“Instituția Vecinului”, întărită prin Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor

Antreprenorii cu activități în „firme de apartament” se vor confrunta cu reguli mai stricte prin noua Lege a asociaţiilor de proprietari, publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Legea 196/2018, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, vine să înlocuiască Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Printre modificările aduse legislației se numără și cele referitoare la schimbarea destinației clădirii. Aici intră, printre alții, proprietarii cu diverse puncte de lucru ale unor firme stabilite în apartamente.

Pentru sedii sociale de firme, fără desfășurare de activități acolo, nu este necesară schimbarea destinației apartamentului, ci numai acordul vecinilor.

Noua lege păstrează prevederea din vechea lege potrivit căriea „schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, prezente în proiectul iniţial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv al asociașiei de proprietari şi cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării”.

În plus, noua lege îl va obliga pe antreprenorul și-a făcut firmă în bloc să încheie convenții cu vecinii:

„Odată cu acordul menţionat, proprietarii direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării, şi proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinaţiei locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă semnează şi o convenţie cu privire la declararea activităţii care se va desfăşura în spaţiul respectiv, precum şi numărul de persoane în funcţie de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane”. 

Adauga comentariu