Institutul Urologic, în moarte clinică. Ce soluții propune Ministrul Sănătății, Florian Bodog?

Conducerea Institutului de Urologie și Transplant Renal, aflat în pragul falimentului, este revoltată de soluția propusă de ministrul Sănătății. La vizita neanunțată de vineri în Cluj-Napoca, Florian Bodog a venit cu mai multe variante prin care unitatea medicala ar putea fi salvată. Dar niciuna nu e pe placul șefilor clujeni. Ei îl acuză pe ministru de jocuri politice. Una dintre variante prevede transferul institutului în subordinea unui spital – cel mai probabil Spitalul Clinic Județean de Urgență - lucru de neconceput în opinia medicilor.

”Credem în intențiile domnului Ministru de a salva acest institut. S-au discutat problemele. Domnul Ministru, bineînțeles că le știa. Știe și despre posibilitatea ca Institutul acesta să se dezvolte având în vedere indicatorii de performanță a spitalului care în acest an s-au îmbunătățit substanțial. Știe și de faptul că, în urma acestor indicatori, spitalul ar putea beneficia de o mai bună finanțare din partea Casei de Asigurări, astfel încât să nu mai acumuleze datorii. S-au pus pe tapet soluții de reorganizare, de trecere în subordinea altor instituții. Atragem atenția domnului Ministru și opiniei publice că dorința noastră este de a ne păstra independența, autonomia, orice altă soluție înseamnă pierderea personalității juridice și chiar pierderea identității. Prin pierderea personalității juridice există și riscul ca reacreditarile în privința transplantului să se modifice, să mai dureze. Deci, să se piardă un timp în care, până se pun la punct lucrurile administrative, se pierd pacienți ”, a declarat Silviu Moga, managerul Institutului de Transplant Renal, în cadrul unei conferințe de presă.

La rândul lui, deputatul USR Emanuel Ungureanu îi cere Ministrului Sănătății să găsească soluții mai bune. Soluții care nu ar îngropa definitiv Institutul.

”Trebuie să înceteze domnul Bodog jocurile politice pe sub masă, trebuie să-l lase din brațe pe profesorul Lucan și trebuie sa găsească soluții de salvare a acestei instituții fără sa îi găsească un nou stăpân”, a afirmat Emanuel Ungureanu.

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal e în faliment din cauza datoriilor uriașe catre furnizori făcute sub conducerea fostului manager, medicul Mihai Lucan. Din 2013 pana la inceputul anului, datoria acumulată de Institut era de 1,7 milioane lei. 

 

Comentarii

o parere

13.11.2017 22:53

Ideea de a reintegra urologia in spitalul judetean are parti bune si parti rele.Istitutul de Urologie a fost creat din vechea clinica de urologie special pentru Lucan, iar spitalul judetean a ramas fara sectia de urologie. Lucan a fost un personaj fabulos, care a stiut sa se afiseze cu politicienii importanti (de ex. Ion Iliescu sau papa Ioan Paul al II-lea) si sa-i mulga pe cei mai putin importanti. Ca si capacitate de a crea / organiza este la nivelul lui Ion Chiricuta, personajul-simbol al Institutului Oncologic. Dar epocile au fost diferite: Chiricuta a fost limitat de regimul comunist (n-a fost bine, dar l-a ferit de excese), pe Lucan nu l-a cenzurat nimeni. Si si-a ingropat singur creatia. Probabil ca se gandea “institutul sunt eu”. Ar fi normal ca dupa ce Lucan nu mai reprezinta institutul, urologia sa revina la spitalul judetean. Pe de alta parte institutele primesc finantari speciale si sunt net favorizate fata de alte spitale. Daca trece la spitalul judetean urologia ramane o simpla sectie finantata dupa posibilitati si dupa capriciile directorilor. Daca ramane institut perspectivele sunt mai bune, atat pentru personal, cat si pentru pacienti.

Adauga comentariu