Editorial

Ioan Rus, noul sef al SRI. Semnul intrebarii sau semnul exclamarii?

Eu vorbesc despre plecarea lui George Maior din SRI pentru Cotroceni de doi ani de zile. Nu inseamna ca sunt destept, ci ca poate conexez mai multe informatii. Trebuie, insa, sa recunosc ca in Romania asta bolnava de scenarita nicio secunda nu m-as fi gandit ca Ioan Rus poate ajunge sef la SRI. E zvonul pe care il public cu precautie si care se apropie tot mai mult de procentajul de 100% care il poate transforma in adevar.

Din toate mediile politice inalte nu s-a auzit nimic, probabil ca aceasta a fost o informatie doar pentru 7-10 oameni din Romania. Adormit de discursul lui Ioan Rus despre regionalizare, noi, analisti, jurnalisti sau fani ai miscarilor de asemenea calibru din Romania, nu ne-am gandit nicio secunda ca Ioan Rus are si brandingul necesar, si competenta de a se ocupa de informatiile secrete ale tarii.

O sa va relatez pe scurt povestea care sa aduca tot mai multe detalii vizavi de acest zvon.

Dupa un mandat destul de lung al tanarului George Maior la sefia SRI, cel mai puternic serviciu secret din Romania, se pare ca acesta va pleca cateva luni pe postul de atasat pe langa ambasada Romaniei la Washington.

Sursele spun ca va fi un post de scurta durata, in care cel mai probabil in plan intern oameni de PR profesionisti ii vor indulci imaginea de tip sobru pe care a avut-o ca sef de serviciu secret sau, dimpotriva, i-o vor accentua, daca acesta este profilul de prezidentiabil pe care studiile il scot la iveala.

N-as pica in plasa asertiunilor de genul „americanii ne pun presedintele”, desi cam miroase a asa ceva. Ca-l vor antrena in comunicare si imagine publica sau ca il vor tine in studiu cu „profileri” electorali adevarati, asta nu poate decat sa ii sporeasca sansele de a ajunge la Cotroceni, dar nu il vor face automat castigator.

Si nu e neaparat rau ca americanii au aceasta influenta, caci, daca stam sa ne gandim, in alte cazuri in care nu si-au exercitat-o am fi putut avea drept presedinti corupti precum Nastase sau lachei ai mogulilor, precum Geoana.

George Maior a condus impecabil SRI timp de foarte multi ani, in conditiile in care este foarte tanar. Mandatul lui i-a adus aprecieri profesionale de la cei mai importanti sefi de servicii si structuri din lume, de la MI6 pana la CIA si FBI, adica din liga mare a decidentilor lumii.

Si, cu siguranta, George Maior nu este in postura de a repeta greseala lui Mihai Razvan Ungureanu, care s-a lasat prostit sa intre in jocul ielelor politice ca sa primeasca repede si fara munca un post vulnerabil de premier. Acum vedem cat de slab e acest MRU si cat de lipsit de vigoare se infatiseaza cu toate latraturile lui din Parlament.

George Maior isi doreste o lupta. E adevarat, cu antrenori speciali in spate, dar asta face parte din joc.

Revenind la cel care i-ar putea lua locul, caci inca nu e nimic confirmat, revenind deci la clujeanul Ioan Rus, trebuie sa aflam contextul in care s-a decis nominalizarea lui. Caci este tot o alegere americana, pe care, spun sursele, numarul doi din SUA, Joe Biden, i-ar fi comunicat-o direct lui Victor Ponta la recenta sa vizita peste Ocean.

Practic, Victor Ponta ne-a aburit cu jocul de baschet alaturi de Big Ghitza, un personaj iubit de romani si care a atras atentia de la adevaratul scop al vizitei. Se pare ca Joe Biden i-ar fi spus lui Ponta ca Ioan Rus trebuie sa fie succesorul lui Maior la carma SRI, miscare cu care, in principiu, Ponta n-ar trebui sa aiba o problema, caci Ioan Rus i-a fost mereu aproape in ultimii ani.

Surpriza, nici Traian Basescu nu are vreo obiectie, fiind cel care a fost informat mai intai de toate asupra acestui nume, pe care l-a si acceptat. In spatele lui Ioan Rus sta o cariera politica si profesionala foarte interesanta.

Prima chestie care iti vine in minte este ca Rus a fost cel mai bun ministru de interne din istoria moderna a Romaniei, imagine care rezista chiar si la 9 ani dupa plecarea lui din mandat. Intrarea in NATO, munca pentru integrarea Romaniei in UE sunt cateva puncte solide la care si-a adus enorm contributia.

Dar, cel mai important este ca Ioan Rus este pomenit cu respect si regret de foarte multi oameni care poarta uniforma militara, de la ultimul tablagiu din comuna Dobric pana la ultimul chestor al patriei. Ioan Rus este acceptat si de ofiterii de rang inalt din SRI, care ii respecta seriozitatea si calmul absolut necesare, spun sursele, in aceste vremuri in care Romania / sistemul trece printr-un important accent de curatire, atat pe partea politica, cat si in domeniul justitiei si administratiei.

Toate arestarile din ultimii cinci ani – judecatori, procurori, ministri, oameni de afaceri, politicieni de rang inalt sau mediu, politisti, medici, profesori – sunt semne clare ca forte pe care le putem doar banui au inceput sa opereze acest reset al societatii romanesti si ca lupta este in plina desfasurare. Se termina doar un ciclu de soldati si este nevoie de noi recruti impotriva celor care au distrus tara furandu-i si banii, si demnitatea.

Ioan Rus a demonstrat caracter si in momentul Referendumului de anul trecut, cand a parasit postul de ministru de interne, preferand sa nu se murdareasca de zoaiele politrucilor de la Bucuresti, porniti sa calce totul in picioare. Interceptarile facute chiar de SRI atunci le-au aratat marilor cancelarii ca si din acest punct de vedere Ioan Rus este alegerea perfecta.

Daca va fi numit, Ioan Rus este cea mai buna alegere, atat pentru nevoia de continuitate a schimbarilor din interiorul SRI, cat si pentru procesul de modernizare a sistemului romanesc. Unii vor spune ca un om foarte puternic precum Ioan Rus va capata si mai multa putere. Eu le-as raspunde cu urmatoarea remarca: Ioan Rus avea deja aceasta putere, doar ca acum a devenit mai clara.

Si tot evident era ca Ioan Rus nu mai pastra de multa vreme in minte poteca ce l-ar fi dus pe postul de guvernator al Transilvaniei, el stiind mai repede decat altii ca procesul de regionalizare nu va avea loc prea curand, din cauza unui coordonator de proiect foarte slab in persoana lui Crin Antonescu care, dragii mei, devine un soi de Gabi Tamas al politicii, mustind de talent, dar distrugandu-si cariera nu pentru ca e alcoolic, ci pentru ca e orgolic.

In fata lui Ioan Rus si a celui care ii va urma lui Traian Basescu sta viitorul Romaniei, oricat de pompos si cliseistic ar suna asta. De noua generatie de lideri ai Romaniei depinde atat castigarea sau reintregirea demnitatii nationale, cat si regionalizarea, cat si imbunatatirea nivelului de trai al romanilor.

Ramane de vazut ce se va intampla cu Traian Basescu, daca mai are potential politic sau profesional din punctul de vedere al marilor puteri. Basescu e si el inca tanar si foarte viguros din punct de vedere politic. Functii in aparatul european sau postul de secretar general al NATO devin perspective tot mai posibile, atat pentru el ca persoana, cat si pentru Romania.

Timingul e perfect, tot ce trebuie sa facem e sa asteptam, sa vedem cum va arata noul act din piesa de teatru numita Viitorul Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *