"Injectii" cu alcool: pacientii de la Recuperare beau de sting chiar la bufetul spitalului

La Spitalul de Recuperare din Cluj, bolnavii beau alcool cu perfuzia in vena. Se intampla in bufetul spitalului, unde se vinde bere cu alcool la discretie. Conducerea se scuza si spune ca nu stie ce se intampla in propria-i ograda. Un barbat cu halat alb, care la prima vedere pare un infirmier, te intampina la tejgheaua barului. Marfa e variata, poti sa te rasfeti cu un suc la dozator sau un cappuccino cu numai un leu. Cateva meniuri de mancare sunt impartite pe mesele rotunde ale bufetului. Ciorba de vacuta, de porc, de burta, toate pot fi servite inca aburinde. O reclama luminoasa indica localul de la demisolul cladirii spitalului. La orele amiezii este animat de cativa medici tineri care-si mananca sandwichul zilnic. Alaturat, un barbat cu branula in mana vizioneaza un episod din “Tanar si nelinistit”. “Cel putin, la bufetul spitalului televizorul e gratis, pe sectie trebuie sa platesti”, spune barbatul cu pajama dungata.

Ori la bal, ori la spital, totuna

Surpriza vine de la un pacient inalt, care comanda o bere in timp ce se sprijina cu o mana de o carja. Fara sa clipeasca, infirmierul din spatele tejghelei il serveste cu o sticla de bere la PET. Clientul in pijama se uita in stanga si in dreapta, isi aranjeaza branula si ascunde sticla in dosul halatului. Schiopateaza pana la masa, se aseaza cu greu si-si desface pet-ul sub masa, in timp ce tuseste incet. Bea repede, urmarit, parca, de un sentiment de vinovatie. Cand ia sticla de la gura, o ascunde dupa meniul de pe masa, si priveste iar in jur. In nici 10 minute, licoarea e gata, iar pacientul se ridica, isi aranjeaza iar branula, se ajuta de baston si schiopateaza pana la iesire.

Bere la discretie

Dupa o scanare mai atenta a frigiderului din spatele barului, se poate vedea ca este aprovizionat cu mai multe sortimente de bere cu alcool. In fiecare zi, pacientii coboara la bufetul spitalului si pot servi o bautura alcoolica. Asta, cu toate ca aici sunt internate persoane care sufera de afectiuni cardiologice sau neurologice.

Membrii C.A. nu stiu ce se intampla in spital

Chiar daca face parte din Consiliul de Administratie al spitalului, medicul Dorina Duma, care este si seful Directiei de Sanatate Publica Cluj, nu stie ca in bufetul Spitalului de Recuperare se vand bauturi alcoolice.
“E cat se poate de ilegal asa ceva. Nu am auzit asemenea lucru de 20 de ani de cand lucrez in sistem”, a declarat Dorina Duma.
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj este in subordinea Consiliului Judetean Cluj. In planul de management al spitalului, se arata ca principalul scop este furnizarea de servicii medicale in conditii optime pentru un numar cat mai mare de pacienti care necesita reabilitarea sanatatii. Potrivit planului de management, grupurile tinta sunt pacientii cu afectiuni cardiologice, neurologice, balneologice, ortopedice si de chirurgie plastica, care necesita servicii medicale de recuperare si de urgent in chirurgia plastica. Aici ajung pacienti nu numai din Cluj, ci si din judetele limitrofe. Ziardecluj.ro va reveni cu pozitia oficiala a spitalului si a Directiei de Sanatate Publica Cluj.        

Comentarii

tudor

03.04.2013 06:09

Foarte frumos! Se mai trezeste cate un jurnalist, pentru care limba romana inca mai prezinta taine, sa mai terfeleasca putin sistemul medical. Felicitari doamnelor...

de_gus

04.04.2013 16:49

Acesta este un spital unde oamenii cu bani ai Clujului si nu numai vin la o recuperare dupa trei-patru zile de "pileala" la un masaj si o frectie. La un spital de recuperare cui pe cui se scoate...

Uioreanu are ch...

02.04.2013 14:14

[...] Citeste si: Recuperare cu alcool: cum beau pacientii in bufetul spitalului [...]

Adauga comentariu