Invitat la NCN, fostul senator Valer Marian susține, ÎN EXCLUSIVITATE, că Dacian Cioloș ARE ADEZIUNE semnată la PSD

O INFORMAȚIE BOMBĂ dată ÎN EXCLUSIVITATE la NCN în această seară în emisiunea BREACKING NEWS a jurnalistului Liviu Alexa pe NCN Cluj, de către fostul senator Valer Marian, vine să ne lămurească baletul politic al personajului Dacian Cioloș.  Valer Marian susține că “Ioan Rus a negociat cu Victor Ponta un nou mandat de comisar european pentru Dacian Cioloș” și că are informații că “acesta (Cioloș) are semnată o adeziune de înscriere în PSD”.

Pentru a confirma în parte această informație bombă (care, dacă se adeverește, îi va pune cruce carierei politice lui Dacian Cioloș), am studiat arhiva de presă a Ziar de Cluj.

Aflăm că, în 31 iulie 2014, Victor Viorel Ponta, pe atunci premier al României și preșdinte al Partidului Social Democrat, declara Agenției Medifax că a transmis scrisoarea prin care Dacian Julien Cioloș era propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii. Preciza că a transmis scrisoarea după ce a discutat cu președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Poftim?

Ia să dăm timpul înapoi fix cu 5 ani. Sunt convins că ați uitat că la guvernare, în vara anului 2009, era o Coaliție alcătuită din PD-L și PSD. La ședința comună a acestei minunate Coaliții de guvernare, din 9 iunie anul menționat, liderii PDL (adică Emiluț Boc și Vasilică Blaga) le-au transmis liderilor PSD (adică Mircea Geoană și restul baronetului) că funcția de comisar european rămâne la PD-L care îl va nominaliza pe Dacian Ciolos, susținut la agricultură. Social-democrații au încercat să-și mențină poziția motivând că au câștigat alegerile europarlamentare în România, însă partenerii de Coaliție le-au replicat că întâi să facă lobby la nivel european pentru România și abia apoi să emită pretenții. Adică fix ceea ce a făcut Traian Băsescu care a negociat cu Franța și Grecia postul de comisar pentru agricultură și a obținut susținerea acestora. Practic s-a spus că: "nici nu se pune problema ca PSD să preia portofoliul mai ales că PD-L are și o propunere în acest sens, acceptată de Cotroceni, adică însuși omul nou politic Dacian Cioloș". Care, să nu uităm, era feblețea lui Flutur la ora respectivă.

Iar că în politică lucrurile nu-s vara ca iarna și nici viceversa, trebuie menționat faptul că în iulie 2014, la data declarației lui Ponta, chiar și Traian Băsescu încă îl mai susținea pe Julien pentru un nou mandat. Cu două săptămâni înainte de scrisorica lui Ponta către Junker, pe 16 iulie, Traian Băsescu declara că îl va propune pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar european, precizând că “trebuie să îi spună astăzi noului preşedinte al CE un nume din partea României, deşi Guvernul nu a făcut procedurile din ţară”.

Este interesant că la data la care Ponta îi scria lui Junker, deja existau două nominalizări din partea PSD: Cioloș și Crețu. Dar, că există un mare dar, Cioloș era nominalizat atât pentru Agricultură, cât și pentru Dezvoltare regională, Crețu era doar ca rezervă – nominalizată și atât. Cel puțin așa reiese din informarea făcută, la 1 august 2014, de către Ponta președintelui Camerei Deputaților: Valeriu Zgonea.

Atâta tot că șansele lui Cioloș de a mai prinde un nou mandat pe Agricultură erau extrem de mici, Irlanda fiind favorită.

”Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior”, i-a scris Ponta lui Junker.

În țară, însă, atât Ponta cât și Băsescu făceau pe niznaiu cu privire la a doua nominalizare, în sensul că știau că există, dar nu știau decât că este vorba “categoric, despre o femeie”.

"Categoric este o o femeie. Pentru că acest lucru, în negocierea pe care o avem, ne ajută să obţinem un portofoliu mai important, dar nu vă pot da toate detaliile care ţin de negocieri", a spus Ponta.

"Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care", a răspuns Traian Băsescu la întrebarea jurnaliştilor.

Și mai trebuie precizat ceva, cu privire la duplicitatea politică a persoanelor implicate în această poveste: deşi iniţial spusese că a avut o discuţie cu preşedintele Băsescu şi şefii celor două Camere ale Parlamentului despre nominalizarea lui Dacian Cioloş, Victor Ponta a afirmat ulterior că nu s-a consultat cu preşedintele cu privire la niciuna dintre nominalizări.

"Nu, nu m-am consultat nici cu privire la prima. Dânsul şi-a exprimat opţiunea pentru domnul Cioloş şi mi s-a părut o opţiune bună, dar altfel domnia sa n-are absolut nicio atribuţie în desemnarea comisarului european" , a spus Ponta, înrebat dacă l-a consultat pe preşedinte cu privire la a doua nominalizare.

În final, după cum știm toți, a fost numită Corina Crețu la Dezvoltare regională.

Dar ce s-a întâmplat, cum de și-a pierdut Dacian sprijinul ambelor părți? Păi, să-I dăm cuvântul chiar lui Traian Băsescu, extrem de supărat pe cel pentru care a trimis ifițerii DIE la Paris și Bruxelles să-I negocieze și să-I obțină mandatul de comisar din 2009. Băsescu susţine că Dacian Cioloş ar fi probat o înclinaţie către oportunism încă de la constituirea Comisiei Europene conduse de către Jean-Claude Juncker.

”Aproape mă înţelesesem cu Juncker: ori Agricultura, ori Dezvoltarea Regională. Îl sun: «Nu, să-mi trimiteţi pe altcineva». El, PPE-ist înrăit, mi-a spus că a venit Cioloş să-i spună că, dacă Agricultura este dată la socialişti, se dă şi el la socialişti (...) Nu spun din răutate despre oportunismul lui şi talentul de a-şi pune ouăle în toate coşurile”, a afirmat fostul preşedinte.

Și ar mai fi multe de spus despre baletul politic jucat de către Dacian Cioloș în anii săi de politician: de la Vatra Românească la PRM, de acolo dispărut în Franța, la studii, de unde revine specialist în grațiile lui Flutur de la PD-L, apoi în grațiile lui Remeș și Motreanu de la PNL, apoi din nou la PD-L, comisar european pe Agricultură, susținut de odiosul Traian Băsescu, apoi încercând să dispară de la PPE către socialiști numai ca să-l nominalizeze pentru un nou mandat de comisar Victor Ponta, apoi premier tehnocrat cu Platforma România 100, susținut de către PSD-ul care se debarasase de Ponta (deci, de chiar odiosul Dragnea), apoi cu Mișcarea România Împreună, negociind când cu liberalii, când cu USR, alianțe sortite amânării, eșuat acum într-o construcție politică numită PLUS, creată de către un fost securist implicat în afaceri de tip “Țigareta”

Minunat!

Adauga comentariu