Interzis la vânzarea de legume și fructe direct pe trotuar. Primăria Cluj-Napoca impune un regulament strict, care stârnește furia comercianților

Vânzătorii de legume și fructe din Cluj-Napoca nu vor mai putea comercializa marfa după cum doresc. Primăria le impune un mobilier standard, pe care trebuie să îl cumpere singuri. Cei care nu respectă noul regulament vor primi amenzi usturătoare. Comercianții consideră că decizia autorităților locale este o bătaie de joc și amenință cu proteste.

În ședința de Consiliu Local de miercuri, 2 august va fi supus votului consilierilor locali, regulamentul referitor la comercializarea de legume și fructe pe domeniul public din Cluj-Napoca. Regulile sunt stricte pentru vânzători și îi costă ceva bani ca să pună în aplicare cerințele Primăriei. Regulamentul vine însă pentru a oferi o imagine civilizată acestui tip de comerț.

“Am urmărit asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea acestui tip de activitate de expunere a produselor alimentare de tip legume-fructe în fața spațiilor de comercializare proprii, organizarea într-un mod unitar, estetic al mobilierului folosit în acest scop, păstrarea ordinii și curățeniei spațiului public, practicarea unui comerț civilizat”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi discutat în ședința de Consiliu Local.

Potrivit noului regulament, dimensiunile mobilierului ar urma să aibă 1,20 m x 0,50 m x 1,20 m, dimensiunea maximă acceptată fiind 1,60 m x 0,70 m x 1,20 m, materialul folosit fiind metalic, metalic și lemn, iar culoarea va fi gri. Modalitatea de expunere va fi lădițe de lemn, coșuri de nuiele, răchită, papură.

Mobilierul va avea 3 rafturi înclinate și va fi posibilă amplasarea acestuia în sistem modulat. Nu se va depăși numărul de 3 obiecte de mobilier. Este interzisă amplasarea de mobilier urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe cu formă, dimensiuni, culoare și din materiale diferite decât cele prevăzute.

Este interzisă amplasarea mobilierului urban în zonele construite protejate ultracentrale. Respectivul mobilier destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe se va amplasa astfel încât să nu afecteze circulația pietonală și activitatea desfășurată în spațiile învecinate. Se va asigura respectarea unei lățimi libere a trotuarului pentru circulația pietonală de minimum 3 metri.

Amplasarea mobilierului urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe pe domeniul public sau privat al municipiului este permisă numai în baza unui abonament de teren comerț stradal.

Conform regulamentului, comercianții nu au voie să pună mobilierul pe trotuar înaintea obținerii abonamentului, trebuie să realizeze din fonduri proprii mobilierul, care trebuie să respecte cu strictețe forma, culoarea și dimensiunile impuse de regulament. Este interzisă folosirea oricărui alt tip de mobilier urban. Potrivit proiectului de hotărâre, comercianții sunt obligați să pună produsele în lădițe și abia apoi pe rafturile mobilierului. De asemenea, trebuie să expună exclusiv legume și fructe. Este interzis să expună legume și fructe deteriorate sau stricate. Este obligatoriu să asigure în permanență curățenia la locul de expunere și în jurul acestuia. Este interzisă amplasarea de umbrele, parasolare, marchize și alte elemente similare pentru protejarea produselor.

Comercianții care nu respectă prevederile regulamentului riscă amenzi între 500 și 2.500 lei.

După cum era de așteptat, vânzătorii de legume și fructe sunt total nemulțumiți de noile măsuri. Aceștia  amenință cu proteste de amploare dacă se va vota decizia.

“Sunt printre cei mai afectați comercianți de legume și fructe, suntem profund nemulțumiți de decizia care s-a luat și de soluțiile care s-au găsit. Nu se poate să nu fie o consultare cu noi înainte de a se lua o decizie. Niciuna dintre deciziile care s-au luat nu ne avantajează, ba mai mult s-au luat pentru a ne împiedica sub orice formă să comercializăm și să expunem marfa pe domeniul public. Nu se poate să impui moblierul care nu ne avantajează deloc și e destinat doar pentru expunere și tot înăuntru să rămână marfa pentru vânzare. Marfa aceea după ce stă o zi afară pentru expunere se aruncă pentru că e perisabilă. Ni s-a transmis că vom fi consultați dar nu ne-a băgat nimeni în seamă, ba mai mult suntem amenințați indirect că după data de 20 se reiau controalele și se vor aplica amenzi, se va confisca marfa. Unde vă credeți? Atâta rea intenție nu s-a mai văzut. Dacă nu obținem ceea ce solicităm, suntem hotărâți să continuăm cu proteste de amploare”, a afirmat Mihaela Silveșan, comerciant în Cluj-Napoca.

Proiectul a fost în dezbatere publică timp de câteva săptămâni, în luna iunie. Comercianții au putut trimite idei și opinii cu privire la noul regulament.

Comentarii

petre

31.07.2017 12:00

un regulament si pentru martorii lui iehova...

milica

31.07.2017 15:50

Daca vrei sa-i scoti afara din piete si pe ultimii comercianti care isi vand produsele muncite in ograda, aceasta este solutia! Sa-i pui sa-si cumpere totul, inclusiv sa vina cu bani de acasa! Mai mult ca sigur ca este tot mana multinationalelor care au facut lobby (+spaga) pe la politicieni sa-i scoata afara din piete si pe ultimii fermieri! In felul acesta supermarketurile clujene au liber sa-i otraveasca in continuare pe cetateni cu pesticide si fructe cu ceara cancerigena! Urmeaza si cei care au rude la tara si care merg in fiecare week-end sa munceasca pamantul si apoi vin cu portbagajul plin?! Hai ca v-am dat idei, nici astia nu sunt clienti fideli ai supermarketurilor!

Balu

31.07.2017 23:26

normal,dupa capul tau oricine are ceva de vanzare,sa ocupe spatiul public pe unde apuca si sa vanda tot ce are,legume,fructe,seminte,orice mai cap bostan

Delia Rus

01.08.2017 06:51

Bunica mea de 78 ani merge la piata si vinde pe jos pe o ladita, legume crescute de ea!In hala sunt doar tigani care cumpara de la engros, merge de 2 ori pe sapt, uneori e fugarita de jandarmi , i se rupe marfa, toate astea dupa ce femeia planteaza si se trezeste la 5 dim sa ude gradina.Acum probabil nu o sa mai mearga deloc la piata!Super lege super organizare....imi spunea de ce nu se taxeaza pe zi? In functie de cata marfa ai? Fara prea multa scoala si totusi cu o solutie ....Ne tragem singuri presul de sub noi ...sa va fie rusine .. 

Adauga comentariu