Ioana Moldovan, o tânără solistă îndrăgostită de Cluj și de artele spectacolului

Ioana Moldovan e o tânără solistă de 19 ani, studentă în anul I la Conservator. Artista interpretează muzică ușoară și populară și s-a format de mică în artele spectacolului scenic. A făcut canto, teatru și balet, cântă și la chitară, crede în ceea ce face și trăiește fiecare piesă ca pe o poveste, cu expresivitate și sentiment. Simte că pasiunea sa pentru muzică o diferențiază de restul și e o fire boemă, romantică, visătoare și optimistă, ce pune suflet la fiecare eveniment la care participă:

„Văd un strop de culoare în absolut orice și de multe ori visez cu ochii deschiși! Încerc să privesc viața cât de roz posibil și sunt ambițioasă, când îmi doresc un lucru lupt să-l obțin. Atunci când trec printr-o zi mai grea pornesc calculatorul, pun o piesă, cânt și mă descarc – asta mă ajută foarte mult!

Chiar dacă acum sunt studentă, îmi organizez timpul în așa fel încât să pot participa să cânt la diferite evenimente: nunți, botezuri, concerte. Sunt deschisă spre oportunitățile ce mi se oferă”, afirmă solista, îndrăgostită nu doar de muzică, ci și de orașul natal, pe care nu l-ar părăsi niciodată:

„Ca artist ai multe oportunități în Cluj. Fiind un oraș mare, chiar am avut multe spectacole și satisfacția cea mai importantă o simți atunci când termini de cântat și vezi că lumea e entuziasmată! E cel mai intens sentiment, atunci nu îmi mai trebuie nimic, e de-ajuns că sunt acolo!

La Cluj îmi plac și oamenii, m-am obișnuit aici și nu cred că aș putea lăsa locul în care m-am născut. Nicăieri nu e ca acasă și cred că și mama mea ar trece printr-o perioadă grea dacă aș pleca, ținând cont că a fost mereu lângă mine la toate concertele!”, exclamă artista.

O copilărie pe ritmurile muzicii ușoare

Ioana a crescut pe ritmurile muzicii ușoare, pe care le fredona încă din fragedă copilărie. Mama ei lucra într-un magazin unde, printre oamenii care i-au trecut pragul, s-a întâmplat să fie și o profesoară de canto ce, auzind-o pe micuța artistă, i-a remarcat potențialul și a chemat-o la ore, la o școală de muzică de pe Horea.

Prin urmare, la 6 ani, pe când era la grădiniță, Ioana a dat o probă, a urmat câteva cursuri de pregătire, după care s-a înscris la Palatul Copiilor. Aici și-a cultivat talentul timp de 3 ani cu Ștefan Vannai, a cântat jazz și muzică ușoară, a intrat și în „Clubul Vedetelor” de la Radio Cluj și a participat la foarte multe spectacole. 

La 9 ani a început să meargă în turnee și a lansat câteva albume cu grupul de la „Clubul vedetelor”, pe care însă ulterior l-a abandonat, fiindcă își dorea o carieră solo. Astfel, s-a reîntors la Palatul Copiilor unde, pregătită de Ofelia Suciu, a început să aibă performanțe ca solistă, obținând foarte multe premii și trofee la concursurile la care a participat, în toată țara. S-a înscris și la secția de muzică populară a Palatului Copiilor, avându-l ca profesor îndrumător pe Marius Roman.

După prima nuntă nu s-a mai oprit din cântat

La un moment dat, Ioana a participat la o nuntă, unde i-a venit ideea de a cânta, pentru a întreține atmosfera. A încercat și câteva piese etno, a văzut că acest gen prinde și de atunci a urmat un lanț întreg de evenimente la care a fost invitată:

„Cu timpul au apărut și alte evenimente, nunți, botezuri, am încercat să abordez și muzica populară, a început să îmi placă, am văzut că prinde la public și de atunci am început să particip la concerte, la zilele orașului, zilele satului.”

„În muzică e nevoie și de teatru”

Când a mers pentru prima oară la Palatul Copiilor, pe lângă orele de canto, Ioana a studiat și pian și balet. Fiindcă avea și școală, timpul nu îi permitea să le facă pe toate simultan și astfel a fost nevoită să aleagă o singură artă scenică pe care să o urmeze mai departe. Deși i-a plăcut foarte mult și baletul, a ales prima sa pasiune, muzica.

Pentru că a simțit că în muzică e nevoie și de „teatru”, Ioana s-a decis să studieze la Liceul de Coregrafie, secția de artă dramatică. La liceu avea oricum și ore de canto, cu Sorina Gaspar, și studii de sentiment actoricesc cu una dintre cele mai pline de dragoste actrițe, Elena Ivanca:

„În muzică e nevoie de teatru, contează foarte mult și expresivitatea, să trăiești piesa! Piesele sunt toate ca o poveste și trebuie să știi cum să le trăiești, să crezi în ceea ce faci, și am învățat toate astea cu Elena Ivanca. Îmi place să merg la teatru, e un sentiment mult mai profund când știi că piesa e jucată pe viu, altfel îți trezește emoțiile, e ca o poveste din care ai ce învăța de fiecare dată. Și doamna Ivanca ne spunea mereu că dacă mergi la teatru trebuie ori să plângi, ori să râzi, să fie trăirile acestea, altfel nu e nimic.”

„Nu aș putea să abandonez muzica!”

În timpul liceului, Ioana a continuat să cânte la diferite evenimente, spectacole și concursuri, iar în 2013 a absolvit și Școala Populară de Arte, cu media 10, la secția de muzică ușoară, sub îndrumarea prof. coordonator Tunde Lacko. A luat Bacalaureatul cu bine și a intrat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea „Artele spectacolului muzical”. Tânăra își dorește să se axeze pe regie, i-ar plăcea pe viitor să predea cunoștințele pe care acum le acumulează și să continue și activitatea de solistă, ce o face să se simtă împlinită sufletește:

„Îmi place foarte mult la Conservator, toată lumea știe pentru ce a venit, are un scop și asta m-a entuziasmat foarte tare! Toți împărtășim aceeași pasiune, muzica, și profesorii sunt foarte simpatici, se apropie mult de studenți, știu cum să comunice.

Când eram mică voiam foarte mult să fiu educatoare, îmi plac foarte mult copiii și mi-ar plăcea să predau la copii, chiar să îmi deschid un cerc de muzică.

Îmi doresc să urmez și cariera de cântăreț, nu vreau să abandonez asta, nu aș putea!”, conchide, cu însuflețire, Ioana Moldovan, o artistă pentru care muzica e o manifestare sincretică de melos, epos și dramatic.

Foto: Sorin Bodocean, Tudor Nistor, Dream Wedding Production, Andrada Plesa; video: YouTube Ioana Moldovan Official

Comentarii

Nadia

08.10.2015 08:12

Multumim!

Adauga comentariu