Editorial

Intelectualii care își bat joc de diferența de opinie instigă la anti-democrație, ascunși sub masca democrației

Câteva zeci de persoane, intelectuali cu vederi „democrate”, se dovedesc a fi mai extremiști decât extremiștii declarați. Ascunși sub masca democrației, ei instigă la anti-democrație și promovează tensiuni în societate.

În spațiul public online a apărut o petiție cel puțin dubioasă, semnată de zeci de intelectuali, care se autoproclamă reprezentanți ai drepturilor omului, oameni din societatea civilă și apărători ai valorilor euroatlantice. Ei cer interzicerea dialogului dintre partidele aflate la guvernare și partidul recent intrat în Parlament, AUR, pe motiv că este o formațiune politică „purtătoare a unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistă, un partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte”.

Ce fac însă acești intelectuali nu este oare un demers la fel de periculos ca ideile extremiste vehiculate de AUR? Semnatarii petiției amestecă exercițiul democratic cu cenzura. De când într-o societate democratică se solicită cenzurarea dialogului?

Petiția respectivă mai ridică un semn de întrebare important: ce calitate au semnatarii acelui text pentru a decide că AUR este un partid nociv? Până la urmă, acel partid reprezintă o parte a poporului român. Și vorbim despre un procent important din moment ce au reușit să trimită partidul AUR în Parlament.

Intelectualii inițiatori ai acelui demers ar trebui să știe că nu se poate detensiona o societate prin batjocorirea crezurilor unei alte părți a societății. Mai mult, interzicerea dialogului este contraproductivă. Oricine are cunoștințe elementare de comunicare știe că întotdeauna lipsa de comunicare duce la crearea unor dimensiuni colosale ale unor conflicte, care ar fi putut fi rezolvate simplu, prin dialog.

“Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanți pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanți ai partidelor din coaliția de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR”, scrie în textul petiției.

Este mai îngrijorătoare preocuparea lor pentru a opri dialogul. Printre cei care se arată îngrijorați de dialogul dintre coaliția de la guvernare și AUR se numără Lucian Nastasă Kovacs (directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca), Alfred Bulai, Mădălin Hodor, Cristian Pârvulescu, Smaranda Enache, Andrei Cornea, Lavinia Stan, Ciprian Mihali, Liliana Popescu, Adrian Miroiu etc.

Dacă sunteți curioși cum arată textul integral al petiției, îl puteți citi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *