Ioan Aurel Pop, rectorul care isi declara in mod public dragostea de tara

Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, a facut astazi o declaratie de dragoste Romaniei.  In timpul discursului sau de primire a titlului de Comandor al Ordinului Militar de Romania din partea institutiei cu acelasi nume,  Ioan Aurel Pop a vorbit despre dragostea de tara, care, in opinia lui, poate sa duca la pacea universala.

“Tara ne tine, hranindu-ne, pe mine si pe tine, vorba poetului. Si daca nu ne credem pe noi insine, in aceasta iubire de tara, care pentru unii a devenit rusinoasa, avem sa ii credem pe altii. Vreau sa va amintesc doua pilde care ar trebui sa ne stea in atentie mereu. Una vine de la presedintele american John F. Kennedy. Cand am fost directorul centrului cultural roman din New York, m-am dus si eu la Washington, sa-i vad mormantul. Pe mormant scrie ceea ce toata lumea stie azi, dar putini inteleg: sa nu va intrebati atat ce v-a dat tara voua, ci sa va intrebati numai ce ati dat voi tarii.

Al doilea exemplu vine tot dintr-un mare stat, de data asta din partea marelui filosof Seneca. Acesta a spus, inainte de moarte, iar moartea lui a fost tragica: eu nu-mi iubesc tara pentru ca-i mare, ci o iubesc pentru ca e a mea.

Dragostea de tara, combinata cu iubirea pentru toti ceilalti, poate sa ne conduca la pacea universala. Poate sa ne conduca la armonie, de care aceasta omenire are nevoie. Cand isi depaseste perioadele de criza, si ele sunt dese, e vital sa ajunga la armonie. Iar armonia este cladita pe dragoste”, a spus rectorul UBB la finalul ceremoniei de astazi.

Ioan Aurel Pop, rector al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, a primit titlul de COMANDOR al Ordinului Militar de Romania din partea institutiei cu acelasi nume.

Laudatio a fost citit de catre fostul presedinte al Academiei Romane, Ionel Haiduc, iar la eveniment a participat si Leonard Horvath, director al Ordinului Roman pentru Drepturile de Autor.

Comentarii

Pralea

28.10.2014 22:29

Patetisme ieftine apartinând unei minți înguste!

Adauga comentariu