Sanatate

Intepaturile de albina si viespe

Pentru majoritatea oamenilor, a fi intepat de o albina e doar o neplacere temporara; pentru altii, consecintele dureaza mai mult, ca de pilda reactiile alergice severe (soc anafilactic) care le pot pune viata in pericol. Copiii reactioneaza mai intens decat adultii la intepaturile de insecte, datorita greutatii corporale mai scazute, ceea ce concentreaza efectul veninului.

 

Venin si intepaturi

 

Principalele insecte care inteapa si de care trebuie sa va feriti sunt cele din ordinul Hymenoptera, printre care albinele, viespile si furnicile. Intampinati-le intr-un mod care sa le sperie sau sa le contrazica si rezultatul poate fi o intepatura. Veninul pe care il inoculeaza in corp este un complex caracteristic de substante organice, cu o varietate de componente chimice capabile sa afecteze multe tesuturi si organe.

 

Reactia dvs. la o intepatura depinde de tipul si numarul de intepaturi si de sensibilitatea individuala fata de acestea. Alt factor este partea corpului in care se produce intepatura. De pilda, zonele puternic vascularizate, cum ar fi pielea capului, vor face ca veninul sa se raspandeasca rapid, iar o intepatura pe gat sau la gura reprezinta un pericol datorita edemului care poate bloca caile respiratorii.

 

Exista patru cazuri tipice de intepaturi:

 

–    Sunteti intepat o data sau de doua ori si efectele toxice ale veninului sunt limitate in general local, la zona intepaturii. Apar dureri, roseata si tumefactie locala care, cu cateva ingrijiri simple, dispar in cateva ore.

 

–    Sunteti intepat de mai multe ori, dupa ce ati fost atacat de un roi de albine. Veninul de albina este o substanta puternica (100 – 200 de intepaturi pot fi fatale!) si cel de la 12 intepaturi sau mai mult vor produce rapid inflamatie, durere de cap, crampe musculare si febra.

 

–    Sunteti intepat o singura data, iar intepatura produce dureri locale si edem, ca si simptomele unei reactii alergice usoare. Reactia alergica se poate caracteriza prin uricarie, mancarimi puternice, congestie, greata si ameteala.

 

–    Sunteti intepat o data sau de mai multe ori, ceea ce produce o reactie alergica potential severa. Victima intepaturii va suferi aceeasi durere, roseata si edem local ca majoritatea oamenilor, dar acestea pot fi insotite de umflarea altor parti ale corpului, de probleme respiratorii, de soc, de pierderea cunostintei si de deces. Aproximativ una din 250 de persoane care sufera o intepatura se gaseste in fata unui asemenea rezultat nefericit.

 

Primul ajutor

 

Nici unul dintre cazurile de mai sus nu trebuie tratat superficial, necesitand, dupa caz, primul ajutor sau ajutorul medical de urgenta. Simptomele pot apare imediat sau se pot manifesta dupa mai multe zile.

 

Primul lucru ce trebuie facut in cazul intepaturilor simple de insecte este sa verificati daca acul a ramas infipt si, in caz afirmativ, sa-l scoateti cat mai repede posibil. Albinele si unele viespi au ace in forma de harpon si astfel pot intepa o singura data, dupa care mor curand. Pentru om sacul de venin introdus in corp poate continua sa se contracte si sa pompeze substanta in corp timp de cateva ore sau chiar zile intregi, daca nu este extras.

 

Nu incercati sa stoarceti intepatura pentru a scoate acul, deoarece acesta va face sa fie pompat mai mult venin in corpul victimei. Mai intai, extrageti acul zgariind usor locul intepaturii, transversal, cu o cartela, cu lama unui cutit sau cu o unghie mai lunga. De obicei, in acest fel va fi indepartat impreuna cu sacul cu venin. In caz contrar, folositi o penseta pentru a-l extrage.

 

Dupa ce v-ati ocupat de ac, trebuie sa curatati zona si sa calmati durerea. Spalati locul intepaturii cu apa si sapun sau cu un antiseptic pentru a indeparta o parte din veninul de pe suprafata pielii. Apoi aplicati comprese reci pe regiunea respectiva, pentru a face ca actiunea veninului sa ramana localizata.

 

Convingeti victima sa se odihneasca in timp ce dvs. aplicati tratamente pentru durere, edem si mancarimi. Includeti in acest sens aspirina sau acetaminofen luate oral impotriva durerii, lotiuni cu calamina pentru mancarimi si antihistaminice luate oral.

 

Remedii naturale

 

Exista mai multe alternative eficiente la medicamentele pentru tratarea intepaturilor. Printre cele mai bune se numara:

 

–    Aplicarea unei paste, preparate prin amestecarea apei calde cu papaina pe locul intepaturii.
–    Aplicarea tincturii de Echinaceea pe locul intepaturii si luarea, pe cale orala, a 2-3 picaturi din aceasta.
–    Aplicarea unei paste preparata prin amestecarea apei calde cu praf de carbune activ pe locul intepaturii.
–    Aplicati o jumatati de ceapa  pe intepatura timp de 10 minute sau puneti suc de ceapa.
–    Aplicati comprese umeda cu lapte rece, cu bitter suedez, cu otet, cu miere, cu suc de lamaie.
–    Folositi oral sau extern remediul homeopatic Apis sau Ledun, cele mai mult recomandate pentru intepaturile de insecte.
–    Intindeti cateva picaturi de ulei esential de levantica peste locul intepaturii.
–    Aplicati o pasta preparata cu apa calda si bicarbonat de sodiu pe locul intepaturii.

 

Cum se previn intepaturile de insecte

 

Urmatoarele sugestii, relativ simple, sunt deosebit de importante daca ati avut vreodata probleme alergice la intepaturile de insecte:

 

–    Invatati care sunt habitatele insectelor periculoase, cum sa le recunoasteti cuiburile si cum sa va feriti de ele.
–    Nu va transformati in tinta prin purtarea unor haine inflorate sau a unor bijuterii stralucitoare, prin aplicarea unor parfumuri, fixative de par, after-shave si alte lotiuni. Purtati in excursii haine cu maneci lungi si incaltari potrivite cand pasiti in campurile de trifoi.
–    Nu lasati viespile sa-si faca cuibul in apropierea casei dvs.
–    Nu enervati aceste insecte cand se apropie de dvs.
–    Daca sunteti intepat, parasiti imediat zona.

 

Oricat de dureroase si de temut ar fi intepaturile albinelor sau vispilor, este important sa va amintiti ca, in principiu, aceste insecte sunt vietati sociale, pasnice, care ocupa un loc important in ecosistemul planetei, ajutand la polenizare (albinele) sau starpirea omizilor (viespile). Luandu-va cateva precautii simple ca sa nu fiti intepati, puteti invata, daca nu sa iubiti, cel putin sa acceptati prezenta acestor insecte in mediul in care traiti.

 

.ro

Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *