Sanatate

Insolatia sau cand corpul se incalzeste excesiv

Insolatia sau hipertermia este cea mai grava tulburare datorata caldurii, o urgenta medicala presanta, care prezinta o rata de risc de 10-20 % chiar si printre cei care anterior erau sanatosi, au fost diagnosticati prompt si au primit ingrijiri adecvate.

Conditiile externe de mediu pot face ca temperatura interioara a corpului sa se ridice la 41º C sau chiar peste. In acest stadiu, sistemele organismului incep sa se deterioreze rapid. Fara un tratament imediat victima intra in coma si moare.

Factori de risc

Mai multi factori pot duce la insolatie, separat sau in combinatie. Printre acestia sunt activitatea intensa, vremea umeda si foarte calda, aerisirea improprie, imbracamintea groasa si inchisa la culoare si deshidratarea sau pierderea de electroliti. Aceste conditii concura pentru a lipsi organismul de la capacitatea sa de a se racori prin transpiratie. Temperatura interna care se ridica incepe sa incalzeasca organele interne. Lasata netratata, situatia poate deveni rapid ireversibila.

Cele mai frecvente victime ale insolatiei sunt barbatii alcoolici de varsta medie. Insolatia se produce, de asemenea la copii si la persoane in varsta, la cele care iau sedative antidepresive si la persoanele care sufera de cardiopatii, diabet sau obezitate. Ea afecteaza relativ rar adolescentii si adultii tineri, desi nici o persoana care lucreaza sau se joaca afara mult timp pe o vreme extrem de calda nu este ferit.

Simptome

Primele simptome sunt asemanatoare cu cele ale epuizarii: slabiciune, ameteala, greata. De obicei persoana are gura foarte uscata si ii este foarte sete. Poate avea crampe si dureri de cap. Cu exceptia cazului in care victima este un tanar atlet in forma buna, ea inceteaza sa mai transpire.

Pielea este congestionata, uscata si fierbinte si uneori datorita lipsei de oxigen. Desi temperatura interna a persoanelor este de peste 41º C, ii poate fi frig. Urina este inchisa la culoare, pulsul rapid si puternic, iar ritmul respiratiei este crescut. Problemele mintale, cum ar fi confuzia si somnolenta devin mai pronuntate pe masura ce starea persoanei se inrautateste. Daca temperatura ajunge la 42º C sau mai mult, persoana poate suferi convulsii si coma, sau, mai rau, insolatia ucide.

Primul ajutor de baza

Insolatia este o urgenta medicala majora care necesita un tratament imediat si drastic. Pasi de facut:

–    Racoriti persoana cat mai repede posibil. Puneti persoana sub dus rece, stropiti-o cu apa de la un furtun din gradina sau turnati apa peste ea. Cufundati persoana intr-o baie cu apa rece, amestecand apa frecvent. Acoperiti persoana cu un cearsaf ud, rece si faceti-i vant in permanenta. Aplicati pachete cu gheata sau prosoape reci pe corp (incheieturile mainii, subsuoara, zona inghinala si gatul).

–    Frecati usor extremitatile pentru a stimula circulatia. Masajul poate insoti majoritatea masurilor de racorire.

–    Chemati personalul medical de urgenta cat mai curand posibil. Daca o transportati la spital, tineti victima infasurata intr-un cearsaf rece, cu capul ridicat. Nu-i dati aspirina, acetaminofen sau alte antipiretice pentru a-i reduce febra, deoarece acestea actioneaza prin scaderea “turatiei” termostatului organic.

–    Oferiti lichide numai cu prudenta. Daca persoana este constienta, vioaie si ii este sete, puteti sa-i dati sa bea apa rece cu sorbituri mici. Atentie sa nu se inece cand ii administrati lichide!

–    Luati temperatura persoanei din zece in zece minute. Trebuie sa racoriti victima unei insolatii pana ce temperatura ei atinge 28-39 º C, dar nu mai putin. Daca transportul la spital nu este posibil, tineti persoana intr-un loc racoros.

Tratamente si remedii

La camera de garda medicul va verifica in primul rand respiratia victimei unei insolatii. Adeseori, el va administra oxigen suplimentar printr-o masca. Pentru a reduce temperatura corpului pacientului, acesta va fi dezbracat si i se vor pune pachete de gheata pe corp. Asupra lui se va indrepta un jet de aer racoros de la o aeroterma.

Pentru cazurile mai grave, personalul de urgenta poate face o spalatura abdominala interna cu o solutie racoritoare speciala. De asemenea, ei pot introduce o sonda urinara pentru a supraveghea cantitatea de urina si pot administra perfuzii intravenoase pentru a mentine tensiunea si eliminarea urinei.

Urmatoarele remedii si tehnici naturale trebuie luate in consideratie numai ca adjuvante, nu si ca substituente ale masurilor medicale de baza:

–    Aplicati presopunctura pe un punct din varful si spatele capului, folosit traditional in China spre a trata insolatia. Pentru a-l gasi, duceti degetele de la mana stanga in spatele urechii stangi si degetele de la mana dreapta in spatele urechii drepte. Miscati varful degetelor spre varful capului, pipaind sa gasiti adancitura imediat posterioara crestetului. Tineti punctul apasat (“locul moale” – fontanela la un copil) timp de trei minute in timp ce respirati profund si lent.

–    Administrati un remediu homeopatic adecvat, Glonoina sau Belladonna, la fiecare 15-30 de minute, pana cand starea pacientului se amelioreaza.

Prevenirea tulburarilor provocate de caldura

O persoana care a suferit de epuizare datorata caldurii sau insolatiei este mai predispusa repetarii episodului decat o persoana obisnuita. Astfel de persoane trebuie sa-si ia masuri de precautie in plus, cum ar fi respectarea urmatoarelor masuri preventive simple:

–    Mentineti-va organismul hidrat band multe lichide inainte, in timpul si dupa efortul fizic; secretul este sa beti ceva la aproximativ fiecare 20 de minute in timpul unui efort intens, indiferent daca va este sete sau nu.

–    Adapostiti-va de soare si de zapuseala in timpul orelor de la amiaza in zilele de vara, cand temperaturile sunt cele mai ridicate. Cautati un loc umbros, bine aerisit intre orele 12.00 – 14.00 dupa-amiaza. Plonjati intr-un parau cu apa rece.

–    Pastrati un ritm lent in cursul activitatilor in aer liber atunci cand este zapuseala si umezeala.

–    Purtati imbracaminte usoara si racoroasa. Cand este foarte cald si umed, cele mai potrivite haine sunt cele usoare, lejere si deschise la culoare, din fir natural, pentru a reflecta caldura si nu a o absorbi.

–    Evitati substantele care va pot face sa transpirati mai mult decat de obicei sau pot influenta in alt mod mecanismul de reglare termica a organismului. Printre acestea se numara alcoolul, cofeina, fumul de tigara, aspirina si medicamentele contra febrei.

–    Consumati alimente racoritoare. In zilele caniculare de vara este bine sa consumati alimente usoare, care se digera bine, bogate in glucide si cu continut ridicat de apa. Salatele de vara si fructele proaspete (castravetii si pepenele, in mod special) sunt mai indicate decat un antricot sau gratar urias.

–    Nu luati tablete de sare. Recomandate persoanelor care transpira abundent, acum s-a renuntat la ele pentru ca prezinta riscuri de sanatate ca iritarea stomacului, voma sau deshidratarea.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *