Instituțiile clujene, ZERO măsuri împotriva coronavirusului: în toalete nu există dezinfectant, săpunul este o raritate, iar podeaua este spălată cu mopuri murdare

Instituțiile statului nu au luat nicio măsură minimă de protecție împotriva coronavirusului, ba mai mult, în unele dintre aceste instituții, nu există nici măcar săpun la toalete. Se crează o isterie la nivel declarativ, se oferă sfaturi pentru cetățeni, dar acestea nu sunt respectate de către instituțiile publice. 

În instituțiile publice, precum Primărie, ANAF, Pașapoarte, oamenii stau în înghesuiți în aceleași incăperi mici, folosesc aceleași toalete insalubre, astfel că acestea sunt cele mai propice medii pentru răspândirea virușilor. 

ANAF este vizitată zilnic de mii de persoane care au de așteptat uneori și câteva ore până reușesc să își rezolve problemele. Dacă se întâmplă să ai nevoie să folosești toaleta, instituția pune la dispoziția cetățenilor o singură toaletă comună, murdară, fără săpun sau hîrtie igienică. Ușa este fără clanță, astfel că nu se poate închide. Un mop murdar este folosit pentru a face curățenie, ceea ce nu ajută la îndepărtarea virușilor și microbilor.

Situația se repetă și la Pașapoarte. O singură toaletă comună, unde două mopuri murdare sunt folosite pentru a curăța podeaua.

La DSP Cluj nu există nici măcar un afiș care să ofere cetățenilor informații despre noul virus, nici gând să fie luată vreo poziție publică în acest sens. Ziar de Cluj a încercat să obțină de directorul DSP, Moisescu, un punct de vedere vizavi de modul în care instituțiile publice ar trebui să iar măsuri de prevenire a răspândirii virusului, nu doar a coronavirusului ci și a virusului gripal, fără succes. Instituția care practic este responsabilă cu gestionarea unei astfel de situații se limitează să îi pună pe oamenii care se întorc din zone unde sunt cazuri de persoane infestate cu coronavirus să completeze chestionare. Cei care se întorc cu avionul primesc aceste chestionare la aterizare, ceilalți însă trebuie să aibă inițiativa de a descărca acest chestionar și a-l trimite la DSP. Oare câți dintre ei chiar o fac?

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere și de la IPJ Cluj privind luarea unor măsuri pentru a preveni răspîndirea coronavirusului în clădirile deschise publicului larg. Răspunsul a fost că acestea nu sunt considerate zone de risc, și că personalul a fost informat cu privire la măsurile de prevenire.

”Spațiile la care faceți referire nu au fost identificate ca fiind sectoare de risc. Personalul instituției noastre a fost informat de către Direcția Generală Medicală cu privire la măsurile de prevenire care trebuie să fie luate pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii acute și a potențialelor infecții cu coronavirus”, transmite IPJ Cluj.

Dispenserele cu dezinfectanți lipsesc și în Primăria Cluj-Napoca, asta chiar dacă încăperea unde se fac buletine și se eliberează certificatele de naștere sau cele de căsătorie sunt la fel de pline ca întotdeauna. Totuși, toaleta de la Primărie este cea mai curată dintre cele vizitate în celelalte instituții. Cetățenii sunt puțin îngrijorați de noul virus, însă recunosc că trebuie să vină să își rezolve problemele chiar dacă există riscul unei îmbolnăviri. Aceștia nu cred că în cazul declanșării unei epidemii spitalele ar fi pregătite să gestioneze situația. 

Turda a oferit un exemplu pentru toată țara, inclusiv pentru primarul Boc. Autobuzele din Turda au fost dotate cu dipensere cu dezinfectanți, iar primarul a anunțat că acestea vor fi montate și în școli, grădinițe sau alte locuri aglomerate. Boculeț ar trebui să învețe de la fostul pesedist, actualul coleg de partid, Cristian Matei, cum ar trebui să îi ajute pe clujeni să se apere de coronavirus. 

În tot acest timp, măsurile luate de către DSP nu pot preveni răspândirea unui virus. Practic niciunul dintre cei care s-au întors din zonele unde au apărut cazuri de îmbolnăviri nu a intrat în carantină. În această situație oricare dintre ei poate fi purtător de coronavirus. Este suficient să transmită acest virus membrilor familiei care nu sunt autoizolați la domiciliu și ei îl pot transmite mai departe.

Citește și:

Secretul lui Polichinelle. Ungureanu: Spitalul de Boli Infecțioase și Aeroportul Cluj NU sunt pregătite pentru CORONAVIRUS!

Cluj vs Epidemia de CORONAVIRUS. Probleme cu furnizorii care au contracte cu spitalele. Spitale în carantină și informații complete despre strategiile implementate
 

Adauga comentariu