungi direct in cimitirul central daca nu ai destule venituri si pile .Trist si adevarat. Bucurati-va de fiecare zi!

Carla

18.11.2015 22:26

Esti sigur ca este asa?Eu voi merge curand acolo,dar nu cred ca doar banii conteaza,toti au un suflet mare!

Adauga comentariu