Sanatate

Intepaturile de insecte

Intepaturile de insecte este o denumire generica pentru o serie de accidente prin care micile vietati, insecte (albine, paianjeni, furnici, scorpioni etc.), panicate de prezenta omului, ii injecteaza acestuia cantitati variabile de substante cu potential efect alergen sau toxic (histamine, serotonina, polipeptide, fosfolipaza).

Pe locul intepaturii apar, instantaneu sau la doar cateva minute de la agresiune, pete eritematoase sau purpurice, papule, placi urticariene, insotite de senzatie de arsura si prurit de diferite intensitati. In cazuri mai grave, pot sa apara reactii de sensibilizare severe, edem Quincke sau chiar soc anafilactic.

Gravitatea manifestarilor este in stransa legatura cu cat de alergic este bolnavul, sensibilizarea prealabila la intepaturi si locul in care a fost injectat veninul (vascular sau pe mucoase).

In cazul albinelor, care provoaca cele mai frecvente accidente, reactia este provocata de veninul acestora, in compozitia caruia intra o serie de substante chimice de natura enzimatica, proteica sau toxica, care ajunse in corpul omului, determina diferite manifestari indezirabile (durere acuta, urticarie, prurit intens, senzatie de voma, diaree, umflaturi locale si articulare, febra etc.) sau care chiar ii pot pune viata in pericol (pierderea cunostintei, dificultati in respiratie, colaps cardiovascular, soc anafilactic).
 

Durerea este mai pronuntata cand intepatura s-a produs in zona puternic vascularizata si inerfata: buze, nari, pleoape, urechi, varful degetelor, limba (in acest din urma caz, edemul care se formeaza in doar cateva minute astupa caile respiratorii si poate provoca moartea individului).

De remarcat faptul ca, la un om cu reactivitatea normala, doza letala ar fi atinsa prin inteparea simultana a cel putin 500 de albine.

 

Medicina alopata intervine mai ales in cazurile mai grave si intotdeauna in acela a socului anafilactic, care pune in pericol viata bolnavului. Se apeleaza, adesea, la antihistaminice, cortizonice si sedative, precum si la medicatie specifica, in caz de complicatii.

In cazul intepaturilor de insecte, solutiile fitoterapeutice au in vedere aplicatiile externe (in majoritatea cazurilor) cu biopreparate cu efect calmant, decongestive si antihistaminic. Dintre plantele utilizate in mod curent se pot mentiona: levantica, patrunjelul, urechelnita, turita-mare, sunatoarea, pelinul, arnica, scanteiuta, socul, coacazul-negru, salvia, busuiocul, menta, musetelul, tataneasa, talpa-ursului, lamaiul, patlagina etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *