Investitia de la Sala Polivalenta ar putea fi recuperata abia in 300 de ani

Investitia facuta la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca ar putea fi recuperata abia in 315 ani, potrivit calculelor Ziar de Cluj. Asta, daca pretul de inchiriere pe ora va fi stabilit la 100 de lei, informatie care a aparut deja in presa locala. Si membrii Consiliului de Administratie de la Sala Polivalenta sustin ca pretul de inchiriere va fi fixat in jurul acestei sume. Municipalitatea clujeana a investit peste 15 milioane de  euro pentru ridicarea edificiului Salii Polivalente.

Din dorinta de a muta meciurile echipelor clujene care isi desfasoara, in prezent, activitatea la Sala Sporturilor “Horia Demian”, in Consiliul de Administratie de la Sala Polivalenta a fost vehiculata suma de inchiriere pe ora de aproximativ 100 lei, pentru noua locatie de pe malul Somesului. Pretul este aproape acelasi cu inchirierea pe ora a Salii Sporturilor, care este de 80 de lei. In aceste conditii, amortizarea investitiei s-ar putea realiza in peste 300 de ani!

Astfel, din cele 15 milioane de euro investiti, Primaria Cluj-Napoca  va recupera putin sub 50 de mii de euro pe an. In conditiile in care majoritatea echipelor care practica sport de sala au subventii de la bugetul local, Primaria va baga bani dintr-un buzunar in altul. Pe deoparte va continua sa aloce bani pentru sport, iar pe de alta va face tot posibilul sa aduca in Sala Polivalenta toate echipele clujene cu domeniu de activitate in sala. Prin urmare,veniturile din inchiriere ale Salii Sporturilor “Horia Demian” se vor subtia.

In cazul in care o echipa clujeana doreste sa rezerve sala pentru un an, timp de sase ore pe zi, aceasta va trebui sa scoata din buzunar 50 de mii de euro in avans pentru a avea exclusivitate si prioritate in desfasurarea meciurilor si a antrenamentelor.

Petru Calian, noul presedinte al Consiliului de Administratie, considera ca sumele vehiculate in presa cu privire la valoarea inchirierii salii pentru  echipele de club este una modica si ca se doreste, pe de-o parte, realizarea unui profit pentru  societatea care administreaza Polivalenta, si pe de alta parte atragerea echipelor inspre noua bijuterie a Clujului. Totodata, Petru Calian nu doreste sa transforme societatea care va administra Sala Polivalenta intr-un consumator de bani publici.

Primul meci, in 15 noiembrie

“Nu s-a stabilit programul exact al competitiilor care se vor desfasura in Sala Polivalenta, dar prima competitie sportiva va fi undeva prin 15 noiembrie cu un meci de baschet din Europa League. Trebuie pus in miscare in intreg sistemul si apoi sa stabilesti planul de bataie, era nevoie de cateva hotarari pentru a putea pune la punct festivitatea de inaugurare si apoi vom incepe. Discutii propriu-zise cu  reprezentantii cluburilor sportive care dedesfasoara activitati  in Sala Sporturilor Horia Demian nu au fost. Au fost discutii de principiu pe care le-am purtat in interiorul Consiliului de Administratie, si sigur ca cei care trebuie sa poarte aceste discutii le vor purta. Ma refer la conducerea executiva care va fi aleasa in cursul saptamanii viitoare, ei trebuie sa poarte acele discutii".

"Asupra tarifelor nu s-a stabilit nimic, insa noi dorim sa atragem cluburile sportive sa desfasoare activitati la Sala Polivalenta pentru ca, pana la urma, pentru asta s-a construit. Nicidecum nu ne dorim sa venim cu niste preturi exagerate astfel incat sa nu fie in masura sa le plateasca. Trebuie sa tinem loc de un lucru: o societate comerciala  trebuie sa genereze profi,t nu trebuie sa se transforme intr-un consumator de bani publici. Trebuie gasit un echilibru intre a genera profit si a oferi acest edificiu sportului in special”, a declarat Petru Calian presedintele Consiliului de Administratie al Saliii Polivalente.

Spatiile din interior vor fi scoase la licitatie dupa ce vor avea loc recrutarile pentru posturile de conducere  din cadrul societatii care administreaza Polivalenta. Dupa numirea directorilor  - in cursul saptamanii viitoare - Consiliul de Administratie urmeaza sa aprobe doar tarifele propuse de acestia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

claudiu

25.09.2014 12:56

Mult succes!

_xulescu

25.09.2014 13:02

Acuma recunoasteti si voi ca articolul asta esta malitios, da ? :) Nu de alta, dar pe acelasi principiu putem spune ca si investitiile in infrastructura in general vor fi recuperate intr-un interval de timp indelungat... investitiile in invatamant vor fi recuperate in 30-50 de ani...De dragul de a critica, riscam sa ajungem penibili in comparatii. si nu stiu daca asta va doritti

tatar

25.09.2014 20:31

Important e ca de acum sa se autofinanteze. In rest sa ne bucurăm

Nutu

26.09.2014 09:43

Nici nu stiu daca sa zambesc sau nu cand citesc tampeniile postacilor ! Ei nu au niciodata dileme. La ei e simplu si pe principiul "ce-i ma, daca nu s-o facut nò fost bine da sò facut iar nu-i bine ?" Pai nu e asa de simplu ! Bine nu se masooara cu forta - daca voi nu vreti atunci luati de-a`ci ! E bine ca se face ceva indubitabil, e rau ca se face doar ce au impresia ei ca ne trebuie. Nu trebuiau investitii de 60 milioane de euro (stadion si sala de sport) in conditiile in care parintii dau bani pentru zugraveli, mobilier si dotari in scoli ! Nu trebuiau atatia bani investiti in sport in conditiile in care in oras pe langa microbisti exista si melomani ! In principiu intr-o comunitate de la care incasezi bani e norma sa existe consultare, deciziile nu le ia un nicio Blonda platinata impreuna cu piticii de la partid pentru ca palataul in care sta nu e al ei iar banii pe care ii are sunt de la noi toti. Atata timp cat edilii fac ce vor cu banii ( ei sau politrucii lor) nu e normal, ei nu trebuie sa uite nciodata ca NOI i-am trimis acolo iar NOI suntem si microbisti si melomani. Daca nu ne intreaba o sa-i intrebam NOI la vot !

pit

26.09.2014 10:11

probabil, aşa cum a scris autorul articolului (oare e din Cluj-Napoca?), banii se recuperează în .... ani (ne sa-i şi nouă formula de calcul?, că suntem ingineri şi poate ai greşit, :)) .sunt CONVINS că la fel au gândit conducerea imperială romană când a făcut Colosseumul. păi stimabile, am făcut asta CĂ AM PUTUT (vorba ardeleanului). că am muncit, mult şi bine, am plătit taxe şi Primăria şi Consiliul local a făcut ceva PENTRU NOI în primul rând. cred că ŞI pentru dumneavoastră!nu sunt deloc un adept al lui boculeţ (scris cu litere mici!), dar meritam asta pentru noi.dacă mai obţin de la guvern cât mai multe proiecte acceptate FOARTE BINE!!!!de ce statul ia din Cluj 9% din bugetul naţional (!!) şi încasăm prafu....(nu-l ageez nici pe Gherman....) dar doresc SĂ PRIMIM MAI MULŢI BANI DE LA GURVERN!! să milităm toţi pentru asta, CHIAR DACĂ DĂM BORDURILE CU AUR ŞI LE ÎNLOCUIM LA 4 (PATRU) ANI (parcă atât stă un primar, nu?) Pentru că muncim şi putem!!!!!!!! 

Stefan

26.09.2014 11:56

Nutule nu te forta degeaba... Nu ai cu cine ... Nici la sfarsitul celor 500 de ani ( cand se va plati sala ... oare??)  nu le va veni mintea la cap. Tot de replici  de acest fel te vei lovi. ,, o facem pt. cã pútem bããã....!!!!"Si de-aia suntem la coada Europei. Trist dar adevarat

_xulescu

26.09.2014 13:39

@Nutu, @StefanAsa este. Sunteti dintr'o sfera superioara si nu aveti cu cine discuta. Ma si intreb de ce v-ati obosit degetelele sa raspundeti :) Nu puteati sa faceti altceva pentru societate, pentru comunitate in momentul asta?  Vad ca va preocupa foarte mult cheltuirea banului public. Sau sa reparati o banca stricata de la o scoala :) In alta ordine de idei, eu apreciez acest proiect -- arata bine, e utila, e moderna, poate fi folosita in multe privinte. Si da, sunt de acord ca orice leu investit intr'un lucru ar fi putut sa fie investit in alt lucru aducand aceeasi valoare, sau poate chiar mai mare. Dar nu putem darama o investitie doar prin argumentatia: cu banii astia... am fi putut face altceva. Serios. e puerilPS. Nu. nu sunt postac si e doar prima oara cand am intraznit sa comentez un articol. Va asigur ca e si ultima :)

iesean

26.09.2014 14:22

maaa, bine ca aveti doua sali mari si doua stadioane mari si moderne...primarul nichita de la iasi, nu misca nimic in domeniu..el e kokalar comunist pesedist si gata...boc asa cume macar munceste, face ceva si se cunoaste..

Maria

26.09.2014 14:33

In opinia mea nici nu trebuie sa se încerce recuperarea investițiilor cand este vorba de sport sau de cultura. Acestea nu au un scop comercial, ci urmăresc obiective care țin de educație. 

Adauga comentariu