Analiza

Interviu SENZATIONAL dat de jurnalistul Liviu Alexa la emisiunea GSP Live, moderata de Costin Stucan: "Nelutu Varga este 3 clase deasupra lui Becali. Venirea lui Mutu la CFR, blocata de Ioan Rus!"

 

COSTIN ȘTUCAN: Salutări tuturor! Bine  v-am găsit la GSP Live! Naționala României continuă cursa pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2022. Victorie, aseară, cu Armenia, în Ghencea, 1 la 0, un gol marcat cu capul de Alexandru Mitriță în prima repriză, o primă repriză bună pentru naționala lui Rădoi. O a doua repriză în care naționala nu a mai jucat atât de bine și chiar a avut un pic de emoții spre finalul partidei. Însă, rămân 3 puncte pentru naționala României, care e acum pe locul 2 în grupa de calificare, după Germania, evident, la mare distanță de liderul Germania. România este pe locul doi, cu un punct avans față de Macedonia de Nord și de Armenia și mai are, potrivit lui Rădoi, două finale până la final, până la terminarea grupei de calificare: meciul cu Islanda, de acasă și meciul din Lichtenstein. Selecționerul Rădoi, aseară, după meci, a dat o declarație surprinzătoare. A Spus că se va retrage de la națională, va pleca de la națională la finalul preliminariilor, pentru că îi va expira contractul, a spus Mirel Rădoi. Nu mai rămâne. Pare așa, un alint al lui Mirel Rădoi și o formă de răzbunare cumva pe media și pe public, care l au criticat în ultima perioadă. Rădoi vine acum pe valul unor rezultate pozitive și anunță că se retrage. O să vedem dacă se va întâmpla asta. Probabil că da, pentru că Rădoi pare un tip care respectă ceea ce spune.

 

COSTIN ȘTUCAN: Mă rog, la un moment dat spunea că va juca doar ofensiv, însă naționala României a reușit să mai nuanțează jocul si să obțină și rezultate în ultima perioadă. Face parte din procesul de maturizare a lui Rădoi. Discutăm despre naționala României în această dimineață. O să mai discutăm însă foarte mult în această dimineață și despre culisele fotbalului românesc și despre influențele politice din fotbalul românesc. Avem o campioană a României în ultimele în ultimele patru sezoane, CFR Cluj, în spatele căreia s-a vorbit foarte mult că s-ar afla oameni influenți din zona politică. O să discutăm și despre ast,a o să discutăm despre fotbalul din Cluj un pic în această dimineață, un pic mai multe în această dimineață. Pentru că există și U Cluj, un club de tradiție care, însă, e picat în plan secund în acest moment, după ascensiunea CFR ului din ultimele două decenii. Discutăm și despre insolvența de la Dinamo, unde există o falangă venită de la CFR Cluj, dinspre Cluj, de fapt, nu de la CFR Cluj, cu administratorul specia,l Răzvan Răvăleanu și dl Iuliu Mureșan, fostul președinte al CFR-ului. Discutăm despre toate lucrurile acestea în dimineața asta și despre multe altele cu jurnalistul clujean Liviu Alexa, fost președinte al PSD Cluj și actualmente patron de club în Liga 4, la Victoria Cluj, dacă bine am înțeles. Bună dimineața, Liviu!.

 

LIVIU ALEXA: Salutare tuturor!

 

COSTIN ȘTUCAN: Mulțumesc că ai acceptat invitația noastră! Ce faci?

 

LIVIU ALEXA: Îți mulțumesc frumos că m-ai invitat! La București, la tot felul de anchete și întâlniri și muncă de teren, pentru că vreau să mă specializez puțin și pe București. Mi-am lansat acum recent un proiect de investigații, strictsecret.ro și vreau să mă țin de el.

 

COSTIN ȘTUCAN: Si în București ai țintele, următoarele. Bun. Vreau să te întreb cum ți s-a părut meciul naționalei? Hai să vorbim un pic de fotbal și de naționala României!

 

LIVIU ALEXA: Naționala României a făcut același joc penibil cu care ne-a obișnuit. Nu înțeleg cum de-ai văzut tu în prima repriză…? Ești mult mai bun ca mine la fotbal și la analize. Ca cetățean așa, de pe canapea: dacă am ajuns să ne bucurăm că dă Mitriță, la un metru douăzeci plus TVA, gol! Doamne ajută! Bine ca s-a întâmplat! Același Mitriță, ratând mai târziu, 10 minute mai târziu cu portarul, singur cu portarul, o enormitate de fază! și a ratat-o penibil. Dacă am ajuns să facem pe noi la finalul meciului, că vin ăia și ne încarcă plasa, ce să mai zic?! Domnul Rădoi poate să plece liniștit. Oricum, tehnic, la ce praf este sportul românesc în ziua de azi nu văd alte… deci, nu văd ce ar fi putut face Rădoi. În paralel, mă uitam la meciul Islandei cu Lichtenstein, cum i-au călărit ăia, islandezii, pe băieții din Lichtenstein, fără niciun fel de emoții. Ăsta e nivelul nostru, acolo am ajuns.

 

COSTIN ȘTUCAN: Bun, deci nu pleci pe fenta asta: domn’le, Naționala României și-a revenit! Are rezultate, e în cursa pentru calificare, de unde acum juma’ de an era pe nicăieri.

 

LIVIU ALEXA: Așa. Și o să ne bucurăm că ce?!

 

COSTIN ȘTUCAN: Că mergem la baraj.

 

LIVIU ALEXA: Dar când mergem cu… cu cine? Cu aceeași echipă de împiedicați. Hai, serios, mai ales în repriza a doua s-a văzut cel mai bine acest lucru. Armenii, tot respectul! Jos cu cloapa, cum spunea pe Cluj! S-au luptat ca niște bărbați. Ăsta a fost nivelul. La 1-0 cu Armenia nu poți să spui că ai dominat jocul în așa fel încât să fie autoritar.

 

COSTIN ȘTUCAN: Dar poate că este un proces în formare, e o muncă în construcție Naționala României. Nu guști asta…

 

LIVIU ALEXA: Se va reforma într-o zi, dar poate că avem și noi șansa unor politicieni care să ne ajute. Nu cred că avem nicio șansă n-ai de unde să ai cu Liga 1, care este praf și pulbere. N-are de unde să îți vină nimic.

 

COSTIN ȘTUCAN: Păi, cum, uite! Ianis Hagi a dat un gol senzațional în Germania. Ai văzut. Bine, aseară a fost sub nivelul din Germania, mult sub nivelul din Germania.

 

LIVIU ALEXA: Da, am înțeles. Și dup-aia s-au trezit nemții, au băut o cafeluță la pauză și ne-a dat cu terenu-n cap. Foarte tare! Mi-a plăcut.

 

COSTIN ȘTUCAN: Deci, nu ți a plăcut meciul de aseară. Gata. Ai distrus naționala României în două vorbe.

 

LIVIU ALEXA: Nu am distrus, eu sunt un neica nimeni. Eu îmi spun părerea de chibiț, de om care, ți-am spus, stă pe canapea. Nu cred că Rădoi n-a pus suflet în meciul ăsta, cu siguranță a pus. Nu,  nu am nicio problemă nici dacă pleacă. Nu cred că poate fi el o soluție pe mai departe la națională.

 

COSTIN ȘTUCAN: Nu crezi că poate fi o soluție?

 

LIVIU ALEXA: Nu, nu cred. Cred că ar trebui altceva. 

 

COSTIN ȘTUCAN: Dar ce altceva? Pentru că, cum spuneai și tu, materia primă e cam aceeași mereu. Liga întâi… Bine, deși, uită te că avem jucători care…

 

LIVIU ALEXA: Ar fi potrivită o revenire a lui Pițurcă.

 

COSTIN ȘTUCAN: Păi, Pițurcă era aseară în studioul PRO TV și, mă rog, a avut o exprimare la un moment dat. Vadim Vîjeu zice: Și Victor Piturca, revenit printre noi. Să sperăm că, totuși, nu va reveni la națională imediat Victor Pițurcă. Mai așteptăm un pic până revine la națională.

 

LIVIU ALEXA: Cât suntem de proști în țara asta, îî posibil orice!

 

COSTIN ȘTUCAN: Bine, dar, uite, vrând-nevrând, cu el am avut rezultate, Liviu. Adică, ăsta e filonul cu care lucrează românii. Adică, vine un antrenor super închis și uite, califică naționala la niște turnee finale după care tânjim acum, visăm acum. Atunci era rău. Domn’le, am mers la turneele finale, cu Franța, cu Italia în grupă și cu Olanda și nu ne-am calificat din grupă. Mai țin minte, Euro 2008.

 

LIVIU ALEXA: Da. Eu sunt absolut sătul să discut despre generația de aur, de argint, de bronz, de pleu. Sunt absolut sătul să discut despre refacerea sportului de masă, a sportului juvenil.

 

COSTIN ȘTUCAN: Tema favorită a lui Gică Hagi. Iartă-mă că te întrerup, adică toată lumea gustă chestia asta. Uite, dom’le, ce spune Hagi.

 

LIVIU ALEXA: Da, și uite, dom’ne, cum a ratat și Hagi, care s-a străduit și a pompat o tonă de bani. Până la urmă, și el a fost plecat, cocoșit, de povara acestei ligi corupte, de povara arbitrajelor nesimțite și a jocurilor de culise, de povara fotbalului care se joacă în afara terenului, nu pe teren.

 

COSTIN ȘTUCAN: Păi cum a fost cocoșat? Că a luat un titlu, a reușit să ia un campionat si poate o să mai…

 

LIVIU ALEXA: Părea să-i reușească.

 

COSTIN ȘTUCAN: Cum? 

 

LIVIU ALEXA: N-am auzit.

 

COSTIN ȘTUCAN: Nu, ce ai spus tu, iartă-mă. Ai spus tu ceva și nu te-am auzit.

 

LIVIU ALEXA: Părea să-i reușească proiectul și uite că n-a reușit până la capăt, dar i-a reușit parțial.

 

COSTIN ȘTUCAN: E, uite, și a făcut o fuziune cu Farul Constanța, sunt și niște bani, probabil, care vin acum de la Consiliul Local și merge proiectul mai departe, s-a transformat.

 

LIVIU ALEXA: Corect, dar nu proiectul pe care l-a imaginat el. Eu zic că marea greșeală a lui Hagi, zic eu. Da’, repet, de la depărtare, este că nu a reușit să bată palma cu frații Pavăl de la Dedeman, care ar fi putut intra acționari înăuntru și să îi injecteze niște cash constant și să-i dea acea siguranță financiară de care probabil avea nevoie Hagi.

 

COSTIN ȘTUCAN: Ți-a trecut pe la urechi și de ce s-a întâmplat chestia asta? De ce nu a reușit să bată palma? Sau? Că pare un tip foarte bine pus la punct cu informații.

 

LIVIU ALEXA: Da, nu știu, că sunt legende și despre cât de pus la punct e la… mobilat la cap. Da’, din câte știu, nu a vrut să abdice de la niște principii despre conducerea fotbalului. Asta oarecum mă miră, pentru că frații Pavăl au imaginea de oameni coolanți, adică nu sunt oameni care pun probleme, dar, într-adevăr, sunt dominanți în joc, ca dovadă si ce mizăm.

 

COSTIN ȘTUCAN: Bun, întorcându-ne un pic la Națională. Deci, nu crezi în Rădoi, adică nu te deranjează faptul că Rădoi amenință, nu amenință, că probabil se va și ține de cuvânt. Dar vreau doar să te întreb cum ți se pare chestia asta, declarația asta, într-un moment în care hai să spunem că ai niște rezultate, și ai niște rezultate, că ai revenit pe locul 2. Poți să rămâi pe locul 2 și să mergi la baraj și tu spui: domnule, gata, după preliminariile astea eu mă retrag. Ce crezi că se ascunde în spatele declarației ăsteia?

 

LIVIU ALEXA: Probabil acea frustrare de care vorbeai, pe presă, pe… nu știu. E un om cu siguranță supărat în acest moment, i-am am văzut și expresia… și expresia de aseară, chiar m-am uitat atent la mimica facială a lui. Repet, adică nu am mai spus-o, nu am ce să repet, scuze, sunt obosit. Rădoi este una dintre cele mai deștepte oi pe care FCSB le-a produs.

 

COSTIN ȘTUCAN: Ești cam dur aici cu el, dar…

 

LIVIU ALEXA: Chiar este cel mai inteligent, a avut, totuși, față de mulți alți jucători pe care Steaua i-a produs… A avut măcar niște principii, niște poziții, inclusiv în relația sa cu Becali. Chiar o spun admirativ. Nu poți fi altceva când te duci să joci la echipa aia care nu are antrenor și are numai un patron. Deci, nu poți fi decât o oaie.

 

COSTIN ȘTUCAN: Păi nu, de ce, că uite, Edi Iordănescu a reușit să facă un contract care îl presează pe Becali să dea 500.000 de euro… Iarăși zâmbești cu subînțeles, dar pare că totuși, pare că îl ține…

 

LIVIU ALEXA: Nu zâmbesc cu subînțeles. Nu-mi pune zâmbete în gură! 

 

COSTIN ȘTUCAN: Nu, nu, nu, nu, glumeam acuma cu tine, stai un pic, că erai simpatic, când am pomenit de Edi Iordănescu ai început să zâmbești. Edi Iordănescu i-a pus o clauză lui Becali de 500.000 de euro, apropo de ce spuneai tu, de modul în care antrenorii se apleacă, își pleacă… De fapt, își înmoaie coloana vertebrală la FCSB. Uite, Edi Iordănescu a pus o clauză de 500.000 de euro și pare că în momentul ăsta îl ține cumva pe Becali departe de… Sau, cel puțin, departe de influența publică sau de influența expusă public. Dacă o face, o fac între ei doi și nu mai există un prejudiciu de imagine pentru antrenor în momentul ăsta. Deocamdată.

 

LIVIU ALEXA: Da, corect. Nu știu de unde i s-a creat la domnul Edi Iordănescu această imagine de mare antrenor providențial, de rezolvator al problemelor cluburilor românești. De, nu știu, de Mazarin al strategiei fotbalistice. Cert este că pentru el totdeauna se pun pile, nene. Se pun pile când intră antrenori pe undeva, se dau telefoane, de la tăticu’, de la Gabi Oprea, de la Gabi Oprea la Ioan Rus, așa a fost și la CFR.

 

COSTIN ȘTUCAN: Mai funcționează filiera asta?

 

LIVIU ALEXA: Ca dovadă că a ajutat CFR, nu? Ca dovadă că într-o zi, în 5 ore, Adi Mutu aproape bătuse palma cu Neluțu Varga ca să vină la echipă și a fost deturnată toată strategia din drum de niște băieți care, până la urmă i-au spus lui Nelu Varga că face o prostie și că se înșală.

 

COSTIN ȘTUCAN: Aha, și așa a venit Edi Iordănescu. Deci, trebuia să vină Adi Mutu.

 

LIVIU ALEXA: Exact.

 

COSTIN ȘTUCAN: Da, uite, totuși a luat campionatul. Acum, văzând rezultatul acestui mandat făcut în urma unor influențe sau nu, iată-l că a luat campionatul. 

 

LIVIU ALEXA: Mă refer inclusiv că anul ăsta s-au dat telefoane pentru Edi Iordănescu, da? Înainte de venirea lui Șumudică. Deci, și anul ăsta, atenție! 

 

COSTIN ȘTUCAN: Serios, înainte de venirea lui Șumudică? Deci, practic întoarcerea lui Edi Iordănescu…

 

LIVIU ALEXA: Da. Nu ții minte că inclusiv Gsp a scris, vuia presa că vine Mutu la CFR?

 

COSTIN ȘTUCAN: Așa…

 

LIVIU ALEXA: Și n-a mai venit. Asta e. Varga are idei foarte bune de multe ori, dar el are un alt „Becali” sau sau 3 „Becali” în spate, știi? 

 

COSTIN ȘTUCAN: Cine sunt acești 3 „becali”?

 

LIVIU ALEXA: Nu poate lua întotdeauna decizile pe care le dorește.

 

COSTIN ȘTUCAN: Cine-s acești trei „Becali”? Că publicul nu știe lucrurile astea. Hai să îi luăm pe rând.

 

LIVIU ALEXA: Asta e o discuție mai mare despre cum arată, de exemplu, loja de la CFR. Domnul Varga este tot timpul secondat, de exemplu, de domn Vasile Dîncu, adeseori de domnul Ioan Rus. Inclusiv cred că tu ai scris ancheta aia despre telefonul dat de Rus să se pornească avionul…

 

COSTIN ȘTUCAN: La Glasgow. Da, e o chestie relatată de martori ocular, care au fost șocați de influența…

 

LIVIU ALEXA: Ai avut mereu o anchete extraordinare. Deci, nu am spus că a mințit Ștucan. Ștucan e ziarist adevărat. Câteodată mai este domnul Florian Coldea pe acolo prin lojă.

 

Iartă-mă că te întrerup, apare și Florian Coldea în lojă? Nu am auzit niciodată despre apariția lui în lojă la CFR Cluj.

 

LIVIU ALEXA: Este în anturaj și cu siguranță se cunosc. Deci, acolo, pentru el s-a creat, pentru domnul Varga s-a creat un regiment de influență și de networking, nu știu cum să-i spun. Am scris și eu într-un text, și inclusiv la Cozmin Gușă într-un alt interviu am spus o chestie, că Paszkany, poate din talent, poate din alte motive, cu siguranță și pentru că l-a avut pe dl Iuliu Mureșan – Iuliu Mureșan fiind un tip super abil în practici sportive extra teren, a câștigat campionate întregi,  și pe investiții – dar Varga, care venea chiar fără branding, cum să câștige din primul an campionatul? Adică nu avea nicio experiență, nimic. Nimeni nu s-a întrebat cum? Cum a câștigat, după aceea, cam patru campionate consecutive? Asta este pentru că a fost sprijinit în alt fel, a fost sprijinit relațional, de la domnul Burleanu citire, până la domnul Dâncu există relații de prietenie.  Susținerea în mandatul domnului Burleanu a fost făcută politic și securistic,da? De către domnul Dâncu. Că nu avea cum să iasă nici dl Burleanu în al doilea mandat. Încă o dată, eu repet, pe chestia asta mă refer tot timpul la lucruri pe care jurnaliștii de fapt le cunosc, la inserții pe care le dau politicienii. Domnul Dragnea ne-a spus că pentru domnul Dîncu s-au făcut presiuni din partea lui Coldea și a lui Hellvig în 2016, ca să devină premier. Deci, omul ăsta este susținut, cu siguranță, de niște structuri ale statului.

 

COSTIN ȘTUCAN: Bun, dar fii atent! Te întrerup o secundă, Liviu. Și vreau să-ți spun o chestie. Pentru că tu ai trecut peste perioada Paszkany. Ok, nu e de actualitate, e o chestie din trecut.

 

LIVIU ALEXA: Nu mă feresc de nimic,

 

COSTIN ȘTUCAN: Nu, nu, nu, nu, nu, nu. Ce voiam! Că tu ai spus, domn’le în perioada Paszkany, dl Iuliu Mureșan, cu abilitatea lui în metode „extra teren„ ai spus tu, parcă, da? Ca să te citez. Totuși, cred că a-i pune rezultatele în cârcă, nu în cârcă, a-l acredita pe Mureșan cu mare parte din rezultate… Ok, e corect, Ții minte că el declara la un moment dat, „Domn’le, am mai premiat și noi adversarele adversarelor”. Când dădea celebra declarație pe care o uitase peste câțiva ani, dar pe când era în liga a doua. Sar s-a vorbit foarte mult și despre influența politică din spatele lui Paszkany, cel care îi scria lui Băsescu, îi trimitea scrisorele lui Băsescu și venea Băsescu la televizor și spunea „Am primit o scrisoare de la un cetățean clujean”, care cotiza întâmplător sau nu la campania electorală PD.

 

LIVIU ALEXA: Da, a fost cel mai mare contributor Paszkany la campania din 2008, pe România, atenție! 1,4 milioane de lei! Deci, cumva structurile sunt diferite. Acolo exista în primul rând o echipă perfectă, i-aș spune eu: Paszkany- Iuliu Mureșan. Un duo de încredere. Paszkany investea, Iuliu Mureșan aplica clubul, era ca un fel de unitate militară disciplinată, cu facturi la zi, fără probleme nu știu de care financiare, fără bani luați de la cămătari. Iuliu Mureșan avea această structură, este un tip foarte inteligent. Nu-mi dau seama dacă în sens bun sau rău, dar cu siguranță un tip foarte inteligent. Avea această relaționare extraordinară în lumea arbitrajului, a vechiului fotbal și s-a folosit de ele cu timpul. Paszkany avea o teorie, a exprimat-o și public: „Eu învăț fotbal greșind pe banii mei”. Bă, dar a înățat foarte bine de vreme ce a luat trei calificări în Champions League și s-a umplut de alți bani. Sigur că și la el a fost sprijin politic cât China, dar nu în fiecare zi un cetățean trimite domnului Băsescu o scrisorică și domnul Băsescu îl etichetează în conferințe de presă publice. Practic, Presa Justiția pentru Pazkany… Sigur că și lui Paszkany i s-au întâmplat mizerii din punctul de vedere al muncii procurorilor, pentru că a avut…, a fost hăituit efectiv de fostul șef al DIICOT Cluj, domnul Hrudei Mircea, care i-a făcut o grămadă de chestii, dosare  și care, după aceea nici măcar nu s-au început, deci, au picat în instanță, da?

 

COSTIN ȘTUCAN: Stai un pic! Oprește-te o secundă! Știu că am văzut ce ai mai scris despre dosarul DIICOT cu care Paszkany a fost presat să iasă de la CFR Cluj.

 

LIVIU ALEXA:  Ăla e altul, vorbim și despre el.

 

COSTIN ȘTUCAN: Iartă-mă, ok.

 

LIVIU ALEXA: Deci, noi avem un dosar al lui Paszkany, care începe undeva în 2005 parcă, 2006, scuze, care se numea dosarul Gazeta II, în care era și el acuzat de trafic de influență și nu mai știu ce, sprijinirea unui grup infracțional, era discuția despre falsul șantaj al jurnaliștilor GAZETA. DAR dosar care s-a dovedit și ăla o mizerie. Jurnaliștii au fost pur și simplu hărțuiți. Și există un moment la un moment dat, nu mai pot să definesc anul, dar, cu siguranță dacă caut prin arhive, o să găsesc, când procurorul acela, Hrubei, vrea să îl ridice pe Paszkany de pe stadion, din tribună, da?, să vină cu mascații, și chiar vine. Dar pontul era greșit. Paszkany nu era în țară și ei nu știau acest lucru și s au făcut de tot rahatul. Deci, acele hărțuiri au existat și la adresa lui Paszkany, pentru că era deja într un moment de hype și probabil începuse să deranjeze. Nu este Paszkany ușă de biserică, stați liniștiți, dar, în privința lui Hrubei și a mizeriilor de la DIICOT trebuie spus că așa a fost.Acuma: referitor la dosarul despre care facem referire, cel început în 2015, nu mai știu, 2014.

 

LIVIU ALEXA: Da, el se referă, din câte știu, la o posibilă evaziune fiscală și transferuri de bani nelegitime din partea lui Paszkany și a lui Iuliu Mureșan. Eu știu sigur că acel dosar a fost creat și folosit de structuri pentru a l presa pe Paszkany să cărăbănească din club și oarecum să cedeze clubul lui Varga. Nu cred că Varga a avut de-a face cu asta neapărat, ci i s au creat aceste premise. Altfel nu s ar explica, în primul rând și de ce dosarul stă în lucrare timp de 6 ani, până în ziua de azi. Și de ce Iuliu Mureșan, cu prietenii lui din procuratură, da? – este de notorietate că este prieten cu Florin Maghiar, un procuror foarte influent din Cluj – au negociat acest timing al dosarului și asta explică și faptul Arpi, dintr o dată, din unul dintre cei mai celebri, faimoși, scuze, oameni din România și cel mai bogat din Cluj cu siguranță, decide să părăsească totalmente Clujul și totalmente și definitiv România.

 

COSTIN ȘTUCAN: Dosarul la care am avut acces conține niște chestii. Adică, îți dai seama cum un club de fotbal din România produce bani pe care finanțatorii îi scot din clubul respectiv, unii pe bune, dar pe alții îi scot într un mod ocult, hai să spunem, prin tot felul de construcții offshore și tot felul de…

 

LIVIU ALEXA: Sunt de acord cu abordarea asta, eu sunt jurnalist de investigații ca și tine. Și putem cădea adeseori în plasa percepțiilor personale. Acum a apărut această serie de WikiLeaksuri, de leasuri, scuză mă, Panama Papers, ultima dintre ele ai văzut că se referea la Negoiță. Și în sfârșit, colegii de la Rise Project fac precizarea că a avea offshore uri nu este ceva ilegal. Este ceva imoral, poate, dar cu siguranță nu este ceva ilegal. Faptul că procurorii nu reușesc să dovedească de atâția ani o evaziune fiscală, faptul că un întreg sistem mondial spală bani sub ochii noștri, faptul că legislația României nu este pregătită pentru o asemenea abordare este cu totul altă discuție. Vreau să mă refer la acest dosar și la premisele lui. Adică tu să spui că Paszkany – nu sunt avocatul lui, mă doare în cot – nu știu, a subevaluat sau supraevaluat un jucător de fotbal pentru că, potrivit transfermarkt.de 

 

COSTIN ȘTUCAN: Nu, nu, problema era că erau niște servicii de consultanță absolut fictive, adică era evidentă cu o construcție de consultanță care era total fictivă și în baza căreia se scoteau bani club. Asta am văzut suprapunând niște date și era evident că… 

 

LIVIU ALEXA: Putem discuta și despre împrumuturile pe care și le iau din off shore uri o grămadă de oameni din fotbal. Fotbalul mondial, atenție!

 

COSTIN ȘTUCAN: Da, da. Dinamo Kiev așa funcționează de 20 de ani, cu bani dintr un offshore.

 

LIVIU ALEXA: Despre șpăgile care se dau prin intermediul off shore urilor, și am văzut asta de la FIFA până la Comitetul Olimpic Internațional…

 

COSTIN ȘTUCAN: De acord. Întrebarea este dacă nu cumva construcțiile offshore ale lui Paszkany scurgeau bani și către arbitri din România, cum a spus la un moment dat Adrian Porumboiu. Dacă mai ții minte. 

 

LIVIU ALEXA: Repet, Adrian Porumboiu n a adus nicio dovadă. 

 

COSTIN ȘTUCAN: Da, corect.

 

LIVIU ALEXA: Noi lucrăm cu materialul istoriei și de-acolo putem să… Nu suntem proști nici eu, nici Ștucan, nici Porumboiu. Dar nu avem de unde să punem mâna pe asta.

 

COSTIN ȘTUCAN: Bun. Deci, practic, tu spui, mă rog, nu spui tu. Se vede cumva, dar ai observat foarte bine chestia asta, că i s-a deschis un drum lui Neluțu Varga care e ce? Cum l ai caracteriza? E un pion, e o săgeată. E un om de afaceri consistent, ce e Neluțu Varga?

 

LIVIU ALEXA: E un om foarte interesant. Cu siguranță trei niveluri deasupra lui Gigi Becali. Și nu mă refer la imaginea de mitocan a lui Becali, de bogătan. Varga poate că nu avea șase universități, dar este inteligent, din câte mi am dat seama, și din câte mi l au descris și alții cum acționează, poate un pic cam impulsiv, dar uite că reușește să țină această impulsivitate departe de ochii presei. Minus episodul de acum o lună și jumate, unde nu știu ce să zic. Dinspre club se spune că nu au avut nimic de-a face cu chestia asta. Alții spun despre o conspirație făcută de Marius Copil și echipa, ca să l pună într o lumină proastă pe Varga. E de discutat si despre niște chestii, niște înțelegeri pe care le ar fi avut Varga cu Șumudică, Marius Copil și așa mai departe. Înțelegeri care s au făcut așa, prin strângere de mână, așa, metoda țigănească cum s-ar zice. Dar, repet, i s-a înlesnit acest drum pentru că niște băieți din Cluj vreau această jucărie CFR de la Arpi si uite ca au obținut-o. 

 

COSTIN ȘTUCAN: Dar sunt niște băieți din Cluj care își exprimau simpatia pentru „U” Cluj acum 20 de ani, unii dintre ei chiar au lucrat în clubul „U” Cluj, dacă îmi aduc bine aminte spunea Cornel Dinu că pe Ioan Rus l-a cunoscut în preajma, în anturajul lui „U” Cluj când el era antrenor la finele anilor ’80 acolo.

 

LIVIU ALEXA: Emil Boc, Vasile Dîncu, Ioan Rus, da? Toți oamenii ăștia s-au folosit de „U” Cluj și de CFR ca de niște jucării electorale. Efectiv le-au supt, și-au pus fularul în funcție de context. Și Rareș Bogdan este la fel de ipocrit. Rareș Bogdan mima și iubirea pentru Cluj și eu sunt cel care am publicat acum cinci ani în exclusivitate o poză. Băi, singura poză ascunsă în tenebrele arhivelor deținute de un mare jurnalist și fotograf, Eugen Olariu, pe care l-am convins în sfârșit să mi-o dea și să public cu el cu fularul CFR la gât. Că era poza tabu, care nu ar fi existat și eu am dat-o. Oamenii ăștia, într-un fel sau altul, și-au bătut joc de Cluj, zic eu. Unu, pentru că nu este posibil să ții în subterane, în străfunduri, un simbol ca „U” Cluj, o echipă cu tradiție, cu o grămadă de fani, de vibrație, și cumva să susții CFR. Nu e o problemă că se susține CFR care este totuși un club privat. Dar, pentru „U” Cluj, sau în istoria „U” Cluj există exerciții întregi de implicare politică, zeci de milioane de euro, nu exagerez, în 30 de ani, cheltuiți, mulți din bani publici, da? Și care s-au furat. Patru falimente, da? Al lui Walter a fost al treilea și urmează altul. În curând, o să vedeți, sau ne apropiem de el cu 200 la oră. Acești oameni, Emil Boc, Vasile Dîncu, Ioan Rus, băi, au vrut întodeauna chestiile astea două, entitățile astea două fotbaliste. Au vrut să le dețină, să le controleze, să le smântânească, să le stoarcă de imagine.

 

COSTIN ȘTUCAN: Dar de ce două, Liviu, de ce două? Adică, nu era suficient să și canalizeze toți energia către „U” Cluj? CFR Cluj, în momentul în care a început ascensiunea Paszkany, era jos. Dacă nu mă înșel, era în Liga a treia CFR Cluj. Adică, de ce era nevoie…

 

LIVIU ALEXA: Atenție, CFR a fost întotdeauna un demers privat.

 

COSTIN ȘTUCAN: Ok, bun.

 

LIVIU ALEXA: Da? Adică, a fost întotdeauna un demers privat, o susținere a lui Paszkany. A luat clubul din C, a parcurs pașii, B, Liga A… Liga I, scuze… Și astăzi este un demers privat.

 

COSTIN ȘTUCAN: Deci, practic, tu spui că inițiativa lui Paszkany de a ridica clubul, o inițiativă privată, a atras privirile lacome ale politicienilor care și-au dat seama că pot avea un vehicul electoral mai puternic decât „U” Cluj.

 

LIVIU ALEXA: Exact, și mai ales că l-au combinat pe Paszkany în 2011 și într-un proiect editorial, construcția unui trust de presă regional, povestindu-i niște chestii fantasmagorice despre regionalizare, cum o să conducă… Mă refer la Dîncu și la Rus, că au și făcut o firmă împreună… Și așa a pornit Look-urile, cele două televiziuni care astăzi sunt mai multe, bineînțeles. Așa a fost acea poveste, și Paszkany a intrat cu toată forța și cu toată finanțarea în acel proiect media, el nepricepându-se la media, nu că s-ar fi priceput Dîncu sau Rus. Și a cheltuit o grămadă de bani, aproape era să dea faliment… scuzați-mă… din cauza acestei chestii, fiindcă media este o afacere care mănâncă mulți bani până să poți tu să scoți bani.

 

COSTIN ȘTUCAN: Bun, vreau sa te mai întreb despre CFR Cluj. E întâmplătoare seria asta a clubului sau e și valoarea lotului, valoarea antrenorului, pentru că s-a vorbit foarte mult, domnule, Petrescu e în spatele rezultatelor. Deși, dacă desfaci ultimele patru sezoane, o să vezi că Petrescu e doar în două plin, dacă nu mă înșel. Într-unul e și Minteuan, Edi Iordănescu care ia campionatul, deci nu e, nu e doar meritul lui Petrescu. Adică, orice antrenor a venit la CFR Cluj, CFR a avut rezultate, lucru care nu prea se întâmplă în România. Iar o perioadă din asta de dominație foarte rar s-a întâmplat în fotbalul românesc. Acum, cu oamenii ăștia puternici în spate, Rus și Dîncu, care practic nici nu se mai ascund: Rus apare în cantonamentele echipei din Austria, Dîncu e tot timpul în loja lui Neluțu Varga, care e semnalul, de fapt, în piață?

 

LIVIU ALEXA: Semnalul în piață ar putea fi că Varga este gâsca noastră, noi o smântânim, cum s-ar spune în limbaj de interlopi, și nu vă atingeți de ea, că suntem noi în spate. Acuma, eu știu și episoade de forță, în care Varga se enervează și ia taurul de coarne, și ia decizii intempestive, după care se calmează. Le știi și tu, sigur le-ai auzit de la… Nu?

 

COSTIN ȘTUCAN: Da, am mai auzit de momente în care pur și simplu, la un șpriț, într-o seară, se enervează și dă afară antrenorul, pentru o oră.

 

LIVIU ALEXA: Dan Petrescu, da? Acuma, eu mă gândesc că, după ce-l dă afară, dimineața când se trezește îi mai dau o primă de joc, ca să nu rupă ăla contractul.

 

COSTIN ȘTUCAN: Înțeleg că mai dă și niște pumni la ficat la propriu antrenorilor. Acuma, la nivel de anecdotă, Cristea, „Prințul” Cristea, aici în studio a povestit, și am reușit să identificăm ulterior, că a asistat la o scenă în care patronul unui club din România, era vorba de Varga, nu a vrut să o spună el, le dădea antrenorilor niște pumni la ficat, la modul propriu. Adică, vezi Doamne, în glumă, la un grătar, dar trecea pe lângă ei și îi înjura, și le dădea pumni la ficat. Era… A zis… Am fost șocat să văd asta… Aici, pe scaun.

 

LIVIU ALEXA: Da, cumva, Varga este în acest moment prins într-o capcană foarte ciudată. Nu este „gâscă”, deci nu este fraierul echipei, dar este cumva captiv, are mâinile aproape legate. Și asta se referă doar la faptul că are niște dosare, sau un dosar în mod special mai fierbinte, acela cu revendicările, în care este și Hrebenciuc și prințul nu știu care, cum dracu’ îl cheamă și pe ăla… Și care a fost reactivat recent. 

 

COSTIN ȘTUCAN: Paul.

 

LIVIU ALEXA: Da, iar Varga a văzut, cu siguranță, și episodul cu Hrebenciuc de acum trei săptămâni, când Viorel Hrebenciuc merge din nou la pârnaie pentru ceea ce se spune că ar fi fost un trafic de influență pentru un rahat de post, Giga TV, 2000 nu știu cât la CNA, că ar fi pus o vorbă. Deci, semnale i se dau lui Varga să fie culant, să vedem dacă poate să rupă lanțul și să își conducă clubul singur, așa cum ar trebui, fără protecție și fără securisme. Repet, chestiile astea trebuie să ne ridice mari semne de întrebare, în primul rând despre frumusețea fotbalului românesc, da? Dacă mai există, dacă mai e important să ne mai gândim la aspectele astea despre transparența fotbalului românesc, dacă mai e important să avem un asemenea principiu, da? Despre standarde morale și așa mai departe.

 

COSTIN ȘTUCAN: Bine, e interesant cum migrează polul.. Polii de putere în fotbalul românesc, în funcție de cum… Cum migrează polii de putere în politica din România. Adică, la un moment dat, Becali era favorit…

 

LIVIU ALEXA: Eu zic că… Nu mai discutăm despre politică. Discutăm despre politică cât era Paszkany, Borcea, cine vrei tu…

 

COSTIN ȘTUCAN: Acum vorbim despre ce?

 

LIVIU ALEXA: Discutăm despre Securitate, da? 

 

COSTIN ȘTUCAN: Ok.

 

LIVIU ALEXA: Cu Burleanu, care este în fruntea Ligii, cu Gino Iorgulescu care… 

 

COSTIN ȘTUCAN: Federații… 

 

LIVIU ALEXA: Hmm?

 

COSTIN ȘTUCAN: Federații, Burleanu și Iorgulescu la Ligă.

 

LIVIU ALEXA: Cu deciziile lor abuzive, cu tot ce se întâmplă… O abordare rudimentară a deciziilor în fotbalul român. Zero viziune, minciuni cât China, nu avem nicio, nicio direcție, nici pentru Ligă, nici pentru Națională, nici pentru nimic. Noi suntem acum, iertare, în era securistică a fotbalului românesc.

 

COSTIN ȘTUCAN: Crezi că oamenii ăștia, gen Neluțu Varga, ca să îl parafrazez pe Ionuț Chirilă, e înregimentat în trasee și automatisme secrete? Adică, el are… Are Ionuț Chirilă, antrenorul, o vorbă, înregimentat în trasee și automatisme de joc, pe care o folosește. Eu vreau să te întreb dacă Neluțu Varga crezi că este înregimentat în trasee și automatisme secrete?

 

LIVIU ALEXA: Păi, nu știu, dar tocmai ți-am spus că îl văd de la depărtare puțin captiv, așa cu niște sfori invizibile.

 

COSTIN ȘTUCAN: Dar poate să fie captiv fără să fie înregimentat? Sau…

 

LIVIU ALEXA: Nu are treabă Varga cu securismele. Varga este un om de afaceri oportunist, foarte abil, n-are nicio treabă cu chestia asta. El are darul banilor, ca și Becali, știe să facă bani din piatră seacă.

 

COSTIN ȘTUCAN: De unde vin banii la CFR, Liviu? De unde vin banii de la CFR? E o întrebare care s-a tot, s-a tot rostogolit, mai într-un colț așa în ultimii ani, pentru că apăreau în preajma lui tot felul de oameni din lumea interlopă, vezi clanul Caran. S-a vorbit foarte mult despre împrumuturi pe care Neluțu Varga le ia de la lumea interlopă.

 

LIVIU ALEXA: Alea sunt reale, și eu le știu din București, culmea, da, deci ca jurnalist de investigații… Da’ știu și că și le plătește…

 

COSTIN ȘTUCAN: Da? Datoriile.

 

LIVIU ALEXA: Datoriile sau împrumuturile, că nu știu dacă sunt, așa? Era și este o poveste despre… Ce o poveste? E deja o realitate despre relaționarea lui Varga, un foarte bogat om de afaceri din Germania, se numește Abris Lelbach. 

 

COSTIN ȘTUCAN: Da? 

 

LIVIU ALEXA: Abris Lelbach care a lucrat și lucrează cred și în continuare, nu mai știu ce nivel de relație au acuma, cu Varga. Eu tot timpul am spus că intrarea lui Varga în fotbal a fost prostia vietii lui, ca și a lui Paskany. Fotbalul este cel care a demolat toți oamenii de afaceri din România care s-au atins de fenomen, de la Borcea până la Porumboiu, până la Walter, până la Ioan Nicolae și așa mai departe. Toți s-au ars cu fotbalul. Abris Lelbach este un om de afaceri foarte discret, îl puteți vedea la chefurile alea, în imaginile unde erau și Caraanii și da e micuț așa cu ochelari nu nu iese în evidență dar are o forță financiară enormă și i se spunea la Cluj, ba chiar știu ca dintr o sursă foarte bună, că la un moment dat prin 2012, 2014 Lelbac le punea la dispoziție un soi de credit curent sau un credit activ de 50 de milioane de euro lui Varga la dispoziție pentru orice fel de achiziții. O vreme aceste achiziții sau investiții au fost strict imobiliare sau preluări de companii unde avea Lelbach interese și care aduceau un profit consistent motiv pentru care Lelbach nu avea de ce să fie nemulțumit pentru că Varga practic știe să facă business și în loc să împrumute de la bancă se folosea de banii lui Lelbach și probabil că împărțeau profitul. Nu știu ce povești i a zis Varga lui Lelbach, dar sigur sunt că l a convins să bage și banii în CFR pentru că,  nu sunt mulți oameni în România care pot să bage 5 milioane de euro în plata datoriilor la Finanțe ale unui club și apoi să îl susțină din primul an cu 17 20 de milioane cash clubul, corect?. Eu zic că l a convins cumva să accepte premisele că se va construi un club de Champions League ca bla bla bla. Uită te la Ucraina uită te la nu știu ce. La șahtior Donețk și ăla probabil a fost în naivitatea lui, cumva, amăgit să investească. Cert este că deși primul an a fost cu succes si a luat campionatul, nu s-a prea livrat proiectul până la final, astăzi cred că este pe pierdere foarte mare și cred că a existat o răceală între Lelbach și Varga vizavi de chestia asta

 

COSTIN ȘTUCAN: Pentru că CFR Cluj nu a reușit să vândă mai nimic în termeni de jucători adică nu a crescut și nu a vândut nimic iar banii din Europa ok chiar dacă au fost nu a fost jackpotul mare din Champions League la care au visat.Păi

 

LIVIU ALEXA:  Păi Becali are o declarație la începutul anului. Din câte îmi aduc aminte în care spunea „O să vedeți că anul ăsta CFR o să fie sau să se îngroape în datorii pentru că nu o să iasă în grupă, pentru că ei depindeau, sau așa se spune că depindeau masiv de banii din grupe ca să poată plăti datoriile din trecut.

 

COSTIN ȘTUCAN: Vreau să te întreb despre revoluția internă de acum din toamnă. Cum ai văzut o? Faptul că clubul cumva se rupe în două. Marian Copilul, președintele din ultimii ani pleacă, mă rog, președintele care nu era în acte, era undeva, ok, era în practică președinte dar nu era prins în niciun act înțeleg în club. Șumudica pleacă, Copilul pleacă, si o parte din angajați pleacă… așa, zi…

 

LIVIU ALEXA: Nu cred că în România un club se poate conduce de maniera pe care a dorit o Varga. Eu cred că a avut un gând evoluat Varga, a vrut să își pună un management, să l crediteze cu încredere și cash și la final să livreze, nu, știu, obiective. Campionat, bani, prpfit,etc. Fotbalul românesc plin de șmenari și de coțcari. Cum e si acest Copil, zic eu. Varga a fost fraierit de  acest vis al managementului. El a vrut să meargă la o treaptă superioară față de Becali, care scoate banii din jeb cum s ar spune, îl cheamă pă ăla la Palat, vine Luțu îi dă 100.000 pe contract și probabil 100.000 în afara contractului. Dau și exemple,da? Au vrut să meargă mai departe, dar uite că s-a fraierit, pentru că acel proiect de a încredința managementul s-a dovedit un fiasco. Din câte știu, Copil a venit cu niște…,cu un staff supra supra lărgit, a pus presiune pe cheltuieli și până la urmă nu a livrat.

 

COSTIN ȘTUCAN: Sunt patru titluri luate totuși, nu a livrat profit spui tu. 

 

LIVIU ALEXA: Nu a livrat în primul rând ceea ce ni s-a spus. Eu știu destul de bine din CFR din interior nu de la Varga că nu avem conversații de genul ăsta dar de la oameni foarte bine informați dar pe care tu i poti intui. Știu bine că Varga le a spus foarte clar, „voi veniți și rămâneți doar dacă ne calificăm în grupe dacă nu ne despărțim frumos. Eu plătesc ce am de plătit și ați dispărut”, iar ăștia s au speriat pentru că nu le a ieșit, după acel scor monstruos pasența și s au speriat că urmează ședința de despărțire, de aia au creat toată nebunia asta. Varga nu funcționează bine cu antrenori de tipul lui Șumudică în relația patron. Da, el funcționează cu Dan Petrescu foarte bine. Este mai molcom, mai culant, Varga mai impulsiv, nu funcționează 2 impulsivi în CFR în aceeași gașcă.

 

COSTIN ȘTUCAN: Cine acest domn Daniel Metz, sau după numele lui real, cum?

 

LIVIU ALEXA: Mețkaniuc. Daniel Metz estem sau era, acum a ieșit din reflectoare, o mică vedetă a Clujului până în 2017, un om de afaceri de nivel mediu. Da cu imagine bună, până la un moment dat, din domeniul IT ului, este o. A fost CEO la NTT Data România, o firmă pe care a crescut o încă din anii nouăzeci și opt,daca nu mă insel si a ajuns sa fie foarte bogat. Daniel Metz apare acum în lumina reflectoarelor mai mult dar trebuie spus că este unul dintre cei mai vechi sponsori ai CFR. El a fost alături de CFR încă de la începutul proiectului așa cum am fost și Ștefan Gadola, un alt om de afaceri, este și acționar. În ultima vreme se implică și el tot mai tare la CFR. Recent am aflat că vrea să pună la cale cu Varga un proiect foarte interesant. Undeva într o zonă foarte bună a Clujului o combinație de proiect rezidențial, cu centru de pregătire ultramodern pentru copii. Să vedem dacă așa va fi. Și e un tip care este tot mai tare implicat în CFR. În ce sens o să vedem că este foarte proaspătă chestia.

 

COSTIN ȘTUCAN: Vreau să întreb și despre insolvența de la Dinamo care în momentul asta e controlată de doi oameni veniți de la Cluj.

 

LIVIU ALEXA:  Ai spus veniți de la Cluj, nu, ei sunt veniți de la CFR Cluj

 

COSTIN ȘTUCAN: De la CFR Cluj. Zăvăleanu cred că s-a ocupat și de insolvența CFR ului.

 

LIVIU ALEXA:  Zăvălean este cel care a transferat lui Varga clubul în calitate de insolvent al clubului.

 

COSTIN ȘTUCAN: Cum, de unde până unde doi oameni din CFR Cluj apar la Dinamo la un club aflat într o situație delicată cu un potențial însă financiar nu foarte bine sondat, dar consistent din ce vedem că au reușit fanii să strângă în ultimul an. Care e…Care sunt culisele? Ce știi?

 

LIVIU ALEXA: Am observat câteva lucruri la nivel de nuanță și nu mă minte pe mine nasul. În primul rând domnul Mureșan ca și domnul Zăvăleanu au o istorie bine conturată în jurul CFR. Iuliu Mureșan este un tip foarte emblematic pentru istoria clubului și pentru fani. A rămas în memoria lor ca tipul care rezolvă, și este eficiență. Zăvăleanu a avut o muncă foarte, foarte aplicată în momentul insolvenței. S-a comportat ca un… Și acolo ca și la Dinamo, ca un CEO, ca un președinte de club. Este foarte stranie această tranziție a lui pentru că sunt mulți proprietari de firmă de insolvență care nu se implică atât de tare în managementul unei firme pe care o preiau sau o iau în insolvență. Da, și asta trebuie să vi se pară straniu la Zăvăleanu, că îl vedem în poză la CFR, în poză la Gaz Metan Mediaș, în poză la Dinamo. Dar stă cu fularul, sta alături de Iuliu Mureșan, de jucători se duce în cantonament cu mâinile la spate ca un președinte, foarte interesant, și el îi transferă, repet, clubul lui Neluțu Varga, cu el are loc negocierea despre preluarea clubului și plata datoriilor. Teoria mea este că  și Zăvăleanu a fost preluat de echipa Dâncu Rus pentru că eu știu că el a fost recomandat lui Badea, ca și lui Iuliu Mureșan de altfel iar planul probabil ar fi ca Dinamo să devină o echipă breloc la cingătoarea lui CFR. Eu asta văd de la depărtare și de aproape, nu mi se pare că ar trebui să fie alt proiect și altă discuție decât despre chestia asta, pe sistemul ucrainean, unde un patron are șapte echipe sau le controlează și alt patron. șase echipe, în anul în care unul are bani câștigă ăla campionatul. Știi ce zic?

 

COSTIN ȘTUCAN: Da există în Ucraina, există acest sistem al sateliților, e adevărat, însă mă gândesc, Dinamo poate ajunge satelitul lui CFR Cluj sau e doar un mod de a face un salt de la CFR spre Dinamo un club care are totuși un potențial aparent mai mare cel puțin ca brand e mai puternic decât CFR Cluj. Încă, Dinamo e un brand mai puternic decât CFR Cluj.

 

LIVIU ALEXA: Cu siguranță, nici nu se pune problema. Eu sunt șocat de această dragoste a PCH față de Zăvăleanu, această încredere pe care i-o acordă, adică practic tu îți bagi mortul în casă în sensul că Zăvăleanu nu ucide pe nimeni. Stați liniștiți. Da, Zăvăleanu, nu vine de la CFR cu omul numărul doi din CFR la managementul clubului. Ori eu știam că PCH este înfrățită cu U Cluj cu galeria și că acolo există o vibrație de altă natură, sufletească, nu se acceptă așa ceva. Încă o dată, eu văd chestia asta ca pe o modalitate de a ține clubul, ca și pe U Cluj, într un soi de chingă în care Dinamo să facă să fie bine pentru CFR și să devină satelit într un final

 

COSTIN ȘTUCAN: Acum doi ani cineva îmi spunea, apropiat de oamenii de la CFR Cluj, că Neluțu Varga ar fi interesat de Dinamo, să preia Dinamo.

 

LIVIU ALEXA: Da, exact asta vroiam să spun, chestia asta, mi-ai luat vorba din gură, este reală informația, a fost interesat, să preia, prin intermediar, clubul. Asta ți o pot confirma, că a doua sursă.

 

COSTIN ȘTUCAN: Deci, practic, pentru fanii lui Dinamo care poate nu sunt interesați de culise, pentru Dinamo va fi bine sau nu va fi bine? Asta probabil că vor mulți fani ai lui Dinamo să știe în momentul ăsta. Ce crezi tu că se va întâmpla cu cei doi oameni?

 

LIVIU ALEXA: Eu cred că fanii Dinamo ca și cei de la U Cluj să nu pice ca și noi, ca și Ștucan, uite, cum pică în marotă, în apa aia călduță, domnule, suntem de rahat cu naționala dar măcar avem rezultate, știți. Adică, măcar poate o să ne calificăm, nu aș vrea să zic ca și cei de la U Cluj „suntem în fundul Ligii 2, da, suntem praf și pulbere, dar măcar supraviețuim. Suntem în insolvență tocmai suntem amenințați că rămânem fără 9 puncte”, și vine Zăvăleanu – stați liniștiți că supraviețuim vă garantez eu . Ăsta e pericolul și eu de aia-s  șocat că PCH acceptă chestia asta. Mie mi a plăcut foarte tare traseul acestei entități. Mi a plăcut foarte tare doar Dinamo București ca idee și ca proiect. Si mi se pare straniu acest final sau aceste întâmplări.

 

COSTIN ȘTUCAN: Probabil Nicolae Badea, omul din umbra Clubului Dinamo din acest moment, preia din ce în ce mai tare controlul asupra clubului

 

LIVIU ALEXA: Da hai mă să îl preluăm, ce tot o frecăm…

 

COSTIN ȘTUCAN: E mai bine să-l preiei cu mâinile altora, cred, totuși. 

 

LIVIU ALEXA: Da,da,pe model Varga CFR. Înțeleg strategia, dar gata, hai că l ați preluat. Hai să îl cumpărăm și hai să ne asumăm că suntem patroni să nu ne batem joc de sutele de mii de oameni care au donat pentru DDB o grămadă de bani, că despre asta e vorba.

 

COSTIN ȘTUCAN: Înțeleg că în calitatea ta de patron de club la Victoria Cluj te ai lovit de echipa lui Zăvăleanu la modul… de influența acestui…

 

LIVIU ALEXA: A fost abrupt în sensul în care noi am demonstrat anul trecut că s au produs niște ilegalități despre care am și scris, si practic anul trecut Clujul nu a avut o campioană, pentru că nu s-a putut concretiza acest lucru din punct de vedere al Regulamentului. E o istorie foarte complicată. Cert este că Zăvăleanu cu Bănceu, managerul lui, au încercat să ne atragă într o capcană. Noi am reușit prin comisiile de la AJF să întoarcem verdictul dar în final nu a existat o campioană. Neexistând nici o campioană, a fost super surprinzător să aflăm în luna iulie că domnul Burleanu, cine…? domnul Burleanu și cu cei din Comitetul Executiv al federației,  Comitetul Executiv al Federației „Eu Decid Ce Am Chef”, așa se numește, Federația Română de Eu Decid Ce Vrea Mușchiul Meu în fotbalul românesc, invită, de fapt numește echipa lui Zăvăleanu de liga a patra să intre direct fără nici un fel de merit în Liga 3 și să performeze acolo. Eu m am simțit prost pe tema asta că și cu colegii mei de la club noi suntem mici, jucăm, cum s-ar spune, pe sate că eu finanțez chestia asta, nu cu mulți bani, din pasiune. Adică, mi se părea corect să beneficiem și noi de aceleași condiții, de același fair-play. Dar nu există fair play la Burleanu, Iorgulescu, Dâncu și compania.

 

COSTIN ȘTUCAN: Cum e viața de patron de club la liga a patra?

 

LIVIU ALEXA: Ne distrăm foarte fain. Haos total, extrem de multă pasiune, nu am desconsiderat niciodată fenomenul Ligii a patra, dar acum îl văd mai bine cu alți ochi. O grămadă de pasiune, lucru care mi se pare foarte interesant iar FRF se uită cu dispreț mereu la liga 4. Nu există nici un fel de proiecte coerente pentru stimularea acestui nivel fotbalistic, din păcate, iar noi ne dorim, așa cum putem, dacă reușim, nu am reușit în ultimii doi ani să promovăm, să încercăm să mergem și noi spre liga 3 în fotbalul mai mare cum s-ar spune, cu siguranță pe toți ne leagă ca și pe mine, ca și pe tine, și pe toți, ne leagă pasiunea nestăvilită pentru fotbal.

 

COSTIN ȘTUCAN: E un conflict de interese că Răzvan Zăvăleanu are un club care a fost invitat de federație în liga a treia și este și omul care se ocupă de insolvența lui Dinamo?

 

LIVIU ALEXA: Poate fi considerat, câte conflicte de interese și câte chestii abrupte și imorale au existat în ultimii 6 ani în FRF, în Ligă, despre care nimeni nu a vorbit. Deci, Federația Română de Fotbal este o entitate care nu poate fi atinsă decât atunci când există un interes de politic sau de procurori. Și acum nu poate fi atinsă dacă este sub protecția securiștilor Comisiile sunt ca și ălea de la Colegiul Medicilor, da, ne strângem cu toții, dar nu vom decide nimic, că nu putem să ne curentăm un coleg care a efectuat un malpraxis. Înțelegi? Și atunci nu avem ce să discutăm despre incompatibilitatea lui Zăvăleanu, eu remarc doar un traseu CFR – Gaz Metan – Dinamo. Omul ăsta deja se transformă în președinte de club.

 

COSTIN ȘTUCAN: O ultimă chestie vreau să te întreb Liviu. Ai spus mai devreme că Neluțu Varga a făcut cea mai mare greșeală intrând în fotbal. Cunoscând traseul cluburilor din România în ultimii, nu știu, 30 de ani, în anii de Românie post comunistă, care crezi că va fi parcursul lui CFR Cluj si parcursul lui Varga? Ok, nu ai un bol de sticlă în care să te uiți dar ai experiență, ai fler, ai nas. Ce crezi că se va întâmpla cu aceste…, cu entitatea CFR Cluj și cu personajul Neluțu Varga.

 

LIVIU ALEXA: Dacă el continuă să stea acolo legat sau tinut cu lesa de Dâncu și Rus,  probabil că un traseu coerent va fi că vor mai câștiga 4 campionate de-acum înainte cu protecția altora dar nu cred că va face performanță mai mare de atâta. Dacă va rupe lanțul și își va asuma, nu știu, o anumită independență și libertate se va lovi frontal după aceea de tot sistemul ăsta și poate chiar va face pârnaie, nu știu. Cam asta e. Varga nu prea are multe variante, mai are câțiva prieteni foarte buni dar pe care nu îi valorizează foarte bine, fiind prieteni care nu încearcă să l înțepe, dar aia e deja o altă discuție. El este în acest paradox. Dacă i s-a arătat pisica din nou cu reactivarea dosarului de la Brașov cu retrocedările, stă din nou cuminte și asta am văzut cel mai tare, cel mai plenar în momentul în care a încercat să l aducă pe Mutu si i s-a spus „Nu”.

 

COSTIN ȘTUCAN: Crezi că un om similar cumva ca traiectoria lui Neluțu Varga, Mihai Rotaru, la Craiova, va reuși să ridice acel club cu un sprijin politic sau atâta timp cât e acest grup în spatele CFR ului, va fi foarte greu de detronat CFR?

 

LIVIU ALEXA: Va fi foarte greu de detronat, că Rotaru nu are nimic de pus pe masă, ca sa ma exprim așa ca la piață.

 

COSTIN ȘTUCAN: Deși și el s-a ocupat de retrocedări, si nu de unul singur

 

LIVIU ALEXA: Cred că relațiile lui Dâncu nu poate să le pună pe masă, forța brută a lui Ioan Rus nu are cum s o pună pe masă.

 

COSTIN ȘTUCAN: Nici Gigi Becali nu e capabil să dezechilibreze raportul ăsta de forțe

 

LIVIU ALEXA: E aia, „bă dacă nu am putut eu, poate altul?”. Becali se joacă. Ok. El a spus că singura modalitate să se apropie de titlu ar fi daca CFR va rămâne fără bani, va intra în faliment, asta e greu de crezut, să vedem.

 

COSTIN ȘTUCAN: Iar trupa lui Marian Copilul președintele cu 4 titluri în Liga întâi în ultimii ani un tip despre care tu spui însă că nu ar fi atât de… Nu știu… Cum l ai numit tu?  L ai numit cumva…

 

LIVIU ALEXA: În fine, Marian Copilu este ca un cuc care intră în cuibul altora neautorizat și-i aruncă pe toți peste gard. O să am probabil în curând niște dezvăluiri foarte interesante despre el și atunci o să vedeți, o să vezi și tu în altă lumină, cum acționează ei ca haită, toată gașca lui Copilu. Eu zic că nu sunt de băgat în niciun club.

 

COSTIN ȘTUCAN: Liviu Alexa, îți mulțumesc mult de tot pentru prezența la GSP din această dimineață, o zi bună, spor la treabă. Mulțumim mult de tot, vă mulțumesc și vouă că ne ați urmărit. 

 

LIVIU ALEXA:   Eu vă multumesc tare mult 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *