Sanatate

Îngrijirea tenului matur, între rutină si tratament. Anca Pop, medic dermatolog: "Mare atenție la keratoze!"

De la o vreme, îngrijirea tenului se transformă din demachiere, seara, într-un adevarat ritual de beauty. Bine, pentru persoanele care își doresc un ten sănătos. Am povestit despre îngrijirea și sănătatea tenului matur cu medicul dermatolog Anca Pop, de la clinica Novia.

În primul rând, să aflăm ce înseamnă ten matur. Care sunt caracteristicile acestuia?

„Teoretic, vorbim de ten matur de la 35-40 de ani. Noi încadrăm pacienții în câteva grade, pe o scală, de la 1 la 4, între 20 și 35, 35-50, peste 50 și peste 60 de ani. Însă variațiile sunt de la persoană la persoană. Avem persoane de peste 50 de ani care se încadrează în grad 2, dar și persoane de 40 încadrate în grad 3. Apelând la această scală, avem și câteva direcții orientative în ceea ce înseamnă îngrijirea”, ne spune medicul dermatolog.

Între 20 și 35 de ani, aspectul general este fără riduri, fără pete, de-obicei, fără keratoze, care sunt niște tumori cutanate benigne care pot să apară de-a lungul timpului din cauza unei expuneri intense și îndelungate la soare. De-obicei, la această categorie, mai întâlnim cicatrici după traumatisme, post-acnee, în general e nevoie de o utilizare minimă a fardurilor. La această vârstă ne îngrijim cu creme pe bază de vitamina C, creme hidratante ușoare, creme de protecție solară. Se poate apela la mici tratamente neinvazive, de tip microdermabraziune. În funcție de fiecare persoană în parte și de afecțiuni, dacă e cazul, mai ales acnee, putem recurge la tratamente, peelinguri ușoare, terapii pe bază de terapii pe bază de oxigen hiperbaric, crioterapie.

„Se întâmplă ca, în jurul vârstei de 30 de ani, unele persoane să apeleze la toxina botulinică, din cauza unei mimici accentuate sau la alte mici tratamente, maximum un microneedling”, completează dermatologul Anca Pop.

Ce se întâmplă după această vârstă? Care este ritmul de îmbătrânire al pielii?

„După această vârstă, deja aspectul e cu riduri de expresie, care apar în jurul ochilor, când persoana zțmbește. Sunt mai des întâlnite petele de la soare, dar și keratozele. Țin să precizez că sunt leziuni cutanate precanceroase și în timp pot evolua către un carcinom spinocelular. Deci trebuie să fim foarte atenți la aceste formațiuni”, insistă dermatologul.

La această categorie mai sunt întâlnite frecvente pete sau mici vase sparte. Există și aspecte moderate ale fotoîmbătrânirii. Aici diferă foarte mult cum s-au îngrijit, cum s-au expus la soare până la această vârstă. Cum se îngrijește tenul matur?

„Sunt valabile aceleași metode de îngrijire, doar că folosim la îngrijirea zilnică serumuri, creme cu acid hialuronic, pe bază de colagen, ca să stimulăm puțin regenerarea celulară. Apelăm uneori la peelinguri mai profunde, uneori chiar la fillere, pentru refacerea volumelor, mai ales la persoane care sunt mai slăbuțe; refacerea volumelor feței.”

Medicul nu exclude laserele ablative, ca metodă de tratament, dar nici radiofrecvența. Hidratarea pe termen lung se poate asigura cu ajutorul acidului hialuronic. Dermatologul recomandă o minimă utilizare a fardurilor.

Anca Pop atrage atenția asupra unui aspect: toate metodele de rejuvenare sau de tratament trebuie alese împreună cu medicul, care să fie pus la curent cu toate afecțiunile, tratamentele pe care le-a urmat sau le urmează pacientul, pentru a se asigura un rezultat cât mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *