Înmormântare cu SCANDAL. Familia bulibașei Rudi Varga din Gilău vrea să îl îngroape în Cimitirul Eroilor, în ciuda faptului că Primăria se opune

Rudi Varga, bulibașa romilor din Gilău ar urma să fie înmormântat în Cimitirul Eroilor din comună. Familia a săpat deja groapa în ciuda faptului că Primăria e emis o Hotărâre de Consiliu Local prin care se interzic înmormântările în zona unde sunt îngropați eroii din al doilea război mondial. De asemenea, familia lui Rudi Varga refuză să îl înmormânteze în alt loc.

Familia lui Rudi Varga a considerat că acesta trebuie înmormântat într-un loc special, alături de eroii din al doilea război mondial. Așa că s-a iscat un scandal la nivel local pe această temă. Pentru că nu exista niciun regulament de funcționare a cimitirului, familia bulibașei a profitat de acest lucru și a săpat deja groapa în zona cu mormintele eroilor. Imediat după ce a apărut groapa, s-a întrunit de urgență Consiliul Local care a adoptat o hotărâre prin care interzice înmormântarea în acea zonă. Dana Varga, fiica lui Rudi Varga, care este și consilierul premierului Viorica Dăncilă, pe probleme de romi, refuză să se supună Hotărârii de Consiliu Local. 

Viceprimarul comunei Gilău, Okos Carol, a declarat, luni, că o astfel de situaţie nu a mai fost întâlnită în localitate în ultimii 30 de ani.

”Familia defunctului Rudi Varga a solicitat ca înmormântarea să aibă loc, miercuri, într-o parte a Cimitirului Gilău, lângă Monumentul Eroilor, la baza pantei unde se înhumează morţii în mod regulat. Noi nu avem un regulament de funcţionare a cimitirului şi, pentru că nu am mai întâlnit o astfel de situaţie în ultimii 30 de ani, am convocat, luni dimineaţă, o şedinţă de îndată a Consiliului Local Gilău pentru a hotărî dacă se permite înmormântarea fiecăruia după cum vrea sau se respectă ordinea ca până acum. CL Gilău, cu 10 voturi din 11, a decis că nu se va schimba ordinea de înmormântare şi că partea din cimitir unde vrea familia să îl înmormînteze nu va fi deschisă şi nu va fi nimeni înmormântat acolo. Am cerut familiei să respecte hotărârea CL Gilău, dar am fost surprins că nu o vor respecta şi că îl vor înmormânta unde vor. Este o înmormântare cu încălcarea unei hotărâri a Consiliului Local”, a spus Okos.

Acesta a subliniat că a convocat, luni, o celulă de criză cu Poliţia, Poliţia Locală şi o firmă de avocatură pentru a opri lucrarea, dar nu s-a găsit nicio soluţie, urmând ca, ulterior, deliberativul local să aleagă calea instanţei.

”Mi se pare ciudat ca o hotărâre a Consiliului Local Gilău să nu poată fi aplicată şi că fiecare îşi face de cap. Poliţia Locală a făcut poze cu cei care săpau groapa, trimişi de fiica defunctului, Dana Varga, şi atât. O astfel de atitudine creează un precedent, pentru că oricine de aici înainte va veni să îşi îngroape morţii unde vor, poate şi în curtea Primăriei, iar unii vor considera că sunt oameni mai egali în faţa legii decât alţii şi că deliberativul local nu contează. Comportamentul familei mă determină să nu participt la înmormântare, este forma mea de protest”, a mai spus viceprimarul comunei Gilău.

Administratorul public al Primăriei Gilău, Ruxan Roşca, a declarat, la rândul său, că este urât faptul că un reprezentant al Guvernului României (fiica lui Rudi Varga, Dana – n.r.)” nu înţelege faptul că trebuie să se respecte legea şi o hotărâre a Consiliului Local Gilău”.

Ne întrebăm de ce Rudi Varga, un membru marcant al comunității romilor, trebuie înmormântat într-o zonă specială și de ce Dana Varga nu respectă totuși o Hotărâre de Consiliu Local? 

Surse au declarat corespondentului MEDIAFAX că s-au solicitat oficialilor Armatei din partea familiei onoruri militare pentru înmormântarea lui Rudi Varga, cererea fiind refuzată. De asemenea, slujba de înmormântare ar urma să fie oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Dana Varga a declarat că a fost dorinţa tatălui său de a fi înmormântat în zona Monumentului Eroilor din Gilău. „Nu este mormântul lângă Monumentul Eroilor, se exagerează. A fost acea hotărâre a Consiliului Local Gilău care a fost adoptată deoarece Consiliul Local şi primarul sunt şantajaţi de Roşianu (un alt rom din Gilău – n.a.) care a fost 40 de ani duşmanul lui tata şi al familiei”, a spus Varga.

Potrivit evz.ro, Rudi Varga a fost pe timpul regimului Ceaușescu, un cunoscut traficant de aur. Pentru aceasta îndeletnicire a fost închis de mai multe ori, regimul comunist confiscându-i peste 13 kilograme de aur. După 1989, Rudi Varga s-a implicat activ în problemele comunităților de romi fiind desemnat să le reprezinte interesele acestora de mai multe ori, din caitate oficială. Tot după 1989, bulibașa a început un proces împotriva Statului Român, care s-a întins pe câțiva ani, iar la final a reușit să obțină restituirea a peste 8.4 kilograme de aur. Pe holurile Tribunalului Cluj, Rudi Varga le spunea tuturor celor care doreau să îi asculte povestea, cum a fost persecutat și cum milițienii se îmbogățeau pe spatele lui, confiscându-i aur și trecând în procesul verbal de percheziție metal galben. ”Metal galben putea fi și alamă”, susținea sus și tare Rudi Varga. 

S-a implicat din 1990 la susținerea și promovarea Asociației Patronale Libere a Micilor Meseriași din județul Cluj, devenită în 1991 Asociaţia Patronilor Şi Meseriaşilor în cadrul căreia a deținut pentru o bună perioadă funcția de vicepreședinte. Activitatea sa a fost apreciată de asociație care i-a conferit cu diverse ocazii diplome de onoare și excelență. 

Fiica acestuia, Dana Rozalia Varga, a ocupat funcții importante în cancelaria primului ministru atât pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu, cât și pe vremea lui Victor Ponta. 

Adauga comentariu